Hoe vind ik de juiste E14 lamp?

Een E14 lamp is een van de meest gebruikte lampen in ons huis en wordt ook wel de lamp met de kleine fitting genoemd. Het is het kleine broertje van de E27 lamp die we kennen als de ouderwetse gloeilamp. De lamp wordt E14 genoemd omdat dit verwijst naar de fitting: 14 millimeter doorsnee. Een lamp met een E14 fitting heeft altijd dezelfde basis maar kan qua vorm wel verschillen. We vertellen je er alles over in deze blog.

What is an E14 bulb?

 

Hoe ziet een E14 lamp eruit?

Een E14 lamp komt in verschillende soorten en maten maar de meest bekende is toch wel de kaarslamp, deze komt zowel met een krulvorm als de standaard kaarsvorm. We zien deze lampen vaak terug in kroonluchters. Maar ook in vele andere lampen komt de E14 lamp terug denk hierbij aan leeslampen, bureau lampen en tafellampen. Maar ook lampen in de oven maken vaak gebruik van een E14 fitting. Doordat de E14 lamp in verschillende maten voorkomt is er voor ieder wat wils, mat of helder, groot of klein, rond of ovaal en zelfs in spotvorm.Symbol Eco

Eco friendly - De E14 lamp is zowel als gloeilamp, halogeenlamp en LED lamp beschikbaar. Gloeilampen worden niet langer geproduceerd omdat 95% van de benodigde energie wordt omgezet in warmte in plaats van in licht, de levensduur maar 1000 uur is en de lampen de giftige stof kwik bevatten. LED lampen bevatten geen giftige stoffen, hebben een levensduur van tot 40.000 uur (4-15 jaar) en gebruiken minder elektriciteit om licht te produceren.

 

Wil je overstappen naar E14 LED lampen?

Als je wilt overstappen naar LED lampen is het belangrijk dat je weet welk wattage je huidige lamp gebruikt. Vroeger was het wattage gelijk aan de hoeveelheid zichtbaar licht. Dit is niet zo met LED lampen. Bij het kiezen van de juiste LED lamp is het belangrijk om een keuze te maken voor de lichtopbrengst die de lamp uitstraalt, dit wordt lumen genoemd. Als je het filter aan de linkerkant van de pagina gebruikt voor het kiezen van de juiste E14 LEDlamp, kun je kiezen voor het wattage van je oude lamp om zo dezelfde lichtopbrengst te krijgen. Daarna zou je misschien ook nog de gewenste kleurtemperatuur kunnen kiezen.

 

De E14 lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen

Kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin en geeft aan wat de kleurtoon van het licht is. Zo is een lage kleurtemperatuur licht met een warme gloed met veel rood erin en een hoge kleurtemperatuur is koud licht met veel blauw erin. Een ouderwetse gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van 2700K, heel warm wit licht.2000K - 2700K - Extra warm wit
4000K - Koel wit
6500K - Daglicht wit
LED kaars