Wat zijn de verschillen tussen Lumen en Lux?

banner blog
 

Wat is Lumen?:

Lumen is de eenheid van de lichtstroom. Dit geeft de totale lichthoeveelheid aan die de lichtbron zelf uitstraalt, ongeacht in welke richting dit is. Bij lumen is vooral de efficiëntie van belang, omdat deze aangeeft hoe efficiënt de lichtbron stroom omzet in licht. Dit wordt de lumen/Watt-verhouding (lm/W) genoemd. Bij LED lampen is deze waarde veel hoger, omdat ze minder Watt vermogen nodig hebben om een bepaalde lumenstroom te genereren.

Wat is Lux?:

Lux is ook een eenheid voor lichtsterkte, maar dan voor de lichthoeveelheid die op een oppervlakte terechtkomt. Hierbij is het dus wel belangrijk in welke richting de lichtbron schijnt. Deze waarde is ongeacht het aantal gebruikte lichtbronnen, de kleur of de structuur waar het licht op schijnt. Als bij een lamp de hoeveelheid Lux aangegeven staat is dat meestal in het centrum van de bundel, waar de lichtsterkte het hoogst is.

 

Wat is het verschil?:

Lumen en Lux verschillen van elkaar doordat Lux rekening houdt met de oppervlakte waarover de hoeveelheid licht (lumen) verspreid wordt. Het verschil is te verklaren met onderstaand voorbeeld:


Een lichtbron van 500 Lumen verlicht 1 vierkante meter met 500 Lux. Dezelfde lichtbron die 10 vierkante meter moet verlichten, verlicht dit oppervlakte met slechts 50 Lux.

Lichtbron lumen lux

 

Populaire LED producten

Lampdirect biedt een gevarieerd en kwalitatief hoog assortiment LED verlichting met een hoge lumenwaarde. Hieronder vind je onze meest populaire LED producten!