Wat zijn de voor- en nadelen van LED TL verlichting?

LED TL verlichting wordt steeds populairder en is tegenwoordig op meer en meer plekken zichtbaar. Door onduidelijkheid over de voor– en nadelen van LED TL verlichting zijn er enkele misverstanden ontstaan. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste LED TL buis, geven je in deze blog alle benodigde informatie! 

Waar gaan we het zoal over hebben:   

  • Wat zijn de voordelen van LED TL verlichting? 
  • Wat zijn de nadelen van LED TL verlichting? 
  • Waar dien je op te letten bij de aanschaf van LED TL verlichting? 
  • Misverstanden bij LED TL verlichting 

Wat zijn de voordelen van LED TL verlichting?   

Een fikse energiebesparing 

Met LED TL verlichting bespaar je minimaal 50% aan energiekosten. Om de exacte hoeveelheid aan energiebesparing te berekenen tel je bij het vermogen van je oude TL buis 20% op. Een TL buis van 58 Watt verbruikt dus in de praktijk 70 Watt aan energie. Dit heeft te maken met het verbruik van het voorschakelapparaat (VSA). 

Een lange levensduur 

Kwalitatief hoogwaardige LED TL buizen gaan aanzienlijk langer mee dan conventionele TL buizen. Een standaard TL buis gaat ongeveer 10.000 branduren mee. TL LED verlichting daarentegen gaat ruim 25.000 tot 70.000 branduren mee! Tel uit je winst!  

Geen kosten meer aan onderhoud en vervanging 

Een belangrijk voordeel van LED TL verlichting is dat deze vanwege zijn lange levensduur bijna nooit vervangen hoeft te worden. Dat scheelt je onder andere tijd en de eventuele huur van materialen en hulpmiddelen zoals een hoogwerker. 

Beter voor het milieu

Door de langere levensduur (waardoor je dus minder lampen nodig hebt) en doordat LED TL minder energie verbruikt, is LED TL verlichting beter voor het milieu dan conventionele verlichting. Daarnaast bevatten LED lampen ook geen schadelijke stoffen, in tegentelling tot gewone TL-buizen, die de giftige stof kwik bevatten. Zo draag jij ook je steentje bij aan een groenere wereld.

Geen flikkeringen

Normale TL-buizen flikkeren doorgaans, wat door mensen als vervelend kan worden ervaren. Daarnaast dien je bij conventionele TL buizen altijd even te wachten voordat deze helemaal beginnen te branden. Dit is bij LED verlichting niet het geval. LED TL brandt direct op volle sterkte. Ideaal toch?


Wat zijn de nadelen van LED TL verlichting?  

 

Een investering

Een LED TL buis is qua aanschafprijs duurder dan een standaard TL buis. Een eenmalige investering is echter wel nodig om op de lange termijn niet alleen op energiekosten, maar ook kosten voor onderhoud en vervanging te besparen. Doorgaans verdien je dit binnen 1 of 2 jaar alweer terug! 

 
Minder bestand tegen warmte 
LED verlichting is niet zo goed bestand tegen warmte. Als LED verlichting oververhit raakte, gaat dan ten koste van de levensduur van de verlichting. Zonde dus. Daarom is het ook belangrijk dat je LED lampen hun warmte goed kwijt kunnen, zodat je er het langst plezier van hebt! De meeste LED-lampen hebben een goed koelsysteem, dus hier hoef je je geen zorgen om te maken. 


Bekijk onze verschillende TL LED buizen

T8 LED TL buis

T5 LED TL buis

T9 LED TL buis


Waar dien je op te letten bij de aanschaf van LED TL verlichting? 

LED TL verlichting is een investering die loont. Kies daarom alleen voor topkwaliteit. In ons assortiment vind je professionele LED TL buizen van A-merken zoals Philips, Noxion en Osram, voor de beste prijzen. 

De lichtopbrengst 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een LED TL buis maar aan één kant licht geeft in plaats van helemaal rondom (360 graden), zoals bij een normale TL buis het geval is. Daarom is de hoeveelheid licht die nodig is minder dan bij een standaard TL buis. Je zult echter zien dat de hoeveelheid licht op het oppervlak gelijk is dan bij conventionele TL buizen. Er bestaan ook LED TL buizen met een extra hoge lichtopbrengst. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de LED TL buis geeft. Daarnaast is het van belang dat je de starter in je bestaande armatuur vervangt door een LED starter. Dit is echter alleen noodzakelijk als je armatuur een starter bevat en dus gebruik maakt van een conventioneel voorschakelapparaat. Hou er verder rekening mee dat de lichtopbrengst van een LED TL buis over het algemeen hoger is dan je wellicht gewend bent. Kies dus niet voor LED TL verlichting met een grote hoeveelheid lumen voor een relatief kleine ruimte. 

Let erop dat je bij het kiezen van de LED-verlichting kijkt naar de lumen en niet naar het aantal watt als je wilt weten hoeveel lichtopbrengst een LED-lamp heeft. Hoewel je vroeger aan het aantal watt kon aflezen wat de lichtopbrengst was, is dit tegenwoordig niet meer het geval. Kijk dus altijd naar het aantal lumen.

Lichtkleur

Elke lichtkleur, ook wel bekend als kleurtemperatuur, is geschikt voor verschillende soorten ruimtes en toepassingen. Een lage waarde wordt vaak op plaatsen gebruikt waar het belangrijk is om de juiste sfeer te hebben, terwijl een hogere waarde vaak wordt gebruikt in professionele settingen, zoals kantoren, gezondheidszorg, laboratoria en winkels. Wil je graag weten welke lichtkleur precies geschikt is voor welke toepassing? In de tabel hieronder leggen we het uit. Ben je er hierna nog niet helemaal uit? In deze blog leggen we uit welke kleurtemperatuur geschikt is voor welke ruimte en in deze blog  zetten we de kleurtemperaturen voor jou op een rij.

Kleurtemperatuur Geschikt voor
Zeer warm wit licht (2700 Kelvin)  huiskamers, de horeca, restaurants, theaters, winkels en hotels. 
Warm wit licht (3000 Kelvin)  algemene ruimtes (balie, foyer, kantine, hal, trap, gang). 
Koel wit licht (4000 Kelvin) scholen, kantoren, magazijnen, kapsalons, keukens en de industrie. 
Daglicht (6500 Kelvin)  gezondheidszorg, laboratoria, drukkerijen en de retail. 

 

Symbol LampeKunnen wij je helpen?

Of het nu gaat om het berekenen van de terugverdientijd, het maken van een lichtberekening of het beantwoorden van een vraag over de voor– en nadelen van LED TL verlichting. Ons team van specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op door te bellen naar 088 31 00 000 voor een persoonlijke offerte en advies op maat!   

Misverstanden bij LED TL verlichting  

LED TL verlichting geeft blauw licht.

Dit was het geval bij de eerste versies, maar sindsdien zijn er veel meer LED buizen op de markt gekomen met verschillende lichtkleuren. 

LED TL gaat niet lang genoeg mee
Dat is niet waar. Je profiteert van een levensduur tot wel 70.000 branduren. Dat is omgerekend ruim 25 jaar bij een gemiddeld verbruik!  

Het voorschakelapparaat moet verwijderd worden
Dit is over het algemeen niet het geval. Kies voor de juiste LED TL lamp (voor gebruik met een conventioneel VSA (EM) of met een elektronisch VSA (HF)) en je kunt het voorschakelapparaat over het algemeen in het bestaande armatuur laten zitten. Bij sommige LED buizen die direct op netstroom aangesloten worden, moet het voorschakelapparaat wel verwijderd worden. Dit staat dan aangegeven. 


Hebben al jouw kantoor- of bedrijfspanden al energielabel C?

Sinds 1 januari 2023 dient ieder Nederlands bedrijfsgebouw vanaf 100m2 minimaal energielabel C te hebben. Er zijn meerdere manieren om aan deze verplichting te voldoen. Denk aan grote investeringen als het plaatsen van zonnepanelen, je bedrijfspand beter isoleren of installaties aanpassen. Overstappen op LED verlichting is echter één van de goedkoopste investeringen om te zorgen dat jouw gebouw in gebruik mag blijven! Bij Lampdirect staan voor jou klaar met lichtadvies én LED verlichting waarmee je tot wel 70% op je energieverbruik kan besparen!

Wil je weten of jouw (nieuwe) bedrijfsgebouw(en) vallen onder deze verplichting? Met de infographic Beslisboom van het RvO kun je dit stap voor stap bepalen.


Bekijk de TL led buizen van topmerken

Anne - Laatste update juli 2023