Waarom je voor asymmetrisch licht zou moeten kiezen

Wanneer je een floodlight aanschaft, zou het zo kunnen zijn dat de keuze tussen symmetisch of asymmetrisch licht je verwart. Deze technische specificatie speelt een grote rol wanneer je optimale verlichting wilt creeëren voor locaties als stadiums, theaters, sportvelden of op straat. Na het lezen van deze blog weet je precies waarom asymmetrisch licht perfect zou kunnen zijn om alles uit jouw verlichting te kunnen halen.Wat is het verschil tussen symmetrisch en asymmetrisch licht?

Symmetriche lichbronnen verspreiden licht evenredig in alle richtingen. Deze vorm van verlichting raden we aan voor algemene verlichting van grote ruimten of als accentverlichting voor taken waar veel licht voor nodig is. Asymmetrisch licht daarentegen heeft een niet-evenredige verspreiding van licht en is daarmee perfect voor verlichting die een richting op moet schijnen. Daarom is het een efficiente lichtoplossing voor bijvoorbeeld kantoren, omdat het geen directe verblinding veroorzaakt die vermoeide ogen kan veroorzaken bij langdurige blootstelling.

 

Waar gebruik je asymmetrisch licht?

Deze lichtbronnen hebben een breed applicatiegebied, zowel binnen als buiten. Denk hierbij aan sportscholen, theaters, stadiums, parkeergarages of straten. Waar symmetrisch licht directe en indirecte verblinding creëert, is assymmetrisch licht ontworpen om zo min mogelijk verblinding of scherpe schaduwen te creeëren. Na installatie in een werkomgeving faciliteert asymmetrisch licht de overgang van donker naar licht, waardoor ogen functioneren onder een comfortabel licht. Daarom zal toepassing van asymmetrisch licht in een stadium aangenaam zijn, niet alleen voor de spelers maar ook voor het publiek.

 

Symbol EcoMet het gebruik van asymmetrische verlichting verminderen we lichtvervuiling met 50%!

 

Wat zijn de voordelen van een asymmetrische lichtverspreiding?

Armaturen met een asymmetrische lichtbundel hebben geavanceerde LED technologie die het uitgestoten licht in een richting kan sturen zonder verblinding te veroorzaken. De meeste armaturen maken gebruik van een reflector om zo het licht de juiste kant op te sturen. Hierdoor kunnen asymmetrische armaturen toch dezelfde lichtuistoot bereiken als symmetrische armaturen, maar met een veel lager energieverbruik. Er wordt namelijk geen licht verspild in richtingen waar je er geen gebruik van maakt. Hierdoor heb je ook minder lichtbronnen nodig, wat je energie-, onderhouds-, en investeringskosten bespaart.

Ledvance LED

Floodlight 20W

  • Schemer- en bewegingssensor
  • Symmetrische lichtverspreiding


Noxion LED

Floodlight 40W

  • Goede lichtoutput van 4000 lm
  • Asymmetrische lichtverspreiding


Noxion LED ProBeam

Floodlight

  • Hoge lichtoutput tot 26.000 lm
  • Asymmetrische lichtverspreiding


Philips LED CoreLine

Floodlight

  • Lichtoutput tot 4200 lm
  • Asymmetrische lichtverspreiding