Welke verschillende voorschakelapparaten zijn er?

TL buizen en gasontladingslampen, maar ook bepaalde PL spaarlampen en LED lichtbronnen, zijn niet geschikt voor directe aansluiting op het stroomnetwerk. Voorschakelapparaten (VSA's), ook wel ballast genoemd, worden gebruikt voor stroombegrenzing. Het is de energieregulator voor de lichtbron. Bij conventionele VSA's heb je een starter nodig, die zorgt voor de ontsteking van de lampen. TL buizen en hogedruklampen werken nooit zonder voorschakelapparaat en dienen daarom altijd op het juiste VSA te worden aangesloten. Bij LED buizen is het gebruik van een voorschakelapparaat, met of zonder starter, afhankelijk van de LED buis.

 

LED TL Buizen VSA

 


 

Welke typen voorschakelapparaten zijn er?

De introductie van LED verlichting heeft ervoor gezorgd dat er tegenwoordig niet 2, maar 3 soorten voorschakelapparaten verkrijgbaar zijn:

  • Conventionele voorschakelapparaten (EM); deze hebben een aparte starter nodig.
  • Elektronische voorschakelapparaten (HF); deze hebben een ingebouwde starter.
  • LED drivers; deze zijn vergelijkbaar met elektronische VSA's, maar werken alleen bij LED verlichting.

 


 

Hoe werken conventionele voorschakelapparaten?

Noxion LED Buis met Starter

Het conventionele voorschakelapparaat bestaat uit een spoel. Deze spoel zorgt ervoor dat de TL buis een voeding krijgt van 50 tot 100V. Conventionele voorschakelapparaten voor TL buizen hebben bovendien een starter nodig; deze zorgt ervoor dat de buis voorverwarmt (beide uiteinde gloeien dan oranje). Daarna wordt de stroom gedurende een kort moment onderbroken waardoor een spanningspiek van ongeveer 1000V in de spoel ontstaat. Als gevolg hiervan gaat het gas in de buis gloeien. Als er in het armatuur een starter aanwezig is, dan kan dit herkend worden aan de flikkering bij het opstarten van de TL buizen. Besluit je om over te stappen op LED buizen? Je hoeft geen nieuw armatuur en VSA aan te schaffen om LED buizen te laten werken. Je dient enkel de starter te vervangen door een LED starter. Deze is vaak inbegrepen bij de LED buis.

 

Goed om te weten!

  • Als je de lamp vervangt, vervang dan ook altijd de starter. De starter heeft over het algemeen dezelfde levensduur als de lamp.
  • Sinds 2017 worden enkel VSA's met energieklasse A2 of beter in de EU geïnstalleerd. Conventionele voorschakelapparaten voldoen niet aan deze energie-efficiëntie, waardoor ze niet meer verkocht worden. Elektronische voorschakelapparaten zijn wel energie-efficiënt.

 

 

 

Hoe werken elektronische voorschakelapparaten?

De nieuwste technologie is het elektronisch voorschakelapparaat. Elektronische voorschakelapparaten starten en bedienen een TL lamp en gasontladingslampen op een aanzienlijk andere manier dan conventionele voorschakelapparaten. Ze werken zonder starter en regelen de ontsteking puls via de geïntegreerde elektronica. Binnen in het voorschakelapparaat wordt een hoog voltage opgewekt met spoelen en condensatoren. Stap je over op LED verlichting, houdt er dan rekening mee dat de LED lamp werkt met behulp van een elektronisch voorschakelapparaat. Dit staat aangegeven in de specificaties van de LED producten.


Philips Elektronisch Voorschakelapparaat HF

Wat zijn de voordelen van een elektronisch voorschakelapparaat ten opzichte van een conventioneel VSA?

  • Hogere levensduur voor de lampen, indien je nog gebruik maakt van conventionele TL buizen.
  • Betere efficiëntie.
  • Snelle verlichtings opstarttijd en flikkervrij.
  • Mogelijkheid tot dimmen.

 

Een handig weetje!

Elektronische voorschakelapparaten kunnen ook worden geïntegreerd in lichtbronnen zoals bijvoorbeeld energiebesparende lampen met schroefdoppen (E14, E27) of als onderdeel van het armatuur!

 

Philips LED Driver

Hoe werken LED drivers?

LED verlichting werkt ook met een elektronisch voorschakelapparaat, de zogenaamde LED drivers. LED chips zijn zeer gevoelig voor stroomfluctuaties en kunnen gemakkelijk beschadigd worden. De drivers garanderen een constante output zelfs over een breed spanningsbereik, wat ervoor zorgt dat de LED chips constant gevoed worden met de ideale stroomwaarde. Heeft een LED lamp of LED armatuur een LED driver nodig om optimaal te functioneren, dan staat dit vermeld in de specificaties.