Hoeveel Watt heb ik nodig voor mijn lamp?

Wanneer je jouw oude lampen wil vervangen door een modern alternatief dat gelijkwaardig is qua prestaties en veel zuiniger is, dan biedt dit blogartikel diverse praktische tips en informatie. We leggen onder meer uit hoeveel Watt je nodig hebt voor jouw nieuwe LED lamp(en). Het vermogen van je oude/conventionele lamp(en) komt immers niet 1:1 overeen met gelijksoortige LED verlichting. Het wattage van een vervangend LED product zal altijd lager zijn, omdat deze simpelweg minder energie verbruikt. Verder dient deze blog blog als een praktische gids voor diverse verlichtingsproducten (conventioneel vs LED) zoals de gewone gloeilamp, de TL buis en spaarlamp. Zo kun je via enkele handige tabellen het geschikte (vervangende) wattage selecteren.

Hoeveel Watt heeft een LED lamp?

Soms is het lastig om oude lampen te vervangen door moderne LED lampen, omdat je jezelf niet kunt oriënteren aan de hand van het wattage. Dat komt omdat moderne LED's veel efficiënter zijn dan conventionele lampen. Een LED lamp heeft bijvoorbeeld een veel lager wattage dan een gloeilamp, maar straalt wel evenveel licht uit (lumen). Hoeveel Watt een LED lamp heeft, is dus niet zo belangrijk. Concentreer je dus vooral op het aantal lumen. Dit is de enige manier om twee verschillende lichtbronnen echt te vergelijken. Ook kun je altijd checken welk vermogen (watt) van een LED lamp overeenkomt met het vermogen van een conventionele lamp. Om het je makkelijk te maken vind je in deze blog meerdere tabellen, die je kunt gebruiken om conventionele en moderne lichtbronnen met elkaar te vergelijken. Opmerking: de cijfers in de tabellen geven niet een exacte range aan. Er is nog genoeg speling mogelijk qua wattage. Klik op het gewenste aantal lumen of wattage om alle producten te bekijken! 

Wist je trouwens dat de aanschaf van één LED lamp qua levensduur gelijk staat aan 15 gloeilampen?

Voordelige keuze

Noxion Lucent LED

Veelzijdige keuze

Calex Smart Tuya Wifi LED

Sfeervolle keuze

Osram Vintage 1906 LED

Beste keuze

Noxion PRO LED 


Hoeveel Watt heeft een TL buis?

Nu we hebben gezien hoeveel efficiënter LED lampen zijn in vergelijking met gloeilampen, vraag je jezelf misschien af hoe het zit met TL buizen. En ook voor deze traditionele lampen geldt dat de LED variant stukken zuiniger is. Met LED TL verlichting bespaar je gemiddeld 50% aan energiekosten. Maar dat is niet het enige voordeel, want fluorescentiebuizen bevatten kwikdamp. En deze giftige stof is niet bevorderlijk voor het milieu. Ook kan het flikkerende licht van opstartende of defecte TL buizen hoofdpijn en migraine veroorzaken. LED TL buizen zijn vrij van giftige stoffen en flikkeren niet. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in meerdere kleurtemperaturen en gaan ze effectiever om met hun lichtopbrengst, omdat het licht niet 360 graden rond schijnt, maar in een smallere gradenbundel die alleen naar beneden en de zijkanten is gericht.

Voordelige keuze

Noxion Avant LED Buis T8 Standaard (EM/Mains)

Zuinige keuze

Philips LEDtube InstantFit HF T8 High Output

Efficiënte keuze

Osram SubstiTUBE T5 LED HF High Efficiency

Beste keuze

Noxion Avant LEDtube T8 Extreme HO (EM/Direct)


Hoeveel Watt heeft een spaarlamp?

De spaarlamp is qua verbruik en vermogen efficiënter dan gloeilampen en TL buizen. Maar nu de tijd van LED verlichting is aangebroken, betekent dat onder meer dat de LED spaarlamp steeds populairder wordt. En dat is ook logisch, wanneer we nagaan dat ook deze zuinige LED vervanger geen giftige stoffen zoals kwik bevat en bovendien tot wel 60% zuiniger is. Ons assortiment bestaat uit tal van zuinige LED spaarlampen, met dezelfde 2-pins of 4-pins lampvoet als een traditionele spaarlamp. Denk daarbij aan PL-C, PL-L, PL-S en diverse Dulux LED spaarlampen.

Opmerking: Wanneer je een spaarlamp met een E27 of E14 fitting wil vervangen door een LED lamp, dan kun je uiteraard ook voor een LED lamp met dezelfde fitting kiezen. Deze verlichting kun je vinden in onze categorieën: E27 LED lampen en E14 LED lampen.

Voordelige keuze

Noxion Lucent LED PL-S | 2-Pins

Zuinige keuze

Philips PL-S LED 2-Pins (MASTER)

Efficiënte keuze

Osram Dulux-D LED | 2-Pins

Beste keuze

Philips CorePro PL-C LED Spaarlampen