• Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Tot 5 jaar garantie
  • Zakelijk? Offerte op maat
  • Vandaag besteld, vandaag verstuurd
  • Winkel veilig met Thuiswinkel Zakelijk Waarborg

Jouw aanvraag is succesvol verzonden!

Ons verkoopteam zal binnenkort contact met je opnemen. We verzamelen gezamenlijk jouw gegevens en bespreken jouw persoonlijke voordelen. Bedankt voor je vertrouwen!

Het spijt ons

Helaas kun je alleen een offerte aanvragen als je een installateur of een bedrijf bent. Je kunt altijd gebruik maken van de speciale staffelkortingen voor onze producten.

Wat is belangrijk bij het dimmen van LED?

 

Hoe dim ik een LED-lamp?

Wat is belangrijk bij het dimmen van LED?

LED lampen zijn prima dimbaar, mits je de juiste combinatie van LED lamp met LED dimmer hebt. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je de verlichting probleemloos kunt dimmen naar de juiste lichtopbrengst en sfeer. Het dimmen van LED werkt anders dan bij traditionele verlichting. Dim je de LED-lamp met 50%, dan houd je ook ongeveer 50% van de lichtopbrengst over. Bij halogeen verlaag je de stroom met 20% en dan houd je 40% van de lichtopbrengst over. Dit is toe te wijzen aan de verschillende dimcurves van halogeen en LED. In deze blog vind je extra informatie en tips over het dimmen van LED verlichting.Welke LED lampen zijn dimbaar?

Vrijwel alle soorten LED lampen zijn verkrijgbaar in een dimbare versie. LED lampen van zowel 12V als 230V zijn in dimbare versies te verkrijgen. De dimbaarheid van een lamp wordt aangegeven in de specificaties van de lamp en in de naam ("Dimbaar"). Het is belangrijk op dit kenmerk te letten. Een aantal populaire dimbare LED lampen:

 


 

Wat is een goede dimmer voor LED lampen?

Conventionele dimmers verlagen de spanning. Hierdoor branden gloeilampen of halogeenlampen minder fel. Het gebruik van een conventionele dimmer geeft bij LED problemen; de lampen gaan knipperen, flikkeren, zoemen of trillen. Dit veroorzaakt schade aan de LED lamp waardoor deze uiteindelijk defect raakt. Voor LED zijn er daarom speciale dimmers; voor zowel 12V als 230V verlichting.


LED dimmer

Dimmen van 12V LED:

Standaard geeft ons stroomnet een voltage van 230 (hoogspanning). Voor 12V verlichting moet de 230V spanning eerst omgezet worden naar 12V spanning door middel van een dimbare LED transformater/trafo. Daar wordt een 230V dimmer op aangesloten. LED lampen met een lampvoet GU5.3, G9 of G4/GU4 zijn standaard 12V lampen.

 

Dimmen van 230V LED:

LED lampen met een voltage van 230V hebben ingebouwde elektronica die de netspanning van 230V omzet naar de 12V laagspanning waarmee de LED werkt; een mini transformator eigenlijk. Belangrijk bij 230V lampen is erop te letten dat de LED lamp zelf dimbaar is. Dit wordt in de productspecificaties aangegeven. Niet-dimbare versies geven problemen bij dimmen. LED lampen met een lampvoet GU10, E14 of E27 zijn 230V.

 

 


 

Minimale belasting van de LED dimmer:

Indien je LED gaat dimmen is het van belang er op te letten hoeveel de minimale belasting van de LED dimmer is. Sommige LED dimmers hebben een minimale belasting van bijvoorbeeld 4 watt. Indien de lamp die je aansluit op de dimmer een lagere wattage heeft – bijvoorbeeld 1 LED lamp van 3 watt - dan de minimale belasting van de dimmer, dan zal het dimmen niet goed werken. Tel eenvoudig het totale wattage van jouw LED lamp(en) voor de dimmer op; bijvoorbeeld 4 lampen van ieder 4W = 16W totaal. De minimale belasting van jouw dimmer dient dan onder de 16W te zijn.

 

Meerdere LED lampen op 1 dimmer:

Meerdere lampen dimmen met 1 dimmer is mogelijk. Het vermogen van de LED dimmer is bepalend voor het aantal aan te sluiten LED lampen. Net als bij de minimale belasting kennen LED dimmers ook een maximale belasting. Belangrijk is dat het totaal van de wattages van alle aangesloten LED lampen niet boven de maximale belasting (watt) van de dimmer komt. Het beste is als de aangesloten lampen 10% lager zitten dan de maximale wattage van de LED dimmer. Dit om risico te vermijden dat je er niet er boven komt tijdens een fluctuatie in de stroom. Bijvoorbeeld een LED dimmer van 2-100W en een LED lamp van 4W hierbij kunnen er 23 LED lampen maximaal op de dimmer worden aangesloten. Bij dimmers wordt over ‘fase afsnijdende’ of ‘fase aansnijdende’ typen gesproken. Vaak levert dit onnodig veel vragen en complexiteit op. Hou het vooral eenvoudig. Er bestaan universele dimmers die op beide varianten werken, de zogenaamde RLC universele dimmers.

Voorbeelden van goede LED dimmers en accessoires:

 Vier tips voor het dimmen van LED verlichting:

Voorkom problemen met je verlichting indien je LED verlichting wil gaan dimmen:


  1. Gebruik dimbare LED lampen.

  2. Gebruik specifieke universele LED dimmers bij het dimmen van je LED lampen.

  3. De minimale belasting van de LED dimmer dient lager te zijn lager dan het vermogen van alle aangesloten LED lamp(en) samen.

  4. Het totale wattage van de LED lamp(en) blijft 10% onder de maximale belasting (vermogen) van LED dimmer.


Voor hulp of advies wat betreft LED verlichting, dimmers en het kopen van de juiste LED oplossing staan de Lampdirect.nl lichtadviseurs voor jou klaar.