Wat is passende LED verlichting voor de gezondheidszorg?

Ziekenhuizen, klinieken, verpleeghuizen, dokterspraktijken, praktijken voor fysiotherapie, tandartspraktijken en ga zo maar door. Allemaal zorginstellingen waar de fysieke gesteldheid van mensen voorop staat. Alleen al om die reden dient de kunstmatige verlichting van behandelkamers in de zorgsector aan allerlei (speciale) eisen te voldoen. Het juiste licht zorgt niet alleen voor het welzijn en de gezondheid van de patiënt, maar helpt artsen, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel ook bij het efficiënt uitvoeren van hun werk. Hieronder lichten wij graag toe welke LED lampen en LED armaturen het meest geschikt zijn in de diverse ruimtes van een zorginstelling, inclusief de gewenste eigenschappen van de lichtbron.

 

hospital

 

Welke LED verlichting is geschikt voor gebruik in de zorg?

Welke LED armaturen en/of lampen het beste gebruikt kunnen worden, hangt in grote mate af van de functie van een ruimte. Een operatiekamer heeft immers een ander type licht nodig als bijvoorbeeld een patiëntenkamer. Wat te denken van de vele algemene ruimtes, zoals de ontvangsthal, aanmeldbalies, wachtkamers, gangen en kantines (horeca voor bezoekers). Dit laatste is vooral aanwezig in ziekenhuizen of andere grootschalige zorginstellingen. Ongeacht de ruimte, zorg je met LED verlichting voor een perfect afgestemd lichtplan. Daarbij profiteer je van een energiebesparing van zo’n 70% en een forse kostenbesparing betreffende vervanging en onderhoud. Een extra lichtpunt is dan ook dat je net wat meer budget over zal houden om de zorgomgeving optimaal in te richten voor jouw patiënten.

 

Welke LED verlichting is geschikt voor behandelkamers?

Behandelkamer Tandarts

Onder behandelkamers vallen alle ruimtes waar zorgpersoneel de klachten van patiënten bespreekt, behandelt en/of noteert, met uitzondering van operatiekamers. Je kunt het zien als het kantoor van een zorgmedewerker. Deze omgevingen zijn perfect te verlichten met 4000K licht, wat de focus van medewerkers op peil houdt. Houd er wel rekening mee dat bepaalde behandelkamers werkplekken bevatten die een 6500K focuslicht nodig hebben, zoals de lamp die een tandarts gebruikt bij een gebitsbehandeling.

Er zijn diverse LED armaturen die de algemene verlichting in een ruimte kunnen verzorgen, waaronder LED panelen (UGR<19), LED downlights en LED plafondlampen. Daarbij kan het gebruik van ondersteunende verlichting, met name voor de grotere behandelkamers, een aanwinst zijn. Dit kan bijvoorbeeld met LED inbouwspots. Focuslampen kunnen ook zonder problemen met LED worden gebruikt. Hiervoor hebben wij bij Lampdirect vele LED lampen met diverse fittingen en flexibele LED strips.

 

Operatiekamer

Welke LED verlichting voor operatiekamers?

Operatiekamers zijn in een zorginstelling de werkplekken met de meest gedetailleerde werkzaamheden; moeilijke taken die vaak over leven en dood gaan. Daardoor is het gebruik van een 6500K LED armatuur de beste optie. Deze lichtkleur bevordert de focus en concentratie van artsen. Daarnaast wordt de ruimte op een zeer natuurlijk manier verlicht, wat zorgt voor een veilige werkomgeving.

Om lichthinder te voorkomen, is het gebruik van een LED armatuur met een UGR<19 waarde aan te raden. Deze waarde vind je terug bij LED panelen, die zeer flexibel in een ruimte te plaatsen zijn. Je kunt ze inbouwen in een systeemplafond, tegen een plafond bevestigen met een frame of ophangen met een ophangsysteem. Via deze link kun je LED panelen (UGR<19) bekijken en/of bestellen. Ook in operatiekamers kan aanvullend focuslicht nodig zijn.

 


 


 

Welke LED armaturen zijn geschikt voor patiëntenkamers?

Patiëntenkamer

Patiëntenkamers zijn de rustplaats van patiënten en zijn vaak ook de plek waar bezoekuren plaatsvinden en de patiënten hun maaltijden nuttigen. Op dat soort momenten is warm wit (3000K) de ideale lichtkleur, om zo voldoende licht te combineren met een aangename sfeer. Doordat patiëntenkamers vaak voorzien zijn van grote ramen is de mate van natuurlijk daglicht hoog, waardoor frisser licht ook niet nodig is. Vooral in de avond kan een neutraler licht echter nog aangenamer zijn voor patiënten. Het gebruik van een dimbaar 3000K armatuur is dan ook perfect. Hiervoor kun je onder andere LED downlights en LED plafondlampen gebruiken.

Toch worden er in deze ruimte ook zorgtaken uitgevoerd. Als patiënten klachten krijgen, kunnen zij immers gebruik maken van een noodknop. Om zeker te zijn dat de juiste lichtvoorziening aanwezig is, is het gebruik van koel witte LED lampen bij de individuele bedden van patiënten ideaal. In dit geval is feller licht enkel aanwezig op de benodigde plek.

 

Gang Zorginstelling

Wat is de juiste lichtkeuze voor gangen in zorginstellingen?

De juiste lichtkleur keuze bij een gang hangt af van waar de gang naar toe leidt. Het is aan te raden om het verschil in aanwezig licht zo minimaal mogelijk te houden, zodat de ogen van het zorgpersoneel zich eenvoudig kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.

  • Gangen bij operatiekamers - Operatiekamers zijn zelf voorzien van een 6500K licht, waardoor een 4000K ganglicht de ideale overstap is om lichthinder te voorkomen.
  • Gangen bij behandelkamers - Deze omgevingen kunnen zowel met 4000K als 3000K worden verlicht. Vooral gangen inclusief wachtkamers kunnen met warm wit licht een aangenamere omgeving vormen voor patiënten.
  • Gangen bij patiëntenkamers - Deze gangen zijn perfect te verlichten met 3000K.

De keuze qua armaturen is zeer divers. Zo kun je gebruik maken van LED panelen, LED downlights en LED plafondlampen, al dan niet aangevuld met LED inbouwspots.

 


 


 

Wat is de juiste verlichtingskeuze voor overige algemene ruimtes?

Aanmeldbalie Zorg

Ontvangsthallen, aanmeldbalies en wachtkamers kunnen apart of gecombineerd in een zorginstelling zijn verwerkt. Het zijn de eerste omgevingen waar een patiënt terecht komt, voordat diegene naar binnen wordt geroepen voor de afspraak.

Verlichting dient ervoor te zorgen dat patiënten zich prettig voelen, waardoor een 3000K licht is aan te raden. De efficiëntie van baliemedewerkers wordt echter verhoogd indien boven hun werkplekken 4000K LED’s worden geplaatst. Ook bij horecagelegenheden in bijvoorbeeld ziekenhuizen zorgt een warm wit licht voor de juiste sfeer. Afhankelijk van de zorginstelling worden deze ruimtes met het nodige decor aangekleed. Als zorgverlener ben je dan ook vrij om te kiezen voor standaard plafondarmaturen of om net wat meer sfeer aan te brengen met designlampen. We geven je wel als tip om deze aan te laten sluiten op de rest van het interieur in de ruimte.

 


 

Projectverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte lichtoplossing voor binnen en/of buiten?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij met behulp van onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...