Menu
088 - 31 00 000

Licht Encyclopedie


In deze licht encyclopedie hebben we alle belangrijkste onderwerpen over licht verzameld. Dit blog is bedoeld voor iedereen die meer informatie wilt over de aanschaf van nieuw licht voor thuis, op kantoor, in de tuin, in de garage, in de winkel of welke plek dan ook. Of als je gewoon graag meer wilt weten over licht.

Hier vind je eenvoudig en snel informatie over licht onderwerpen zoals kleurcode, lumen en watt, allemaal in alfabetische volgorde zodat je meteen vindt wat je zoekt.


colour temperature

hospital

Dimbare verlichting

Dimmen betekent dat je de intensiteit van het licht kan verlagen. Licht wordt uitgestraald wanneer er elektriciteit door een lamp gaat. Hoe meer elektriciteit, des te meer licht. Wanneer je een lamp dimt komt er slecht een kleine hoeveelheid elektriciteit door de lamp heen waardoor de lamp minder licht geeft. Met de Philips Dimtone en de Glowdim van Osram s het mogelijk om de kleurtemperatuur te dimmen. Om een lamp te dimmen heb je een dimmer nodig. LED lampen werken het beste met een dimmer die geschikt zijn voor LED lampen. Heb je geen dimmer? Dan is de Philips SceneSwitch een goede optie, dit is een lamp die gedimd kan worden zonder dimmer.Energy label

Energie labels

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig het licht is. De energielabels variëren van A++, het meest efficiënt tot E, het minst efficiënt. Een armatuur met geïntegreerde LED verlichting heeft het energielabel A++ tot A. Sinds 2016 moeten alle nieuwe armaturen lampen hebben met energielabel A+ of hoger.How do I choose the right bulb socket?

Fittingen

De fitting is de basis van een lamp. Het is als het ware de verbinding tussen het armatuur en de lichtbron. fitting kan erg verschillen afhankelijk van het type lamp. Zorg er altijd eerst voor dat je weet welke fitting je hebt. Vaak geeft het nummer in de fitting aan wat de diameter in millimeters is. Voor de meest voorkomende lamp, de E27, is de fitting 27mm breed en een fitting met pinnen zoals de GU4 of de GU5.3 zit er 4mm en 5,3mm tussen de pinnen.Gelijkstroom en wisselstroom

Gelijkstroom is 12V en wisselstroom is 230V. Onze stopcontacten hebben 230. Lichtbronnen werken met 12V of 230V. Verlichting met bijvoorbeeld een GU10 of E27 fitting werken op 230V en lampen met een GU5.3 en GU4 fitting werken met 12V. Het is niet mogelijk om een 12V lamp rechtstreeks op het 230V stroomnet aan te sluiten. Je hebt hiervoor een transformator nodig die ervoor zorgt dat de 230V wordt omgezet naar 12V.


Beam anglesGradenbundel - accentverlichting of algemene verlichting

Een gradenbundel is de lichtbundel van een lamp. Welke gradenbundel nodig is is afhankelijk van waar het licht voor moet worden gebruikt. Lampen met een brede lichtbundel spreiden het licht uit in een brede hoek en is dit zeer geschikt voor algemene verlichting. Lampen met een smalle lichtbundel zijn beter voor accentverlichting voor bijvoorbeeld het verlichten van kunst en schilderijen. Voor hoge plafonds wordt een smallere lichtbundel geadviseerd en voor lage plafonds een bredere.normes IP

IP & IK waarde - is het waterdicht?

De IP en de IK waarde laat zien hoe goed een armatuur beschermt is tegen externe factoren. IP staat voor Ingress Protection en wordt aangegeven met twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan of het armatuur beschermt is tegen stof en het andere nummer geeft aan of het armatuur beschermt is tegen water. IP66 beschermt tegen stof en krachtige waterstralen. De IK waarde geeft aan of het armatuur tegen een stootje kan en wordt aangegeven met 1 nummer. Hoe hoger het nummer hoe beter de bescherming. Waterdichte armaturen worden aanbevolen voor vochtige of natte omgevingen. Buitenverlichting heeft normaal gesproken de hoogste bescherming tegen stoffen en water, IP65 tot IP68. Voor badkamers voldoet een IP waarde van minimaal 44.


Kleurcode

De kleurcode is een combinatie van zowel de kleurtemperatuur als de kleurweergave. De kleurcode wordt met 3 nummers aangegeven in de productbeschrijving, de productnaam of op de doos van het product. Het eerste getal geeft de kleurweergave aan en de andere twee de kleurtemperatuur. Dit kan er als volgt uitzien: 830. Hierbij is 8 een kleurweergave van meer dan 80 en 30 is de kleurtemperatuur van 3000 Kelvin.Kleurtemperatuur

Welk licht wil je? Warm of koud licht? Gezellig licht of licht om in te werken? Verlichting met verschillende kleurtemperaturen heeft verschillende toepassingsgebieden. De kleurtemperatuur die je kiest voor je verlichting is erg belangrijk voor hoe je je in een kamer voelt. Een lage kleurtemperatuur is perfect voor sfeerlicht en een hogere kleurtemperatuur is beter om in te werken en je in te kunnen concentreren. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin waarde: hoe lager de waarde hoe warmer het licht is. Hoe hoger de waarde des te helderder het licht is.What does it mean the colour rendering index?

Kleurweergave-index CRI

Kleurweergave of CRI betekent hoe goed de kleurechtheid wordt weergegeven van een product waar het licht op schijnt. De hoogste CRI waarde is 100. Alle lichtbronnen die tegenwoordig verkocht worden aan huishoudens moeten een CRI van 80 of hoger hebben. Een CRI waarde boven de 90 is vooral belangrijk voor het belichten van kunst, producten en voedsel.
Levensduur

De levensduur van een lamp wordt gemeten in uren. Als je een lamp wilt met zoveel mogelijk branduren kies dan voor LED verlichting.led retro bulbs

Lumen

De definitie van lumen is: een eenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht (wat we met het blote oog zien) afkomstig van een lamp of een ander soort lichtbron. Ofwel lumen is gelijk aan de lichtopbrengst. Voor dat er LED verlichting was kozen we onze lampen op basis van het aantal wattage. Maar wattage betekent niks meer dan de hoeveelheid energie die een lamp gebruikt. Kijk bij het kiezen van een LED lamp dus altijd naar de lumen opbrengst.Lux

Lux is ook een definitie voor de lichtopbrengst. Maar dan voor de lichthoeveelheid dat op een oppervlakte terecht komt. Als bij een lamp de hoeveelheid lux aangegeven staat is dat meestal in het midden van de lichtbundel waar de lichtsterkte het hoogst is.


recycle bulb

Recyclen

Recycle oude of gebroken lampen en armaturen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij een milieustraat maar ook is het in de grotere supermarkten vaak mogelijk om je oude lampen in te leveren. De reden dat we lampen recyclen is omdat ze vaak zeldzame aardmetalen bevatten die herbruikbaar zijn. Oude gasontladingslampen en TL buizen dienen zorgvuldig behandeld te worden door de aanwezigheid van kwik, zodat als ze breken dit giftige gas niet in onze natuur terecht komt.Sensor

Sensorverlichting is een perfecte oplossing in grote gebouwen waar de verlichting niet overal constant aan hoeft te zijn. Sensoren reageren op warmte, beweging of afwezigheid van licht en schakelen het licht in als het een van deze detecteert. Hieronder de verschillende soorten sensoren die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden.


Slimme verlichting
  • Hoge frequentie: - detecteert bewegingen, zelfs extreem kleine bewegingen. Zeer geschikt voor kantoren, scholen en als veiligheidsverlichting omdat de sensor niet direct de dingen hoeft te ‘zien’ die hij zal detecteren.
  • Schemerschakelaar: - detecteert de hoeveelheid daglicht en stelt het licht daarop aan. Hij schakelt ook het licht in bij schemering en uit bij zonsopgang of overdag als er voldoende daglicht is.
  • Bewegingssensor: - Detecteert bewegingen en moet, in tegenstelling tot de hoge frequentie sensor, zichtbaar geplaatst worden omdat deze sensor de dingen moet ‘zien’ om het te detecteren.
  • Passief infrarood: - detecteert verschillen in warmte en beweging van mensen of dieren die warmte uitstralen.


UV-licht

Veel oudere lichttechnologiën stralen UV licht uit. UV licht heeft een witmakend effect op de objecten waar het licht op schijnt en is niet gezond als algemene verlichting in bijvoorbeeld een kantoor. Maar ook niet om kunst of voedsel te verlichten. UV licht kan worden gebruikt om bacteriën in vijvers te doden en wordt gebruik in zonnebanken, insectendoders en in de wetenschap. LED lampen zijn vrij van UV licht.bulb icon

Watt

Het is belangrijk om een lamp te kiezen om zijn hoeveelheid licht die je nodig hebt of wilt. Watt is niks meer dan de eenheid van energie. Voordat de LED lampen er waren kozen we de juiste lamp en het juiste licht door te kijken naar de hoeveelheid watt. Hierbij was het: hoe hoger het wattage, hoe meer licht. Maar met LED lampen is dit niet zo. Het mooie van LED verlichting is namelijk dat je minder watt verbruikt maar wel dezelfde lichtopbrengst kunt hebben. Bij het kiezen van een LED lamp let je daarom op de hoeveelheid lumen.