Hoe kies ik de juiste GU10 LED spot?

De GU10 lamp is één van de meest voorkomende spots, zowel in woningen als in zakelijke omgevingen. De cijfer/letter combinatie GU10 zegt iets over de fitting van de lamp. Deze wordt ook wel Bi-Pin genoemd en bestaat uit twee korte staafjes met een bolletje aan de onderkant. De staafjes staan hierbij 10mm uit elkaar. Waar je zoal op dient te letten bij de aanschaf van een GU10 LED spot, vertellen we je graag in deze blog. Ook laten we je graag kennismaken met alle mogelijkheden die er via Lampdirect zijn wat betreft de aanschaf van de juiste GU10 LED verlichting. 


GU10 LED spots banner

Waar moet ik op letten bij de overstap van halogeen naar LED?

Wil je overstappen van halogeenspotjes naar LED GU10 spots? Dan ga je er in meerdere opzichten op vooruit! Een mooi voorbeeld daarbij is het aantal branduren. Zo gaan de meeste GU10 halogeenspots rond de 2500 branduren mee. Bij GU10 LED spotjes is dat een heel ander verhaal, want deze hebben een levensduur tot wel 40.000 uur! Dat is dus 16 keer zo lang! Bovendien verdien je de aanschafprijs van onze LED GU10 lampen al snel weer terug. Dat heeft vooral te maken met het zeer lage vermogen. Hierbij kan je energiebesparing al snel oplopen tot ruim 90%! En omdat LED verlichting niet warm wordt, zul je ook niet je handen eraan verbranden. Je maakt met de overstap op LED dus niet alleen een energiezuinige keuze, maar je bent ook milieubewust bezig! 

Bij de overstap naar LED GU10 verlichting is het belangrijk om eerst het wattage van je huidige GU10 lamp te checken. Op onze productpagina van GU10 LED Lampen staat aan de linkerkant een filter. Hiermee kun je heel eenvoudig het wattage van jouw huidige verlichting selecteren en zo in één oogopslag alle geschikte LED GU10 spots zien. Vervolgens is het belangrijk om de juiste kleurtemperatuur te kiezen. Welke dat wordt, heeft vooral te maken met de ruimte waar je de GU10 LED spot wil plaatsen. Om het je makkelijk te maken, hebben we de vier lichtkleuren hieronder op een rij gezet. Wanneer je op een bepaalde lichtkleur klikt, krijg je direct alle beschikbare LED GU10 spots te zien.

 

2700K - Zeer warm wit

Deze lichtkleur wordt vooral gebruikt om een gezellige sfeer te creëren in onder andere woonkamers, slaapkamers, de horeca, retail, theaters en hotels.

3000K - Warm wit

Deze lichtkleur staat bekend om zijn uitnodigende karakter en is vooral geschikt voor grotere ruimtes zoals een kleedkamer, balie, foyer of ontvangstruimte.

4000K - Koel wit

Deze lichtkleur houdt mensen alert en gefocust vanwege zijn natuurlijke/frisse tint. Vooral geschikt voor vergaderruimtes, showrooms en scholen.

6500K - Daglicht 

Deze lichtkleur wordt vooral gebruikt in situaties waarbij zoveel mogelijk (natuurlijk) daglicht nodig is. Denk aan een operatiekamer, werkplaats of laboratorium.
Welke lichtbundel heb ik nodig voor mijn GU10 LED verlichting?

Zodra je het huidige wattage en de juiste lichtkleur weet, is het van belang om na te gaan waar je het licht voor wil gebruiken. Niet iedere GU10 LED spot heeft immers dezelfde lichtbundel, wat ook wel stralingshoek wordt genoemd. Dit is de breedte van de hoek waar het licht naar wordt uitgestraald. Hoe kleiner deze hoek in graden (D), hoe smaller de lichtbundel. Een smalle lichtbundel is perfect geschikt om objecten of producten in de spotlight te zetten. Denk daarbij aan een kunstwerk/schilderij of groente/fruit in een supermarkt. Zo zijn klanten sneller geneigd om een product te kopen, zoals een rode appel of een oranje jurk. Voor winkels zijn onze LED GU10 spots met een perfecte kleurweergave (90-99Ra) de beste keuze. 


Zijn GU10 LED spots dimbaar?

Jazeker! Veel van de GU10 LED spots die wij aanbieden, zijn dimbaar! Klik hier om alle dimbare GU10 LED verlichting te bekijken. Daarnaast kun je uiteraard altijd gebruikmaken van het filtermenu aan de linkerzijde van de pagina. Wanneer je het licht van een GU10 LED lamp dimt, dan neemt de lichtintensiteit af en bespaar je nog meer aan energiekosten. Tegenwoordig zijn er ook een aantal dimbare GU10 LED spots verkrijgbaar bij Lampdirect die niet afnemen in lichtintensiteit, maar wel warmer worden qua lichtkleur. Dit betreft de Philips Dimtone lampen en de Osram GlowDim. Datzelfde geldt voor de diverse Dim to warm GU10 LED spots. Ook met deze verlichting heb je de mogelijkheid om het licht te dimmen van 2700 Kelvin naar 2200 Kelvin. Met deze kleurtemperaturen kun je nog meer sfeer creëren in iedere gewenste ruimte.Wat zijn de meest gebruikte GU10 LED spots?

In ons assortiment kun je kiezen uit een breed scala aan topkwaliteit GU10 LED spots, van A-merken zoals Philips, Noxion, Osram en Sylvania. Deze duurzame producten zijn stuk voor stuk voorzien van alle voordelen die LED verlichting met zich meebrengt. Start vandaag nog met besparen en scoor jouw nieuwe GU10 LED verlichting!