Menu
088 - 31 00 000

Wat zijn de voor- en nadelen van LED TL verlichting?

LED TL verlichting wordt steeds populairder en is tegenwoordig op meer en meer plekken zichtbaar. Door onduidelijkheid over de voor– en nadelen van LED TL verlichting zijn er enkele misverstanden ontstaan. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste LED TL buis, geven je in deze blog alle benodigde informatie!


Philips LED TL buis ledtube T8

Wat zijn de voordelen van LED TL verlichting?

Een fikse energiebesparing
Met LED TL verlichting bespaar je minimaal 50% aan energiekosten. Om de exacte hoeveelheid aan energiebesparing te berekenen tel je bij het vermogen van je oude TL buis 20% op. Een TL buis van 58 Watt verbruikt dus in de praktijk 70 Watt aan energie. Dit heeft te maken met het verbruik van het voorschakelapparaat (VSA).

Een lange levensduur
Kwalitatief hoogwaardige LED TL buizen gaan aanzienlijk langer mee dan conventionele TL buizen. Een standaard TL buis gaat ongeveer 10.000 branduren mee. TL LED verlichting daarentegen gaat ruim 25.000 tot 70.000 branduren mee! Tel uit je winst! 

Geen kosten meer aan onderhoud en vervanging
Een belangrijk voordeel van LED TL verlichting is dat deze vanwege zijn lange levensduur bijna nooit vervangen hoeft te worden. Dat scheelt je onder andere tijd en de eventuele huur van materialen en hulpmiddelen zoals een hoogwerker.

 

Wat zijn de nadelen van LED TL verlichting?

Een investering
Een LED TL buis is qua aanschafprijs duurder dan een standaard TL buis. Een eenmalige investering is echter wel nodig om op de lange termijn niet alleen op energiekosten, maar ook kosten voor onderhoud en vervanging te besparen. Doorgaans verdien je dit binnen 1 of 2 jaar alweer terug!

Waar moet ik op letten?
Wij merken dat er geregeld vragen en onduidelijkheden zijn over het kiezen en gebruiken van LED TL verlichting. Heb je een vraag of een opmerking over een LED TL buis? Neem dan contact met ons op! Onze lichtexperts voorzien je graag van de beste service.

 

 
 

 


 

Waar dien je op te letten bij de aanschaf van LED TL verlichting?

LED TL verlichting is een investering die loont. Kies daarom alleen voor topkwaliteit. In ons assortiment vind je professionele LED TL buizen van A-merken zoals Philips, Noxion en Osram, voor de beste prijzen.

De lichtopbrengst

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een LED TL buis maar aan één kant licht geeft in plaats van helemaal rondom (360 graden), zoals bij een normale TL buis het geval is. Daarom is de hoeveelheid licht die nodig is minder dan bij een standaard TL buis. Je zult echter zien dat de hoeveelheid licht op het oppervlak gelijk is dan bij conventionele TL buizen. Er bestaan ook LED TL buizen met een extra hoge lichtopbrengst. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de LED TL buis geeft. Daarnaast is het van belang dat je de starter in je bestaande armatuur vervangt door een LED starter. Dit is echter alleen noodzakelijk als je armatuur een starter bevat en dus gebruik maakt van een conventioneel voorschakelapparaat. Hou er verder rekening mee dat de lichtopbrengst van een LED TL buis over het algemeen hoger is dan je wellicht gewend bent. Kies dus niet voor LED TL verlichting met een grote hoeveelheid lumen voor een relatief kleine ruimte.

Lichtkleur

 

Misverstanden bij LED TL verlichting

  • LED TL verlichting geeft blauw licht.
    Dit was het geval bij de eerste versies, maar sindsdien zijn er veel meer LED buizen op de markt gekomen met verschillende lichtkleuren.
  • LED TL gaat niet lang genoeg mee.
    Dat is absoluut niet waar. Je profiteert van een levensduur tot wel 70.000 branduren. Dat is omgerekend ruim 25 jaar bij een gemiddeld verbruik! 
  • Het voorschakelapparaat moet verwijderd worden.
    Dit is over het algemeen niet het geval. Kies voor de juiste LED TL lamp (voor gebruik met een conventioneel VSA (EM) of met een elektronisch VSA (HF)) en je kunt het voorschakelapparaat over het algemeen in het bestaande armatuur laten zitten. Bij sommige LED buizen die direct op netstroom aangesloten worden, moet het voorschakelapparaat wel verwijderd worden. Dit staat dan aangegeven.

 

Kunnen wij je helpen?

Of het nu gaat om het berekenen van de terugverdientijd, het maken van een lichtberekening of het beantwoorden van een vraag over de voor– en nadelen van LED TL verlichting. Ons team van specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op voor een persoonlijke offerte en advies op maat!

 


 

Aanbevolen LED TL verlichting en accessoires:

 

 

 


 

Is jouw bedrijfsgebouw al voorbereid?

Wist jij al dat bedrijfsgebouwen een energielabel moeten hebben en dat dit bij kantoorgebouwen per 1 januari 2023 zelfs minimaal energielabel C moet zijn? Hoewel dit nog ver weg lijkt, gaat tijd sneller dan je denkt! Er zijn meerdere manieren om aan de verplichting te voldoen. Denk aan grote investeringen als het plaatsen van zonnepanelen, je bedrijfspand beter isoleren of installaties aanpassen. Overstappen op LED verlichting is echter één van de goedkoopste investeringen om te zorgen dat jouw gebouw nog gebruikt mag worden! Neem dus nu actie; wij bij Lampdirect staan voor jou klaar met lichtadvies én LED verlichting waarmee je tot wel 70% op je energieverbruik kan besparen!

Benieuwd of jouw bedrijfsgebouw ook per 2023 aan deze verplichting moet voldoen? Met de infographic Beslisboom van het RvO kun je dit stap voor stap bepalen.