Lumen naar watt. Hoe zit het nu?

 Belangrijk bij het kopen van LED

Bij het kopen van een nieuwe LED lamp zijn er een aantal zaken die invloed hebben op de lichtopbrengst van de lamp. Een veelgemaakte fout is dat men alleen kijkt naar het wattage van een lamp en dat is niet geheel terecht.

 

Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Hoe hoger het aantal watt; hoe hoger het energieverbruik. Maar dat betekent niet dat een lamp met een hoog wattage ook altijd meer licht geeft dan een lamp met een laag wattage.

 

Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen. Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp uitstraalt. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de lamp uitstraalt.

 

LED-lampen worden steeds energiezuiniger, ze hebben een lager wattage dan traditionele lampen maar geven evenveel of meer licht. Het is dus van belang lampen te vergelijken op basis van de hoeveelheid lumen in plaats van het wattage.
Lumen naar watt overzicht

Hoeveel lumen heb ik nodig?

 

Hier is geen uitgesproken antwoord op. Het hangt af van een aantal factoren zoals: de vorm en grootte van de kamer/ruimte, de hoogte van de plafonds, het type lamp, de kleuren in de omgeving en de wensen van de gebruiker zelf. Om je op weg te helpen vind je hieronder een basis schema:

 

Ruimte Lumens / vierkante meter
Keuken 300-400
Keuken (activiteit) 700-800
Woonkamer 400-500
Slaapkamer 300-400
Slaapkamer (activiteit) 700-800
Badkamer 500-600
Badkamer (activiteit) 700-800
Gang 300Populaire LED verlichting

Bij Lampdirect bieden we een breed assortiment LED producten aan met een grote diversiteit aan lichtopbrengst. Ontdek alle LED verlichting:

 
LED Filament lampen

LED Spots

LED Buizen

LED Panelen