5 tips voor een fikse energiebesparing met LED!

Iedereen heeft ermee te maken: de toenemende energieprijzen. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals de toenemende vraag naar elektriciteit (als gevolg van verduurzaming in woningen en bedrijven), de opslagkosten van groene energie en de toename in CO2 prijzen bij elektriciteitsproducenten (want ja, deze komen terecht bij de consument!). Heb je een energiecontract met variabele tarieven, dan kun je een verhoging van wel honderden euro’s per jaar verwachten! En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. In deze blog geven we je daarom graag enkele tips over hoe je jouw energieverbruik fiks kunt verlagen, namelijk door het gebruik van LED verlichting in jouw woning of bedrijf.

 

LED verlichting

 

Waarom is LED een eenvoudige manier om energiekosten te verlagen?

Het klinkt je misschien al bekend in de oren, maar LED verlichting heeft een (veel) lager energieverbruik als conventionele gloeilampen, halogeenlampen, gasontladingslampen, TL buizen en spaarlampen. Dit is af te lezen aan de wattages van de verschillende lichtbronnen. Bij Lampdirect vertellen wij zelfs bij iedere LED lamp welk wattage het vervangt. Dit varieert van energiebesparingen tussen de 50% en 90%! Enkele voorbeelden:

Daarbij gaat een LED lichtbron, afhankelijk van de conventionele voorganger, tot wel 15 keer langer mee. Hierdoor heb je jarenlang geen omkijken naar vervanging en onderhoud! Naast deze standaard kostenbesparingen, bestaan er met heeft LED nog enkele trucjes die jouw energiekosten verder kunnen verminderen.

 

Tip 1: Stem jouw LED lampen af op de activiteit met een dimbaar of dim-to-warm exemplaar!

LED Lampen

Bespaart jouw lichtbron al 70% ten opzichte van de conventionele tegenhanger, dan neemt deze besparing door de lamp te dimmen nog verder toe. Met dimmen verlaag je immers de lichtsterkte van een LED lamp, waardoor de lichtbron minder energie nodig heeft om dit licht te produceren. Bekijk hier alle dimbare LED lampen en dim-to-warm LED lampen.

 

Goed om te weten! Dimbare lampen switchen enkel in lichtsterkte, waar dim-to-warm lampen kunnen veranderen in lichtsterkte en lichtkleur. Je leest hier meer over het gebruik van een bepaalde lichtkleur.

 

Waarom is dit handig?

Tegenwoordig worden diverse ruimtes in woningen en bedrijven steeds multifunctioneler. Een keuken / eetruimte is tegelijkertijd een thuiswerkplek, een kantine wordt gebruikt voor bedrijfspresentaties en ga zo maar door. Dit betekent ook dat je te maken krijgt met verschillende activiteiten, die allen een andere lichtoplossing nodig hebben.

 


 

LED Lampen E27 / E14

LED Lampen E27 E14

 

GU10 LED Lampen

GU10 LED Spots

 

G53 LED Lampen

G53 LED Spots

 

G9 LED Lampen

G9 LED Lampen

 

 


 

Tip 2: Plaats LED sensorlampen in omgevingen waar niet constant licht nodig is!

In plaats van LED verlichting te plaatsen die continu brandt, kun je ook LED lampen of armaturen plaatsen die zijn voorzien van een handige bewegingssensor. In dit geval lichten de lichtbronnen enkel op zodra iemand gebruik maakt van de ruimte, met als gevolg een lager dagelijks energieverbruik. Bekijk hier alle LED sensorverlichting.

 

LED Lampen

Tip! Solar LED lampen hebben helemaal geen elektriciteit nodig en zijn ook beschikbaar met een bewegingssensor (met of zonder oriëntatielicht) en/of schemerschakelaar.

 

Waarom is dit handig?

Er zijn altijd wel van die ruimtes die je kort bezoekt of enkel als doorloop naar een andere ruimte gebruikt, zoals gangen, trappenhuizen, toiletten, opbergruimtes en dergelijke. Daarnaast heb je te maken met buitenverlichting, die over het algemeen enkel zorgt voor een veilige toegang tot woningen en bedrijven, maar verder niet direct van nut is.

 

Tip 3: Gebruik de juiste accessoires om het beste resultaat uit jouw LED verlichting te halen!

12V lampen hebben een transformator nodig die netstroom omzet naar 230V (netstroom). Dimbare LED lampen hebben een LED dimmer nodig om zonder problemen en flikkeringen in het licht te kunnen werken. Door over te stappen op deze LED accessoires bespaar je bovendien extra op jouw energieverbruik. Conventionele dimmers en transformatoren hebben namelijk sluipverbruik: energieverbruik dat plaatsvindt als de lampen uit staan. Dit sluipverbruik is bij nieuwe voedingen en dimmers vele malen lager door de strengere regelgeving.

 

Handig weetje! LED accessoires kunnen ook bijdragen aan de levensduur van een LED lichtbron. Zo zorgen aluminium profielen er bijvoorbeeld voor dat LED strips gekoeld worden tijdens het branden, waardoor deze continu onder ideale omstandigheden licht verschaffen.

 


 

LED Panelen

LED Panelen

 

LED Montagebalken

LED Montagebalken

 

LED Inbouwspots

LED Inbouwspots

 

LED Plafondlampen

LED Plafondlampen

 

 


 

Tip 4: Denk niet alleen aan de standaard lichtbronnen bij het switchen naar LED!

LED Lampen

Denk je aan LED lampen, dan is het eerste wat in je opkomt de lichtbronnen in jouw woonkamer, keuken, slaapkamer, kantoor, kantine etc. De standaard plekken waar je een LED lichtbron verwacht zijn aan een wand of aan / in het plafond. LED verlichting kan echter ook geplaatst worden in afzuigkappen, koelkasten, meubels en dergelijke. En wat te denken van verlichting in caravans, campers en boten, of het gebruik van LED kerstverlichting.

 

Wist je dat ... LED verlichting niet alleen beter is voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu? In tegenstelling tot conventionele lichtbronnen bevat LED geen schadelijke stoffen zoals kwik. Hierdoor kan LED eenvoudig gerecycled worden.

 

Tip 5: Ga slim om met het in- en uitschakelen van LED lichtbronnen!

LED lichtbronnen krijgen net als conventionele lichtbronnen tijdelijk een korte extra energieboost zodra deze worden ingeschakeld. Brandt de lichtbron al, dan is dit energieverbruik lager. Verlaat je dus een ruimte voor minder dan een minuut, dan is het aan te raden om jouw lamp te laten branden. Ben je voor een langere periode afwezig, dan kun je de lichtbron het beste uitschakelen. Zo verbruikt de LED immers geen energie.

 

Goed om te weten! Met DALI LED armaturen manage jij eenvoudig de verlichting in een ruimte. Deze LED lichtbronnen kunnen namelijk worden gegroepeerd, waarna deze automatisch in- en uitschakelen bij beweging en gezamenlijk gedimd kunnen worden.