Waar worden High bays voor gebruikt?

warehouse LED

Wat zijn de problemen bij het verlichten van grote ruimtes?

Om efficiënt verlicht te zijn, is het belangrijk dat fabrieken, magazijnen en hallen krachtige verlichting hebben geïnstalleerd om de gehele ruimte (verticaal en horizontaal) optimaal te dekken. Meestal hebben deze ruimtes een hoog plafond. Daarom moet het armatuur krachtig zijn en moet het licht een fatsoenlijke kleurweergave verspreiden om de producten die verlicht worden op de meest natuurlijke manier mogelijk te zien. Bovendien moeten de werknemers in een veilige ruimte kunnen werken. In dat opzicht zijn gasontladingslampen (HID / HPI) oplossingen geweest voor ruimtes met hoge plafonds. Er zijn echter enorme verbeteringen aangebracht met betrekking tot gasontladingslampen.

Mogelijke problemen waarmee je geconfronteerd kan worden om grote ruimtes te verlichten:

  • De levensduur is niet lang genoeg
  • Hoog energie verbruik waardoor je veel onderhoudskosten hebt en hoge energierekeningen.


lighting highbay

LED High bay tegenover HID / HPI High bay

HID lampen worden veel gebruikt in fabriekshallen en magazijnen. Met deze technologie zijn de lichtopbrengst en kleurweergave op lange termijn laag en inefficiënt. Bovendien duurt het een bepaalde tijd voordat het licht brandt (soms 15 tot 30 minuten) zonder het knipperen tijdens het opstarten hierin te vermelden. Daarnaast worden deze lampen erg warm. Ook verliest de lamp na ongeveer 10.000 uur zo’n 70% van zijn capaciteit. De lampen werken met een voorschakelapparaat, dus mocht deze kapot gaan dan heb je nog meer onderhoudskosten. Ook zijn de lampen duur in energiekosten, ze zijn prijzig om in stand te houden, kunnen een productielijn blokkeren en zijn niet veilig voor het milieu.

 

LED High bay tegenover HPS en TL verlichting

HPS (High Pressure Sodium) is een andere techniek die is geïnstalleerd in magazijnen of fabrieken. Deze komt met een lage temperatuur en een slechte kleurweergave. Daarnaast heeft deze lamp een lange opstarttijd nodig. TL buizen zijn ook geschikt om te worden geïnstalleerd in ruimtes met een hoog plafond. Zoals bijvoorbeeld de T12, T8 en T5. Maar het nadeel hiervan zijn de giftige stoffen in deze buizen en de afnemende levensduur die nodig zijn voor het optimaal verlichten van de grote ruimtes.

 

LED High bay voor grote ruimtes

In industriële gebieden en magazijnen gebruiken de krachtige lampen vaak veel energie. We hebben hierboven de minpunten gezien met bestaande oplossingen om deze ruimtes te verlichten. Laten we nu eens kijken wat LED verlichting te bieden heeft:

  • Licht onmiddellijk op, geen opstarttijd
  • Effectieve lichtopbrengst, geen verlies van energie
  • Langere levensduur van gemiddeld 50.000 uur
  • Dimbaar
  • Sensoren
  • 60% energie besparing
  • Gemiddeld 7x langere levensduur dan conventionele verlichting
  • Snelle terugverdientijd

Met andere woorden met professionele LED high bays ben je op elk punt een winnaar. De onderhouds benodigdheden worden verlaagd, de licht kwaliteit verbetert en de energie-efficiëntie wordt verhoogd. En last but not least, het helpt om een veiligere omgeving te hebben voor het personeel in de ruimtes te hebben.

 


 

Hebben al jouw kantoor- of bedrijfspanden al energielabel C?

Sinds 1 januari 2023 dient ieder Nederlands bedrijfsgebouw vanaf 100m2 minimaal energielabel C te hebben. Er zijn meerdere manieren om aan deze verplichting te voldoen. Denk aan grote investeringen als het plaatsen van zonnepanelen, je bedrijfspand beter isoleren of installaties aanpassen. Overstappen op LED verlichting is echter één van de goedkoopste investeringen om te zorgen dat jouw gebouw in gebruik mag blijven! Bij Lampdirect staan voor jou klaar met lichtadvies én LED verlichting waarmee je tot wel 70% op je energieverbruik kan besparen!

Wil je weten of jouw (nieuwe) bedrijfsgebouw(en) vallen onder deze verplichting? Met de infographic Beslisboom van het RvO kun je dit stap voor stap bepalen.