Natuurlijk licht vs Kunstlicht

In de koude seizoenen voelen mensen zich over het algemeen vaker psychisch slechter, wat ervoor zorgt dat men ook meer ziek is. Dit is echter niet de oorzaak van de lage temperaturen, maar eerder van de deprimerende duisternis die deze seizoenen met zich meebrengen. Het wordt laat licht, het is weer vroeg donker en de zon verschijnt nauwelijks. Het is een must in werkomgeving om actief en efficiënt aan het werk te gaan, zelfs als daglicht alleen niet langer voldoende is. In dat geval moet kunstmatige verlichting ervoor zorgen dat er tijdens de werkuren voldoende verlichting is. Maar wat zijn nu precies de verschillen en welke opties zijn er?

 

 

Wat is het verschil tussen natuurlijk licht en kunstlicht?

Kort gezegd, is het verschil tussen natuurlijk licht en kunstlicht de bron waar het licht vandaan komt. Waar de zon de natuurlijke lichtbron is, is kunstmatig licht het resultaat van lampen en armaturen. Hieronder enkele weetjes per type licht.

 

Natuurlijk licht

Natuurlijk licht is 'volledig spectrum' en 'dynamisch'. Volledig spectrum betekent dat het licht alle kleuren van de regenboog bevat, waar dynamisch betekent dat de lichtintensiteit en kleurtemperatuur veranderen met het tijdstip van de dag. De stralingen van de zon, ultraviolet (UV) en infrarood (IR) worden door de atmosfeer van de aarde geblokkeerd.

Natuurlijk licht

Het licht heeft niet alleen invloed op ons dag-nachtritme, maar ook op onze vitamine D-balans. Vitamine D is cruciaal voor ons lichaam omdat het ons helpt het calcium uit ons voedsel te absorberen. Zo hebben we calcium nodig voor botvorming en stabiliteit.

Bovendien remt daglicht de productie van melatonine, wat ervoor zorgt dat we moe worden als het donker wordt. Cortisol doet het tegenovergestelde en maakt ons alert en gefocust. Voor mensen die tijdens het werk niet genoeg daglicht krijgen zijn beide stoffen op het verkeerde moment in het lichaam aanwezig. Wat tot de volgende gevolgen kan leiden:

  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • En zelfs depressie

 

Kunstlicht

Kunstlicht is zichtbaar licht dat wordt gegenereerd door kunstmatige lichtbronnen en bevat meestal ook wat IR- en UV-straling, in tegenstelling tot natuurlijk daglicht (de meeste LED lampen bevatten geen IR en UV). IR-straling van kunstlicht heeft geen gevolgen voor de gezondheid als het niet extreem intens is en op zeer korte afstand wordt gebruikt.

Kantoorverlichting 's nachts

Korte termijn UV-effecten van kunstlicht op gezonde mensen worden verwaarloosbaar geacht. Overmatige blootstelling aan UV veroorzaakt brandwonden op de korte termijn. Gedurende lange periode draagt het bij aan het risico van het ontwikkelen van huidkanker.


Goed om te weten! De jaarlijkse dosis UV op de huid is in het slechtste geval gelijk aan die van een vakantie van een week op een zonnige bestemming.


Bovendien is er geen bewijs dat blootstelling aan lampen en armaturen die normaal op kantoren of thuis gebruikt worden, schade aan het oog kunnen veroorzaken. Het blauwe component van zichtbaar licht kan het netvlies beschadigen, maar dit wordt alleen veroorzaakt door onbedoelde blootstelling aan zonlicht of kunstlicht met een zeer hoge intensiteit.

 

Kan LED verlichting natuurlijk licht evenaren?

Helaas kan geen enkel type kunstlicht daglicht 100% vervangen. De kleurtemperatuur kan echter een emotionele impact hebben op hoe we licht ervaren. Eenvoudige wand- en plafondlampen of staande lampen met conventionele lampen kunnen het effect van de zon onder geen enkele omstandigheid vervangen. Het is echter bewezen dat sommige typen LED lampen een positief effect kunnen hebben op de stemming en gezondheid van een persoon. LED verlichting met daglicht wit ( >5300K) licht bevat een hoog blauw gehalte, waardoor de lichtkleur natuurlijker overkomt. Dit blauw gehalte ondersteunt onze activiteit, waardoor deze kleur vooral wordt gebruikt op kantoren en andere werkomgevingen.

 


 

Klik op onderstaande afbeeldingen om betreffende producten te bekijken en/of bestellen:


6500K LED Panelen


6000K LED Strips


6500K LED High Bays

 


 

Lucht

Wat is de meest natuurlijke LED verlichting?

Om daglicht te imiteren is niet alleen de lichtkleur, maar ook de helderheid van het licht van belang. Er zijn dimbare LED armaturen, waarbij het licht kan worden aangepast aan het tijdstip van de dag. Dit door te dimmen of te switchen in lichtkleur. Ofwel ‘s ochtends om de voorstelling te verbeteren of ‘s avonds om te ontspannen.

Daarnaast is ook de specifieke spectrale samenstelling van het daglicht van belang. Zoals vermeld bevatten de meeste LED lampen geen IR- en UV-straling. Een volledige spectrum-lamp bootst daarentegen bijna volledig het natuurlijke daglicht na. Toch zullen lichtbronnen met een volledig spectrum geen betere gezondheid bieden dan de meeste andere elektrische lichtbronnen. Omdat natuurlijk licht een dynamisch lichtspectrum heeft en de dagelijkse activiteiten sterk worden beïnvloed door de daglicht en nacht cyclus.

 


 

Klik op onderstaande afbeeldingen om betreffende producten te bekijken en/of bestellen:


Afstembare LED Downlight


(Afstembare) LED TL Armaturen

Dimbare LED Lampen