Wat is het verschil tussen een LED lamp en een spaarlamp?

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een spaarlamp en een LED lamp? Hoeveel zuiniger is LED verlichting ten opzichte van spaarlampen bijvoorbeeld? En gaat een LED lamp langer mee dan een spaarlamp? In deze blog hebben we alle relevante informatie voor je op een rij gezet en benoemen we een aantal voor- en nadelen.

 

LED lamp en spaarlamp

Hoe werkt een LED lamp?

philips led bulb

LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektrische component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Door de constante bewegingen van de elektronen ontstaat er licht.

 

Wat zijn de voordelen van een LED lamp?

  • Het grootste voordeel van een LED lamp is de hoge energie-efficiëntie. Omdat er geen energie verloren gaat aan verhitting is een LED lamp tot wel 90% efficiënter dan conventionele verlichting.
  • De levensduur van een LED lamp is zo'n 15.000 tot 50.000 branduren. Een LED lamp gaat daarmee tot wel 5 keer langer mee dan een normale spaarlamp. Dit resulteert in lage onderhoudskosten en een snelle terugverdientijd, die meestal korter is dan een jaar.
  • LED lampen zijn beschikbaar in een breed scala aan kleurtemperaturen en in diverse fittingen, zoals de populaire E27 fitting of de GU10 steekfitting. Ook kun je bij ons terecht voor een breed aanbod aan slimme LED verlichting.
  • De lichtbundel van een LED lamp ligt meestal tussen de 8º en 360º. Dit heeft als voordeel dat er voor elke mogelijke toepassing een geschikte LED lamp is. Je kunt dus heel specifiek accenten verlichten, maar ook de look-and-feel van een gloeilamp nabootsen.

Hoe werkt een spaarlamp?

halogen bulb

Bij een spaarlamp, ook wel CFL (Compact Fluorescent Lamp) genoemd, gaat de stroom door een met kwikdamp gevulde buis. Als een elektron uit die stroom tegen een kwikatoom botst, kan het daarbij een andere elektron uit zijn baan stoten. Bij het terugvallen van deze aangeslagen toestand naar de grondtoestand komt energie vrij in de vorm van ultraviolette straling. Deze ultraviolette straling is onzichtbaar. Aan de binnenkant van de glaswand van een spaarlamp zit daarom een laagje poeder dat verschillende fluorescenties vertoont, en daarmee de uv-straling omzet in warm wit licht.Wat zijn de voordelen van een spaarlamp?

  • Een spaarlamp heeft een langere levensduur dan een gloeilamp en verbruikt minder energie.
  • Spaarlampen gaan langer mee dan conventionele (gloei)lampen.

Wat zijn de nadelen van een spaarlamp?

 • Vergeleken met LED lampen worden spaarlampen erg heet. Daardoor verspillen ze energie aan warmte.
 • Het vaker in- en uitschakelen van een spaarlamp verkort de levensduur aanzienlijk.
 • Spaarlampen zijn erg kwetsbaar bij aanraking, vooral bij hoge temperaturen.
 • Als een spaarlamp breekt kunnen er giftige stoffen vrijkomen en de scherven kunnen scherp zijn.
 • Spaarlampen verliezen snel hun lichtopbrengst en zullen daarom niet hun gehele levensduur op volle sterkte branden
 • Bij de meeste spaarlampen duurt het even voordat de lamp op volle sterkte brandt zodat ze minder snel uitgeschakeld worden. 

 


 

Je kunt wat spaarlampen betreft tegenwoordig ook kiezen voor een duurzamere en zuinigere 1 op 1 vervanger: de LED spaarlamp! Deze zijn verkrijgbaar in de meest ganbare fittingen, waardoor je niets aan je huidige armatuur hoeft aan te passen. Het enige wat je hoeft te doen is je oude spaarlamp te verwijderen en je nieuwe LED spaarlamp te plaatsen. Hieronder zie je een aantal van onze meest populaire LED spaarlampen.