Full spectrum LED verlichting

In deze blog leggen we de speciale kenmerken van full spectrum LED verlichting uit, laten we zien waar deze verlichting gebruikt kan worden en presenteren we producten uit ons assortiment.

colours of a full spectrum LED colours of a full spectrum LED

Wat is full spectrum LED verlichting?

Full spectrum LED lampen (ook wel volspectrum lampen genoemd) zijn LED lichtbronnen waarvan de kleurtemperatuur lijkt op die van natuurlijk zonlicht. De producten worden in de volksmond ook weg daglichtlampen genoemd. De naam full spectrum komt van het feit dat deze LED lampen het volledige spectrum van natuurlijk zonlicht nabootsen. Dit is dan ook het grote verschil tussen full spectrum LED lampen en gewone LED lampen en conventionele verlichting. Conventionele verlichting beslaat vaak maar een deel van het lichtspectrum. Volspectrum LED lampen, daarentegen, stralen licht uit in een breed spectrum van golflengtes.

Voordelen van full spectrum verlichting

  • Verbetering van het algemene welzijn.
  • Bevordering van lichamelijk herstel.
  • Vermindering van symptomen van winterdepressie door het behoud van de melatoninespiegel.
  • Beter zicht en betere scherptediepte bij lezen, schrijven en werken.
  • Betere concentratie en leervermogen op school en op het werk.
  • Kalmerend effect op kinderen met leer- en concentratiestoornissen (gepaard met vermindering van agressie en hyperactiviteit)

 

Achtergrondinformatie

Kunstmatig volspectrumlicht bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw. Het is ontstaan uit militaire technologie. In die tijd zocht de Amerikaanse marine naar een praktische oplossing om ziektes bij de bemanning van onderzeeërs te voorkomen. Deze ziektes werden veroorzaakt door het gebrek aan daglicht. NASA speelde een cruciale rol bij het oplossen van dit probleem door daglicht fluorescentielampen met UV-licht te ontwikkelen. In die tijd waren full spectrumlampen erg duur en werden ze alleen gebruikt in speciale toepassingen. In de loop der tijd zijn steeds meer mensen zich bewust geworden van de voordelen van daglichtlampen en willen ze deze verlichting in hun eigen huis of op het werk gebruiken. De nieuwste ontwikkelingen op dit gebied zijn full spectrum LED lampen. Deze lampen hebben een bijzonder hoge kleurweergave-index en stralen daardoor een kleurenspectrum uit dat vergelijkbaar is met dat van natuurlijk zonlicht.

Symbol LampeDe algemene term full spectrum licht verwijst naar het volledige lichtspectrum van de zon dat ons op aarde bereikt. Volspectrumlicht heeft de hoogste kleurweergave-index van 100 Ra, waarbij het alle alle kleurtinten en nuances beslaat. Full spectrum licht en ook full spectrum LED lampen hebben kortgolvige ultraviolette straling en infraroodstraling. Beide soorten straling kunnen niet worden waargenomen door mensen, maar door deze straling lijkt het licht erg op dat van de zon. In tegenstelling tot conventionele kunstmatige verlichting, zoals gloeilampen, halogeenlampen of spaarlampen, die alleen licht uitstralen door hun beperkte lichtspectrum, kunnen full spectrum LED lampen het volledige spectrum van natuurlijk daglicht produceren. Hierdoor heeft dit soort verlichting vele positieve eigenschappen voor mensen!

Hier kun je full spectrum LED lampen gebruiken

Full spectrum LED lampen zorgen voor natuurlijk licht en zijn daarom geschikt voor een groot aantal toepassingen, zoals kantoren, magazijnen, logistiek, ziekenhuis en onderwijsinstellingen, maar je kunt ze ook zeker thuis gebruiken. Volspectrum LED lampen worden vooral vaak gebruikt als vervanger voor daglicht tijdens ploegendiensten. Werknemers die nachtdiensten draaien, profiteren hierdoor van de eerder genoemde voordelen van volspectrum LED lampen. Want in tegenstelling tot conventionele verlichting kunnen full spectrum LED lampen in de vorm van daglichtlampen het menselijk lichaam op een positieve manier ondersteunen.

Dankzij de uitstekende kleurweergave zijn full spectrum LED lampen ook ideaal als winkelverlichting in winkels en supermarkten. In winkels is het heel belangrijk dat goederen goed worden verlicht, of het nu gaat om de laatste mode van dit seizoen of vers fruit.

Verder worden full spectrum LED lampen vaak gebruikt om gewassen, sierplanten, fruit en groenten te kweken. Omdat volspectrumlicht beschikbaar is in alle golflengten die nodig zijn voor fotosynthese, kunnen planten beter energie uit het licht halen en dus efficiënter groeien. Bovendien bevordert full spectrum licht de gezondheid van planten: minder etiolatie (= planten zijn minder uitgerekt), minder ziektes en sterkere wortels. Bovendien hebben planten een hogere opbrengst die ook van betere kwaliteit is, zoals fruit en groenten omdat ze onder optimale lichtomstandigheden kunnen groeien en bloeien.

Samengevat zijn volspectrum LED lampen innovatieve lichtbronnen die talloze voordelen bieden voor verschillende toepassingsgebieden (vooral als binnenverlichting en bij plantenteelt).


Dit vind je misschien ook interessant ...


Anne  - laatste update november 2023