Hoe kies ik de juiste lamp fittingen en adapters?

Lampvoeten, ook wel bekend als fittingen, zijn het onderdeel van de lamp waarmee je de lamp vastmaakt in jouw armatuur. Je kunt niet zonder! Het kan echter lastig zijn om een lampvoet te herkennen als je hier geen voorkennis van hebt. En daar helpen we je in deze blog graag mee verder! En voor jou erg handig, je kunt tijd, geld en moeite besparen als je in één keer de juiste lamp bestelt.

Fittingen LED VerlichtingFittingen LED Verlichting

Welke soorten fittingen zijn er en kom je het vaakst tegen bij LED?

Er zijn vele fittingen verkrijgbaar, waarvan een deel is weergegeven in de bovenstaande afbeelding. E27 LED is een van de meest populaire lampen op de markt. Deze heeft een schroeffitting, waarbij de E staat voor Edison, de uitvinder van de gloeilamp, en de cijfers voor de diameter van 27mm. E14 en E40 lampen hebben ook een schroeffitting. De GU10 (bi-pin) fitting een veel gebruikte lampvoet voor accentverlichting. GU geeft aan dat het om een steekfitting gaat. Je duwt de lamp in het armatuur en draait de lamp daarna tot deze op zijn plaats zit. Het getal achter de GU geeft aan hoeveel millimeter er tussen de 2 pinnen van de lamp zit. LED spots zien er misschien hetzelfde uit maar zijn totaal verschillend van elkaar!

Lamp

Je wilt een bepaalde lamp, maar de fitting van je armatuur is anders. Wat doe je nu?

Vrees niet, wij maken het onmogelijke mogelijk met onze diverse adapters! Deze fitting adapters hebben één uiteinde dat past in je armatuur en een ander uiteinde dat geschikt is voor je lamp. Zo kun je bijvoorbeeld E14 LED's gebruiken in een armatuur met een E27 lampvoet en nog veel meer! Bekijk alle adapter mogelijkheden hier.


LED Lampen

E27, E14 & Filament

LED Spots

GU10, GU5.3, GU4 & G53

LED Steeklampen

G9, G4, GY6.35 & R7s

LED TL Buizen

G13 (T8), G5 (T5) & G10q


Hulp nodig bij het kiezen van de juiste LED lamp of LED spot?

Onderstaande video's leggen jij op een handige en visuele manier uit hoe je een bepaalde fitting erkent, maar ook op welke andere functionaliteiten je dient te letten om de juiste LED lamp en LED spot te kiezen voor jouw armatuur en omgeving.

De juiste lamp kiezen? Deze tips kunnen je helpen!

Sommige lampen hebben maar een zeer klein verschil qua formaat en fitting, waardoor er eenvoudig verwarring kan ontstaan. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de GU4 en de GU5.3 spot, die op productfoto's weinig verschil tonen qua formaat en fitting (2 pinnetjes), maar in het echt veel van elkaar afwijken. Twijfel je om welke fitting het gaat, dan heb je altijd nog de volgende hulpmiddelen:

  • Heb je een nieuw armatuur gekocht? De verpakking van het armatuur en het armatuur zelf tonen welke LED lamp je erin plaatst.
  • Werkt je oude lamp niet meer? Een lichtbron geeft vaak zelf weer welke fitting het heeft. Deze zijn hetzelfde voor conventioneel en LED.
  • Is de tekst op je oude lamp niet meer zichtbaar? Het armatuur van de oude lamp geeft weer welke lampfitting nodig is.