Menu
088 - 31 00 000

Hoe kies ik de juiste Lamp fittingen en adapters?

Lampvoeten, ook wel bekend als fittingen, zijn het onderdeel van de lamp waarmee je de lamp aansluit aan een armatuur. Zonder deze lampvoet kun je een lamp niet aansluiten. Als je geen voorkennis hebt, is het misschien lastig om de verschillende soorten lampvoeten van lampen te herkennen. Het kan absoluut tijd, geld en moeite besparen als je in één keer de juiste lamp bestelt!

 

Fitting - adapters

 

Wat zijn de meestvoorkomende fittingen/lampvoeten bij LED verlichting?

De E27 lamp is een van de meest populaire lampen op de markt. Deze maakt gebruik van een E27 schroeffitting. Hierbij staat de E voor Edison, de uitvinder van de gloeilamp. De cijfers achter de E geeft de diameter van 27mm aan. Andere lampen met een schroeffitting zijn E14 en E40 lamp. Verder is de GU10 (bi-pin) fitting een veelvoorkomende lampvoet als het gaat om accentverlichting. Als je op zoek bent naar spotjes in je keuken of woonkamer, dan hebben deze lampjes vaak een GU10 lampvoet. GU geeft aan dat het om een steekfitting gaat. Je duwt de lamp in het armatuur en draait de lamp daarna tot deze op zijn plaats zit. Het getal achter de GU geeft aan hoeveel millimeter er tussen de 2 pinnen van de lamp zit. LED Spots zien er dus misschien wel hetzelfde uit maar zijn totaal verschillend van elkaar! Hieronder zie je enkele voorbeelden van populaire fittingen/lampvoeten bij LED verlichting:

 

 


 

Is het eenvoudig om voor de juiste lamp te kiezen?

Sommige lampen hebben maar een zeer klein verschil qua formaat en fitting, waardoor eenvoudig verwarring kan ontstaan. Een mooi voorbeeld daarvan is de G6.35 en de GY6.35 fitting. Er zit maar een klein verschil tussen deze twee lampen maar dit verschil kan er wel voor zorgen dat je nog iets langer in het donker kunt blijven zitten. Gelukkig staan onze lichtexperts altijd voor je klaar. Je kunt ons altijd bellen of e-mailen voor advies of bij antwoord op al je vragen over LED verlichting en meer!

 

Dus hoe weet ik dat ik de juiste lamp heb voor mijn armatuur?

Kijk goed naar de lampvoet van je huidige armatuur. Vaak staat hierin al aangegeven om wat voor fitting/lampvoet het gaat. Downlights bijvoorbeeld zijn vooral geschikt voor LED spaarlampen, of LED Inbouwspots zijn vooral geschikt voor GU10 LED Spots. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd een foto maken en deze naar ons mailen via [email protected].

 

Je wilt een bepaalde lamp maar de fitting van uw armatuur is anders?

Vrees niet, wij hebben ons gericht op het mogelijk maken van het onmogelijke! Wij hebben verschillende fitting adapters in ons assortiment. Het ene uiteinde past in je armatuur en het andere uiteinde is geschikt voor je lamp. Met deze adapters kan je bijvoorbeeld E14 lampen gebruiken in een E27 lampvoet en nog veel meer! Bekijk alle mogelijkheden hier.