Menu
088 - 31 00 000

6 veelvoorkomende fouten bij het overstappen naar LED

Het is algemeen bekend dat LED verlichting de juiste keuze is wanneer je op zoek bent naar een energiezuinige lamp met een lange levensduur. Toch kan de overstap van conventionele verlichting naar LED problemen met zich meebrengen. Voordat je gaat overstappen, lichten we graag een aantal veelvoorkomende problemen toe. Door het lezen van deze blog voorkom je deze eenvoudig.


wat is lumen

 

#1 Het Wattage geeft de hoeveelheid licht aan, toch?

wat is lumen

Dit is de meest voorkomende fout bij het overstappen van conventionele verlichting naar LED. We weten allemaal dat LED lampen een lager energieverbruik hebben dan conventionele verlichting. Toch is het gemakkelijk om het wattage en de hoeveelheid licht met elkaar te verwarren. Watt is de eenheid die aangeeft hoeveel energie een lamp of een ander elektronisch apparaat verbruikt. Bij TL buizen, halogeenlampen en gloeilampen geeft het wattage ook een indicatie van de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Bij LED verlichting werkt dit niet zo. LED verlichting verbruikt namelijk een stuk minder energie. Waar een gloeilamp 60W verbruikt, verbruikt de LED variant slechts 5 tot 7 Watt. Daarom kijken we bij LED naar het aantal Lumen. Dit is de eenheid van de kwaliteit en lichtstroom van licht, uitgestoten door een bepaalde lichtbron.

 

Het kan nog steeds moeilijk zijn om een LED lamp te kiezen die evenveel licht uitstraalt als je huidige lamp. Je kunt het wattage van je huidige lamp checken en daar een LED vervanger voor vinden. Hiervoor kan je ons handige filter gebruiken. Wanneer het vervangende wattage van een LED lamp overeenkomt met het wattage van je huidige lamp, is de hoeveelheid licht vergelijkbaar. Je kunt ook onze Lumen naar Watt pagina bekijken om de juiste hoeveelheid lumen te vinden.

 

#2 LED verlichting is alleen beschikbaar in koude witte kleurtemperaturen

Er zijn twee belangrijke kleurcomponenten wanneer je LED verlichting aanschaft: de kleurtemperatuur en de kleurweergave. Toen LED verlichting voor het eerst op de markt kwam, had het vooral een koud licht. Dat is momenteel niet meer het geval. Er zijn immers veel meer verschillende lichtkleuren beschikbaar. Van zeer warm wit (1800 - 2700K) tot zelfs daglicht (6500K).

 

colour temperature

Wanneer je een gloeilamp wil vervangen voor LED verlichting, is het belangrijk om te weten dat je bij LED kunt kiezen uit meerdere opties qua kleurtemperatuur. Dit wordt gemeten in Kelvin (K). Hoe lager de hoeveelheid Kelvin, des te warmer het licht. Als je lampen naast elkaar plaatst, zorg er dan voor dat deze lampen dezelfde kleurtemperatuur hebben. Zo voorkom je kleurverschil.


what is cri

 

Naast de kleurtemperatuur is ook de kleurweergave erg belangrijk. Deze wordt aangegeven met CRI, wat staat voor colour rendering index. Dit geldt vooral als je verlichting zoekt voor een winkel, museum, galerij of showroom, maar is ook van belang voor het belichten van kunst in je eigen huis. De CRI geeft een indicatie van de “echtheid” van kleuren, zodra deze door een lamp worden verlicht. Het wordt gemeten op een schaal van 1 tot 100, waarbij 100 de beste kleurweergave heeft. Verlichting voor thuis zou een CRI van minimaal 80 moeten hebben, maar voor speciale applicaties als een museum raden we een CRI van 90-99 aan.LED verlichting met een goede kleurweergave / CRI (90-99Ra) : 


 

#3 Geen rekening houden met de lichtverspreiding van LED

LED bulb osram

Als je een conventionele lamp vervangt door LED, kan het zijn dat de LED lamp een ander licht uitstraalt dan de oude lamp. Je kunt het idee hebben dat het licht wat meer geconcentreerd is, alsof het minder oppervlakte verlicht dan je vorige lamp. Dit komt omdat de LED elementen in een bepaalde richting schijnen. LED verlicht enkel naar plekken waar je verlichting nodig hebt. En dus bijvoorbeeld niet richting het plafond. Hierdoor is LED een stuk energie-efficiënter. Er gaat immers geen onnodig licht verloren. Om er zeker van te zijn dat je dezelfde lichtverspreiding houdt, kan je kijken naar de gradenbundel van een lamp. Heb je bijvoorbeeld een A-vormige gloeilamp, dan is het slim om ervoor te zorgen dat je LED vervanger dezelfde vorm heeft, die licht alle kanten op verspreidt (gradenbundel van 360).
#4 Een LED lamp kopen zonder te controleren of je dimmer deze wel aan kan

Dimbare LED lampen zorgen voor een gezellige sfeer. Het dimmen van LED werkt echter net wat anders dan het dimmen van conventionele verlichting. Zo kan LED verlichting bij het gebruik van een verkeerde dimmer gaan flikkeren of een zoemend geluid maken.

 

dimmable led bulb

Dit probleem heeft twee oorzaken. Ten eerste kan LED enkel gedimd worden met een LED dimmer. Conventionele lampen kunnen worden dedimd met zowel standaard dimmers als LED dimmers. Ten tweede speelt het minimale en maximale wattage van een dimmer een grote rol. Het wattage van LED is een stuk lager dan bij conventionele verlichting. Het is daarom belangrijk om goed te kijken of het wattage van een aangesloten LED lamp niet onder het minimale wattage van de dimmer komt. Anderzijds is het slim om 10% onder het maximale wattage van de dimmer uit te komen. Dit is voornamelijk het geval als er meerdere LED lampen op de dimmer worden aangesloten. Je kunt er ook voor kiezen om LED lampen aan te schaffen die geen dimmer nodig hebben, zoals Slimme verlichting. Deze smart home LED lampen werken via Wi-Fi en kun je zelfs met je eigen stemgeluid bedienen!#5 Een goedkope LED lamp aanschaffen

LED lampen zijn duurder dan traditionele verlichtingsbronnen, maar ook tussen LED lampen zijn grote prijsverschillen te vinden. En dat is niet zonder reden. Wanneer je alle voors en tegens van twee lampen afweegt, zou je misschien kiezen voor de goedkope lamp. Daar krijg je later wellicht spijt van, aangezien de goedkopere lamp ook van lagere kwaliteit is.


cheap led lamps

Duurdere lampen van een bekend merk hebben over het algemeen een hogere kwaliteit. De LED chips en lichtkwaliteit zijn beter. Laten we een voorbeeld nemen. Fosfor is een duur element in de productie van LED verlichting. Producenten van goedkope LED lampen gebruiken fosfor van lage kwaliteit om zo productiekosten en de verkoopprijs laag te houden. LED chips van bijvoorbeeld een LED spot kunnen door deze lage kwaliteit fosfor echter ook verschillende kleuren wit hebben. Het produceren van precies dezelfde kleur is een uitdaging voor LED producenten, waardoor de prijs van goede producenten hoger ligt. Ook hebben LED lampen met een hoge kwaliteit een langere levensduur. Een duurdere lamp is dus een langetermijnsinvestering.switching to LED

#6 Je kijkt niet naar de garantietermijn van de LED lamp

De garantietermijn is een goede indicator van de kwaliteit van het product dat je koopt. Bekijk deze dus even voor aanschaf. Het is een goede waarschuwing wanneer een producent helemaal geen garantie biedt, deze producten zijn namelijk vaak van erg slechte kwaliteit. Alle LED lampen en LED armaturen die op onze website verkocht worden, hebben een garantieperiode die kan oplopen tot wel 7 jaar. Dit verzekert iedereen van goede verlichting, zelfs wanneer er eventuele fouten in een product zitten. Daardoor is het kopen van LED verlichting via Lampdirect risicovrij en eenvoudig.