088 - 31 00 000

Professional of installateur?

Ontdek hier je persoonlijke voordelen
  • Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Tot 5 jaar garantie
  • Zakelijk? Offerte op maat
  • Winkel veilig met Thuiswinkel Zakelijk Waarborg

Professioneel klantverzoek

Voor installateurs en elektriciens, maar ook voor bedrijven met grotere, regelmatige bestelhoeveelheden, bieden wij speciale zakelijke voordelen. Hierbij kun je denken aan tot wel 20% korting of aan een persoonlijk contactpersoon.

Wil je sneller met ons in contact komen? Dan kun je ons verkoopteam telefonisch bereiken op 088 - 310 00 06.

Deze optie is alleen voor vakmannen en bedrijven. Gebruik dit niet als je een particuliere klant bent.

Jouw aanvraag is succesvol verzonden!

Ons verkoopteam zal binnenkort contact met je opnemen. We verzamelen gezamenlijk jouw gegevens en bespreken jouw persoonlijke voordelen. Bedankt voor je vertrouwen!

Het spijt ons

Helaas kun je alleen een offerte aanvragen als je een installateur of een bedrijf bent. Je kunt altijd gebruik maken van de speciale staffelkortingen voor onze producten.

Wat is belangrijk bij het dimmen van LED?Wat is belangrijk bij het dimmen van LED?

Hoe dim ik een LED lamp?

Je dimt LED verlichting alleen via een LED dimmer. Op deze manier zorg je ervoor dat je de betreffende LED lamp(en) probleemloos kunt dimmen naar de juiste lichtopbrengst en sfeer. Het dimmen van LED werkt iets anders dan bij traditionele verlichting. Dat zit zo: wanneer je het licht van een LED lamp voor 50% dimt, dan hou je ook ongeveer 50% van de lichtopbrengst over. Bij halogeenlampen verlaag je de stroom met 20% en houd je vervolgens 40% van de lichtopbrengst over. Dit komt door de verschillende dimcurves van halogeenlampen en LED lampen. In deze blog vind je extra informatie en tips over het dimmen van LED verlichting.

 

Welke LED lampen zijn dimbaar?

Vrijwel alle soorten LED lampen zijn verkrijgbaar in een dimbare versie. Dit geldt voor verlichting die werkt op 12V en op de netstroom/230V. De dimbaarheid van een lamp wordt aangegeven in de specificaties van de lamp en in de productnaam ("Dimbaar"). Het is belangrijk op dit kenmerk te letten. Een aantal populaire categorieën dimbare LED lampen zie je hieronder:

 


 

Wat is een goede dimmer voor LED lampen?

Conventionele dimmers verlagen de spanning. Hierdoor branden gloeilampen of halogeenlampen minder fel. Het gebruik van een conventionele dimmer zorgt ervoor dat LED lampen gaan knipperen, flikkeren, zoemen of trillen. Dit veroorzaakt tevens schade aan de LED lamp waardoor deze uiteindelijk defect raakt. Voor LED zijn er daarom LED dimmers; voor zowel 12V als 230V verlichting.


LED dimmer

Hoe werkt het dimmen van 12 Volt LED lampen?

Standaard geeft ons stroomnet een voltage van 230 (hoogspanning). Voor 12V verlichting moet de 230V spanning eerst omgezet worden naar 12V spanning door middel van een dimbare LED transformater/trafo. Daar wordt een 230V dimmer op aangesloten. GU5.3 LED lampen, G53 LED lampen, G9 LED lampen en/of G4 LED lampen werken op 12 Volt. Je hebt voor deze lampen een transformator nodig.

 

Hoe werkt het dimmen van 230 Volt LED lampen?

LED lampen met een voltage van 230V hebben ingebouwde elektronica die de netspanning van 230V omzet naar de 12V laagspanning, waardoor de LED lamp meteen werkt. Dit kun je zien als een interne mini transformator. Belangrijk bij 230V lampen is er uiteraard op te letten dat de LED lamp zelf dimbaar is. Dit wordt in de productspecificaties aangegeven. De meest populaire dimbare LED lampen die rechtstreeks op de netstroom werken zijn onder meer: GU10 LED lampen, E27 LED lampen, E14 LED lampen en sfeervolle LED Filament/Retro LED lampen.

 

 


 

Waarom is de minimale belasting van een LED dimmer belangrijk?

Wanneer je LED verlichting wil gaan dimmen is het van belang er op te letten hoeveel de minimale belasting van de LED dimmer is. Sommige LED dimmers hebben een minimale belasting van bijvoorbeeld 4 watt. Indien de lamp die je aansluit op de dimmer een lagere wattage heeft – bijvoorbeeld 1 LED lamp van 3 watt - dan de minimale belasting van de dimmer, dan zal het dimmen niet goed werken. Tel eenvoudig het totale wattage van jouw LED lamp(en) voor de dimmer op; bijvoorbeeld 4 lampen van ieder 4W = 16W totaal. De minimale belasting van jouw dimmer dient dan onder de 16W te zijn.

 

Kun je meerdere LED lampen op één LED dimmer aansluiten?

Meerdere LED lampen dimmen met 1 dimmer is mogelijk. Het vermogen van de LED dimmer is bepalend voor het aantal aan te sluiten LED lampen. Net als bij de minimale belasting kennen LED dimmers ook een maximale belasting. Belangrijk is dat het totaal van de wattages van alle aangesloten LED lampen niet boven de maximale belasting (watt) van de dimmer komt. Het beste is als de aangesloten lampen 10% lager zitten dan de maximale wattage van de LED dimmer. Dit om risico te vermijden dat je er niet er boven komt tijdens een fluctuatie in de stroom. Bijvoorbeeld een LED dimmer van 2-100W en een LED lamp van 4W hierbij kunnen er 23 LED lampen maximaal op de dimmer worden aangesloten. Bij dimmers wordt over ‘fase afsnijdende’ of ‘fase aansnijdende’ typen gesproken. Vaak levert dit onnodig veel vragen en complexiteit op. Hou het vooral eenvoudig. Er bestaan universele dimmers die op beide varianten werken, de zogenaamde RLC universele dimmers, zoals de RLC dimmers van Noxion.

 


 Vier tips voor het dimmen van LED verlichting:

Voorkom problemen met je verlichting indien je LED verlichting wil gaan dimmen:


  1. Maak altijd gebruik van dimbare LED lampen.

  2. Gebruik altijd een LED dimmer bij het dimmen van LED lampen.

  3. De minimale belasting van de LED dimmer dient lager te zijn lager dan het vermogen van alle aangesloten LED lamp(en) samen.

  4. Het totale wattage van de LED lamp(en) blijft 10% onder de maximale belasting (vermogen) van LED dimmer.


Voor hulp of advies wat betreft het dimmen van LED verlichting of het kopen van de juiste LED oplossing staan onze lichtadviseurs voor je klaar.