Welke LED verlichting is ideaal voor de horeca?

Hoe succesvol is jouw horecagelegenheid? Natuurlijk speelt het aanbod van eten en drinken een grote rol in de winstgevendheid. Echter is een andere factor nog van veel groter belang: ''Voelen gasten zich in jouw zaak meteen thuis?'' Gasten krijgen direct een eerste indruk zodra zij een pand betreden. Voelt men zich comfortabel genoeg, dan is de eerste stap naar een positieve ervaring gezet. Hoe zorg je dat deze eerste indruk positief is? Natuurlijk speelt het personeel hierin een grote rol, maar ook verlichting zet de toon voor de sfeer in een restaurant, cafetaria, bar, lounge of ander type horeca. In deze blog lichten wij graag toe welke LED verlichting zorgt voor een aangename sfeer en een toename in het aantal bezoekers.

 

Horeca

 

Waarom is de juiste verlichting zo belangrijk voor de horeca?

De juiste LED verlichting creëert een unieke sfeer en nodigt klanten uit om te ontspannen. Dit is cruciaal om klanten te overtuigen om nogmaals langs te komen. Hoe kies je de juiste verlichting? Hierbij spelen diverse aspecten een belangrijke rol, namelijk:

  • Lichtkleur - Klanten zijn op zoek naar een warme en ontspannen omgeving, waar werkplekken afhankelijk zijn van het type werk.
  • Lichtopbrengst - Een te hoog aantal Lumen zorgt voor verblinding bij gasten en het personeel. Dit wil je voorkomen.
  • Slimme verlichting - RGB kleuren (kleuren van de regenboog) en bewegingssensoren kunnen de wens voor een bepaald licht realiseren.
  • Dimbaar of dim-to-warm - Bepaalde ruimtes hebben door het tijdstip of de activiteit een aangepaste lichtsterkte en/of lichtkleur nodig.

Met de LED lampen en armaturen van Lampdirect kun je verlichting perfect afstemmen op iedere ruimte en ben je ook nog eens duurzaam bezig. Met een energiebesparing van 70% en een lange levensduur bespaar je namelijk fors op jouw energiekosten en heb je jarenlang geen kosten aan vervanging en onderhoud.

 

Projectverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte lichtoplossing voor binnen en/of buiten?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij met behulp van onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...


 

 

Welke LED lampen en armaturen komen goed tot hun recht in de horeca?

Om op deze vraag antwoord te geven, dienen we de diverse ruimtes in een horecapand apart te belichten. Een entree of foyer heeft immers andere eisen als de sta- en zitgelegen waar gasten hun hapje en/of drankje nuttigen.

 

LED verlichting voor sta- en zitgelegenheden in restaurants, bars, lounges etc.

hotel restaurant

Deze ruimtes zijn het hart van een horecapand en dient gasten op een ontspannen manier te laten genieten van een middag of avond uit. Sfeerverlichting is hier dan ook van groot belang. Dit realiseer je met twee typen verlichting in een handomdraai.


Ten eerste zijn er design armaturen die een ruimte voorzien van de basisverlichting. Afhankelijk van de kleur, vorm en grootte kunnen deze armaturen harmoniëren of contrasteren met de rest van het interieurontwerp. Deze armaturen zijn meestal voorzien van E14 / E27 LED lampen, bij voorkeur in een zeer warm witte lichtkleur (2200 - 2700K), maar kunnen ook gebruik maken van een LED lamp met een andere fitting. Enkele populaire varianten zijn de kaarslamp, met name een eye-catcher in kroonluchters, en de filament lamp. Deze LED filamentlampen zijn door het vintage design op zichzelf al een schitterende decoratie.


Ten tweede speelt ondersteunende verlichting een belangrijke rol. Hiervoor adviseren wij het gebruik van LED inbouwspots. Deze inbouw spotjes zijn kantelbaar en niet kantelbaar verkrijgbaar en bieden net wat extra sfeer en licht om gasten optimaal te laten genieten van hun eten en drinken. Daarbij zijn deze armaturen in diverse kleuren designs beschikbaar, waarmee ze een neutrale of contrasterende uitstraling hebben in het interieur.

 

Lamp

De helderheid van beide typen verlichting dient altijd goed te worden aanpast aan de situatie. Bezoekers willen hun hapje of drankje goed kunnen zien, maar willen tegelijkertijd niet verblind worden door de lichtbron. Dimbare LED lampen of LED dim-to-warm lichtbronnen kunnen zich optimaal aanpassen aan de mate van natuurlijke lichtinval, het tijdstip en de activiteit.

 


 

LED Lampen

LED Lampen


LED Kaarslamp

LED Kaarslampen


LED Filamentlampen

LED Filamentlampen


LED Inbouwspots

LED Inbouwspots


 


 

hotel foyer

LED verlichting voor entrees en foyers

De ideale algemene lichtbronnen voor deze omgevingen zijn LED spots en LED downlights. Is jouw entree of foyer voorzien van veel natuurlijk daglicht? Dan is een 2700K (zeer warm wit) lichtbron aan te raden. Zijn er minder ramen aanwezig, dan zorgt 3000K (warm wit) verlichting voor een neutrale maar uitnodigende sfeer. Het gebruik van designarmaturen met LED lampen is ook in ontvangstruimtes een optie en kan net wat meer sfeer en/of decoratie toevoegen.

Verlichting in entrees en foyers dient gasten zich direct op hun gemak te laten voelen. Het entreegebied bestaat vaak uit diverse gebieden: de ingang zelf, de receptie en/of extra zitplaatsen voor wachtende gasten. Een goed lichtplan kan helpen om de zones van elkaar te definiëren, om een duidelijke en makkelijke oriëntatie waar te maken. Hoewel een ontvangsthal over het algemeen dezelfde lichtkleur gebruikt door de gehele ruimte, kan het bij een receptie van belang zijn om personeel tijdens hun werkdag fris en alert te houden. 3000K biedt al een vrij fris licht, echter kan het plaatselijk gebruik van 4000K armaturen voor extra concentratie zorgen. Vooral als de receptie zich niet in de buurt van ramen bevindt.

Gangen

LED verlichting voor trappen, gangen en sanitaire ruimtes

In de horeca worden bepaalde gebieden alleen gebruikt als dat nodig is, zoals gangen, trappen en sanitaire ruimtes. In dit geval is een bewegingsmelder of het gebruik van LED armaturen met sensoren een voordeel. Enkel bij de aanwezigheid van mensen geeft de lichtbron 100% licht. Zo houdt men rekening met de veiligheid van gasten en kan het energieverbruik worden verminderd. Ook mag het gebruik van noodverlichting niet worden genegeerd.

Gangen en trappen komen veelal voor in hotels, maar ook in andere horecagelegenheden kunnen deze aanwezig zijn. Voor gangen is het gebruik van (zeer) warme LED inbouwspotjes of downlighters ideaal, waar trappenhuizen beter voorzien kunnen worden van een warm witte LED wand- of plafondlamp.

Sanitaire ruimtes zijn op te delen in de toiletten en het gebied waar gasten hun handen kunnen wassen of gebruik kunnen maken van een spiegel voor een kleine persoonlijk opfrisser (vb. make-up). Ook hier komen 3000K LED spots en downlights tot hun recht, waarbij een 4000K LED strip boven de spiegel een goede toevoeging is.

 


 

LED Downlighters

LED Downlights


LED Wand- en Plafondlamp

LED Plafondlampen


LED Strips

LED Strips


LED Montagebalken

LED Montagebalken


 


 

Professionele Keuken

LED verlichting voor keukens in de horeca

Chefs, sous chefs en ander keukenpersoneel hebben voldoende licht nodig om hun taken uit te kunnen voeren. Voor optimale prestaties is hiervoor de lichtkleur koel wit (4000K) aan te raden. Keukenpersoneel is namelijk urenlang bezig met het bereiden van de heerlijkste gerechten en hiervoor is ultieme concentratie van het hoogste belang. En dat is net wat deze lichtkleur stimuleert.

Qua armaturen kun je diverse kanten op. Enkele armaturen die goed tot hun recht komen zijn LED panelen, LED montagebalken en LED plafondlampen. LED panelen hebben als voordeel een lage kans op verblinding (UGR<19), waar LED montagebalken en plafondlampen waterdicht (IP65 / 66) te verkrijgen zijn.