Wat is Human Centric Lighting?

De naam zegt het eigenlijk al: De mens (human) staat centraal bij Human Centric Lighting. Het voornaamste doel van HCL is de kracht van licht te gebruiken, om de manier waarop we werken en leven te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door het licht op dusdanige wijze af te stemmen dat onze 24-uurs biologische klok en emotionele behoeften worden ondersteund. En dat heeft weer een positief effect op ons menselijk comfort, welzijn en onze prestaties. Op steeds meer plaatsen zorgt Human Centric Lighting hiervoor. En dat aantal gaat alleen maar toenemen, want deze vorm van verlichting heeft de toekomst! In deze blog lees je er alles over. Tevens lichten we een aantal specifieke 'HCL' lampen en armaturen uit.

Welke invloed heeft HCL op ons dagelijks leven?

Licht stelt ons in staat om vormen, kleuren en beelden te herkennen, doordat we informatie en contrast met onze ogen waar kunnen nemen. Een aspect wat we zeker niet moeten vergeten, is dat licht invloed heeft op onze hormonen, alertheid, vermoeidheid en ons concentratievermogen. En daar speelt Human Centric Lighting een belangrijke rol in. Dit principe houdt namelijk rekening met al deze effecten en brengt bovendien de visuele, emotionele en biologische behoeften van de mens in evenwicht. Dit heeft onder meer als gevolg dat mensen productiever zijn en betere prestaties kunnen leveren. Zo bleek uit een recente studie dat de prestaties van een groep basisschoolleerlingen, op het gebied van mondelinge leesvaardigheid, met ruim 35% stegen sinds de aanwezigheid van LED verlichting in de juiste kleurtemperatuur. 

 

Waar komt Human Centric Lighting goed tot zijn recht?

Eigenlijk op alle plekken waar gewerkt wordt of activiteit plaatsvindt, kan Human Centric Lighting worden toegepast. Dat kan dus in je eigen woning zijn, maar ook in winkels, openbare gebouwen, horecagelegenheden en theaters. In deze blog lichten we er vier toepassingsgebieden uit, waarbij we wat dieper ingaan op de mogelijkheden. Zo vertellen we onder meer welke lichttinten geschikt zijn voor een bepaalde ruimte of bij specifieke werkzaamheden. 

Wat doet Human Centric Lighting?

Via HCL verlichting creeër je gedurende een werkdag de ideale setting via het gebruik van het juiste lichtaccent. Hoe werkt dat precies? Dat zit zo: in een HCL lamp of armatuur zit vaak een intern besturingssysteem, die onder de aanwezigheid van (voldoende) natuurlijk daglicht en de lichtintensiteit kan afstemmen op de ruimte en moment van de dag. Een mooi voorbeeld hiervan is dat de armaturen in een ruimte 's ochtends een zeer heldere lichtkleur geven, wat bijdraagt aan een goede en energieke start van een werkdag. Dit alles kan digitaal geregeld worden, onder meer met een aangesloten softwareprogramma of een app. Wil je hier meer uitleg of informatie over? Neem dan contact op met onze lichtexperts. Zij vertellen je graag welke mogelijkheden er zijn.

Voor een overzicht van alle HCL lampen en armaturen die je online bij Lampdirect kunt kopen, klik je op onderstaande button.


Scholen / onderwijsinstellingen

Gemiddeld spenderen leerlingen en studenten zo'n 1000 uur per jaar in een klaslokaal. Deze tijd vormt onder meer een basis van onderwijs en sociale vaardigheden die een gezonde en gelukkige toekomst ondersteunen. Voor leerlingen en docenten betekent hun aanwezigheid in de klas wel dat ze weg zijn van natuurlijk (dag)licht. Het spreekt voor zich dat een actieve geest en goede concentratie belangrijk is tijdens lessen en schoolactiviteiten. De aanwezigheidheid van Human Centric Lighting zorgt daarvoor. Zo kun je tijdens leer- of werkactiviteiten daglicht (6500K) of koel wit licht (4000K) gebruiken en voor een ontspannende klasactiviteit (groepsgesprekken / film kijken etc.) warm wit licht (3000K). Zo koppel je de gemoedstoestand / stemming aan hetgeen er in het klaslokaal plaatsvindt. Aanbevolen HCL verlichting voor scholen: LED panelen, LED downlights en LED wand/plafondlampen.

Kantoren / bedrijfspanden

Op kantoren begint de werkdag voor de meesten al vroeg en deze gaat in sommige gevallen tot 's avonds laat door. Uiteraard is het prettig om uitgerust aan je bureau/werkplek te verschijnen. Maar om ervoor te zorgen dat je gedurende de dag fit blijft, speelt verlichting een cruciale rol. Wanneer er in een ruimte niet/nauwelijks natuurlijk daglicht aanwezig is, bestaat de kans dat werknemers (vooral tijdens donkere maanden) sneller moe, minder gemotiveerd of chagrijnig worden. En dat wil je als werkgever uiteraard niet. Human Centric Lighting kan dit tegengaan! De helderheid en kleurtemperatuur kun je immers aanpassen aan het natuurlijke verloop van de dag qua daglicht. Zo kun je overdag gebruik maken van koel wit licht (4000K) en ter bevordering van onze biologische klok tegen de avond overschakelen op warm wit (3000K). Aanbevolen HCL verlichting voor kantoren: LED panelen, LED downlights en LED wand/plafondlampen. 

Tip! Wil je op een eenvoudigere (en betaalbare) manier kennis maken met de mogelijkheden van Human Centric Lighting? Kies dan voor armaturen met een 'tunable white / afstembaar wit' functie! Bij deze armaturen bepaal je zelf welke lichtkleur wordt gebruikt en kun je in het geval van een dimbaar armatuur ook nog eens de lichtintensiteit aanpassen aan de mate van natuurlijk daglicht in de / een ruimte. Dat kan via een schakelaar of zelfs draadloos via een app of besturingssysteem! Als er bij de specificaties van een product bijvoorbeeld staat: 827 - 865, dan betekent dit dat je de kleurtemperatuur kunt aanpassen van 2700K tot 6500K. 

Gezondheidszorg / ziekenhuis

In een ziekenhuis, behandelkliniek, revalidatiecentrum en/of zorgcentrum komen personeel, patiënten en bewoners over het algemeen weinig in aanraking met daglicht. Het ligt hierbij aan de betreffende ruimte wat qua licht het meest comfortabel is. Tijdens operaties en behandelingen is er behoefte aan veel en helder licht. Met andere woorden: 6500K (daglicht) met een hoge lichtopbrengst. Voor wachtruimtes of ziekenkamers is dat een ander verhaal, want daar staat rust en ontspanning (3000K) meer centraal, om eventueel stress bij patiënten tegen te gaan. En voor huishoudelijke en technische ruimtes is ook weer een ander type verlichting geschikt (4000K), dat indien nodig ook tegen vocht bestand dient te zijn (IP44 waarde of hoger). Aanbevolen HCL verlichting: LED panelen, LED wand- en plafondlampen en LED waterdichte armaturen. Of wat te denken van LED strips, waarmee je heel flexibel bepaalde delen van een ruimte kunt accentueren via helder en egaal licht.

Industriële omgevingen

Fabriekshallen, magazijnen en andere industriele ruimtes zijn plekken waar over het algemeen weinig daglicht naar binnen schijnt. Dus van een zonnige dag zullen magazijnmedewerkers dus niet of nauwelijks wat merken. Wel is het zo dat er werk uitgevoerd dient te worden. Dat kan gaan om het picken van orders tot zeer gedetailleerd industrieel werk. In beide gevallen is het  van belang dat er voldoende helder licht aanwezig is. Bepaalde productcodes of kleuren dienen bijvoorbeeld goed zichtbaar te zijn, zodat er niet de verkeerde goederen worden ingeladen. En wanneer er wordt gewerkt met specifieke (kleine) onderdelen, is het ook prettig om deze zo goed mogelijk te kunnen zien. De juiste verlichting (4000K of 6500K) bevordert niet alleen de kwaliteit van het werk, het voorkomt ook (onnodige) fouten en nog belangrijker: het houdt medewerkers langer geconcentreerd. Aanbevolen HCL verlichting: LED battens, LED panelen en LED downlights. 

Nog meer mogelijkheden betreffende armaturen én lichtbronnen in afstembaar wit! De mogelijkheden zijn zeer divers voor gebruik in zowel bedrijven als woningen. Je kunt kiezen voor een efficiënt LED armatuur of je plaats een tunable white LED lamp of spot in een (design)armatuur dat goed tot zijn recht komt in het interieur. Kies wel altijd voor een armatuur of lichtbron die de gewenste lichtkleuren mogelijk maakt: enkel warme lichttinten (818-830) of warme en frisse lichttinten in één (822-865).

Hoe ziet Human Centric Lighting er in de toekomst uit?

Bij alle LED verlichting die je in deze blog ziet, kun je binnen een handomdraai de lichtkleur wijzigen. En dat past goed bij de wereld waarin we nu leven. De technologie verandert razendsnel en steeds meer dingen kunnen sneller en digitaal geregeld worden. Dat je via HCL met hetzelfde armatuur meerdere situaties kunt creëren, is daar een mooi voorbeeld van. Zo tover je een vergaderruimte om van een actieve werkplek tijdens een brainstormsessie naar een bruin café tijdens de afsluitende borrel. De hoofdzaak blijft echter dat we onszelf goed, fit en op ons gemak voelen. En dat wil natuurlijk iedereen. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat ons assortiment van energiezuinige slimme LED lampen en slimme LED armaturen in de toekomst flink uitgebreid zal worden!