Welke LED verlichting is geschikt voor de bioscoop?

In een bioscoop zijn er veel verschillende soorten ruimtes die allemaal op een andere manier verlicht moeten worden. Daar heb je ook veel verschillende soorten lampen voor nodig. Maar welke lamp en welk armatuur is nu geschikt? In deze blog vertellen we je alles over bioscooplampen! 

Welke bioscoop verlichting kan ik het beste gebruiken in de foyer?

In de foyer van een bioscoop worden de bezoekers ontvangen en is er vaak een horecagelegenheid aanwezig waar bezoekers een drankje kunnen drinken. Ook is er vaak een food corner waar bezoekers een hapje en drankje voor tijdens de film kunnen kopen. Het is belangrijk dat er hier een gezellige sfeer heerst die bezoekers op hun gemak stelt en uitnodigend is. De verlichting is hier feller dan in andere ruimtes van de bioscoop en ook wordt hier vaak een koelere lichtkleur gebruikt. Daarom zijn plafondlampen, inbouwspots en downlights uitermate geschikt om de foyer van een filmtheater van algemene verlichting te voorzien.  

Wat voor lampen zijn geschikt in de gangen van een bioscoop?

Geschikte bioscooplampen om in de gangen te gebruiken, zijn wandlampen. Hiermee verschaf je de gangen van comfortabele verlichting en als je kiest voor dimbare verlichting, kun je daarmee een aangename lichtovergang creëren als de bezoekers de bioscoopzaal betreden. Inbouwarmaturen zijn ook uitermate geschikt, zoals inbouwspots. Daarnaast zie je in gangen ook vaak designverlichting. Ook is het belangrijk om hier een warmere lichtkleur te gebruiken dan in de foyer. Zo kunnen de ogen van de bezoekers alvast geleidelijk aan de donkerdere verlichting wennen voordat ze in de bioscoopzaal komen. 

Welke verlichting is ideaal voor in een bioscoopzaal?

In een bioscoopzaal heb je te maken met verschillende soorten armaturen die allemaal voor diverse doeleinden gebruikt worden. Om te bepalen welk armatuur jij nodig hebt, is het goed om te kijken naar welke sfeer je in de zaal wilt creëren. Wij zetten voor jou precies op een rijtje waar je allemaal op moet letten en welke armaturen daarvoor allemaal geschikt zijn.

Algemene verlichting

In de zaal is algemene verlichting belangrijk. Plafondlampen zijn daar uitermate geschikt voor. Daarbij kun je kiezen uit reguliere plafondlampen of inbouwarmaturen, zoals inbouwspots of downlights. Maar er zijn meer opties voor bioscooplampen! Wandlampen vormen ook de perfecte verlichting voor in bioscoopzalen. Deze creëren een extra uitnodigende en warme sfeer waardoor jouw bezoekers zich op hun gemak zich voelen hier. En om het allemaal nóg handiger te maken: je kunt ook voor verlichting kiezen waarbij je een tijd in kunt stellen, zodat de verlichting automatisch op de juiste momenten uit- en aan gaat, zoals bij het begin van de film, tijdens de pauze en als de film is afgelopen. 

Symbol Lampe

Goed om te weten! Een extra hulpmiddel om een warme sfeer te creëren in een bioscoopzaal is afstembaar wit, ook wel bekend als tunable white. Bij deze lampen kun je de lichtkleuren zelf instellen en kun je kiezen uit 2700K (warm wit) tot 6500K (daglicht). Het is belangrijk dat de verlichting fel is als personeel hier aan het werk is, maar ook dat deze vlak voor aanvang van een film gedimd kan worden. Met afstembaar wit kun je overdag een koele lichtkleur kiezen die fel schijnt en 's avonds de verlichting dimmen, maar ook een warmere lichtkleur kiezen om zo een ontspannen sfeer te creëren in de zaal. 

Trapverlichting

In een donkere bioscoopzaal staat veiligheid voorop. Dat betekent dat de trap goed verlicht dient te worden, maar ook ook elke trede moet verlicht worden met bijvoorbeeld een LED strip om ongelukken in het donker te voorkomen. Voor extra veiligheid is het ook een optie om de leuning op de trap te verlichten door middel van LED strips.

Maar dat is nog niet alles. Mensen moeten ook hun zitplaatsen kunnen vinden in het donker. Daarom is het belangrijk dat de rijnummers ook verlicht worden. Hiervoor kun je de onderkant van de stoelen verlichten en lampen op de vloer naast de stoelen plaatsen om het looppad te verlichten. LED strips en LED spots zijn hiervoor geschikt. 


Downlights

Wandlampen

Plafondlampen


Welke bioscoop lampen gebruik ik in toiletten?

In de toiletten is het voor ieders veiligheid van belang dat de ruimte goed verlicht wordt. Qua armaturen zijn wand- en plafondlampen, maar ook inbouw- en opbouwspots uitermate geschikt. Ook kun je spiegelverlichting gebruiken met een goede kleurweergave-index zodat bezoekers gemakkelijk hun make-up kunnen doen. Maar hier hoef je niet altijd speciale spiegelverlichting voor aan te schaffen! Plaats LED strips boven de spiegel en je voorziet je bezoekers zo van de perfecte verlichting!  

Wat voor noodverlichting is geschikt in bioscopen? 

Veiligheid komt eerst. Daarom is noodverlichting verplicht in alle gemeenschappelijke ruimtes van alle openbare gebouwen en dus ook bioscopen. Vooral in de zaal en de gangen is het uitermate belangrijk om noodverlichting te hangen. Noodverlichting bestaat uit twee types: 

  • Vluchtwegmarkering: deze borden wijzen je waar de dichtstbijzijnde nooduitgang is.
  • Vluchtwegverlichting: deze borden wijzen je de weg naar de nooduitgang in het geval van een noodgeval. 

Beide soorten noodverlichting zijn verplicht. Ben je nog op zoek naar noodverlichting? In ons assortiment vind je een ruim aanbod aan noodverlichting. Deze verlichting voldoet aan de NEN-eisen (NEN EN 1838, NEN-EN-ISO 7010, NEN 3011 en NEN-EN 50172) die gesteld zijn voor noodverlichting.

Welke NEN-EN 12464-1 normen gelden in filmtheaters? 

In openbare gebouwen is het volgens Europese wetgeving verplicht dat de verlichting in gemeenschappelijke ruimtes voldoende lux heeft. Dit is de NEN-EN 12464-1 normering. In de tabel hieronder staat het aantal verplichte lux voor bioscooplampen in bepaalde ruimtes uitgelegd. 

Ruimte Aantal lux
Foyer  100
Eetgelegenheid  200
Trappenhuizen  150
Wachtruimte en entreehal 100
Toiletten  200

Wil je graag meer weten over hoe je gemeenschappelijke ruimtes in je bioscoop verlicht? Lees dan ons Verlichtingsadvies gemeenschappelijke ruimtes

Inbouwspots

LED strips

Noodverlichting

Heb je hulp nodig bij je projectverlichting?

Onze experts staan voor je klaar. Welk project je ook hebt en in welk toepassingsgebied dan ook, onze lichtexperts zijn van alle markten thuis en hebben zo de perfecte lichtoplossing voor je. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de onderstaande pagina.