Welke kleurtemperatuur voor welke kamer?
Verlichting is door de komst van LED lampen in vele kleurtemperaturen te verkrijgen. Maak dan maar eens de keuze voor een juiste lichtkleur in jouw huis of bedrijf. Iedere ruimte heeft een andere functie. Daarbij bepalen voornamelijk de activiteiten in een ruimte welke lichtkleur nodig is. Ben je aan het werk, dan heb je doorgaans meer licht nodig dan wanneer je gezellig samen met vrienden of familie een avondje thuis doorbrengt. Bij warme kleurtemperaturen is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Hierbij variëren de Kelvinwaarden tussen de 1800K en 3000K. In deze blog geven we je diverse richtlijnen over de lichtkleur of range die het beste bij een bepaalde ruimte in jouw huis of bedrijf past.
Welke lichtkleur gebruik je in welke ruimte?
Verlichting kom je overal tegen. Ieder huis of bedrijf heeft diverse ruimtes die allen met een bepaalde lichtkleur verlicht dienen te worden. Voor het gemak hebben we voor jou een overzicht gemaakt van verschillende kamers in woningen en diverse algemene ruimtes in bedrijven. Zo weet je na het lezen van deze blog wat de meest geschikte kleurtemperatuur is voor kamers met thema's als ontvangst, ontspanning, voedselbereiding, slapen, sanitaire behoeften en werk.
Goed om te weten!
- Multifunctionele ruimtes, oftewel ruimtes waar diverse activiteiten worden uitgevoerd, kunnen met een mix van lichtkleuren worden verlicht. Dit kan met verschillende lichtbronnen of door DimTone lampen te gebruiken!
- Dimbare verlichting zorgt voor diverse lichtstanden van de lichtkleur, waardoor je eenvoudig de juiste sfeer kunt creëren!
Wat is de juiste kleurtemperatuur voor ontvangstruimtes en recepties?
Ontvangstruimtes en recepties zijn plekken waar visite of (zakelijk) bezoek binnenkomt. Het is een plek waar mensen worden verwelkomd en waar bedrijven meteen een visitekaartje afgeven. Een frisse en ontspannen sfeer past dan ook perfect bij deze ruimte. Afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijk daglicht, zijn de kleurtemperaturen zeer warm wit (2700K) en warm wit (3000K) hiervoor geschikt. Met een diversiteit aan LED lampen kun je de ruimte perfect verlichten en zelfs afstemmen op het design. Met diverse fittingen en vormen past (zeer) warm witte LED verlichting namelijk in ieder (designer) armatuur.
LED Filament Lampen
- 1800 - 2700K.
- Warme uitstraling.
- Stoer vintage karakter.
- Te gebruiken als design lamp of in armaturen.
- Dimbaar is een optie.
- E27 of E14 fitting.
LED Railspots
- 2700 - 4000K.
- Warme of frisse look.
- Algemene verlichting; (zeer) brede gradenbundel.
- Accentverlichting; smalle of medium gradenbundel.
- Dimbaar is een optie.
- IP20, IP40 en IP66.
Wat is de juiste lichtkleur voor woonkamers, eetkamers en recreatieruimtes?
Woonkamers en eetkamers zijn de plekken in huis waar je gezellig samenkomt met vrienden en familie, maar ook recreatieruimtes zorgen voor de nodige ontspanning bij jong en oud. Deze kamers hebben dan ook één ding gemeen: het zijn ruimtes vol sfeer. Sfeer is eenvoudig te creëren met lampen die een warme uitstraling hebben. De lichtkleur zeer warm wit (1800-2700K) is dan ook zeer geschikt. Door de diversiteit aan activiteiten die in deze kamers plaatsvinden (bijvoorbeeld spelletjesavonden, borrels, diners, filmmarathons of een boek lezen), zijn deze ruimtes multifunctioneel. Wil je de sfeer kunnen afstellen op de activiteit, dan zijn dimbare DimTone LED lampen een ideale optie. Deze lampen hebben niet één, maar meerdere lichtkleuren die ook nog eens gedimd kunnen worden! Bovendien zijn zeer warm witte LED lampen te verkrijgen in diverse fittingen, waardoor er altijd een passende lamp beschikbaar is voor jouw (designer) armatuur.
Wat is de juiste kleurtemperatuur voor keuken en kantines?
Keukens en kantines hebben vaak twee functies. Er wordt eten bereid en er wordt gegeten. Hoewel het kookgebied een werkplek is, heeft de eetruimte een bepaalde mate van sfeer nodig. Tijdens de middagpauze op het werk of de eetmomenten thuis wil je immers even tot rust komen en/of gezellig met familie, vrienden of collega’s bijpraten. De kleurtemperatuur warm wit (3000K) is dan ook een goede middenweg. Wil je tijdens het ontbijten, lunchen of dineren toch een wat warmere uitstraling, dan kun je kiezen voor dimbare LED verlichting of kun je een mix van lichtkleuren gebruiken. In dit tweede geval kun je de verlichting bijvoorbeeld uitbreiden met 2200 - 2700K LED lampen, Deze kunnen geplaatst worden in een (designer) armatuur boven de eettafel. Ditzelfde geldt voor het zitgedeelte in kantines.
LED Lampen
- 1800 - 4000K.
- Warme of frisse look.
- Algemene verlichting; gradenbundel >90°.
- Accentverlichting; gradenbundel <90°.
- Dimbaar is een optie.
- Diverse fittingen.
- Diverse vormen.
LED Inbouwspots
- 2700 - 4000K.
- Warme of frisse look.
- Algemene verlichting; (zeer) brede gradenbundel.
- Accentverlichting; smalle of medium gradenbundel.
- Dimbaar is een optie.
- Kantelbaar is een optie.
- IP20, IP44, IP54 en IP65.
Wat is de juiste lichtkleur voor slaapkamers?
De voornaamste functie van een slaapkamer is natuurlijk slapen. Het is een plek waar je (ongestoord) tot rust komt. Hoewel verlichting tijdens het slapen geen rol speelt, is het wel degelijk van belang voor andere activiteiten. Zo wordt er mogelijk tv gekeken of gelezen, en kleed je jezelf hier ook vaak aan. De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren. Doordat de kleur verlichting in een slaapkamer afhankelijk is van de persoon, zijn dimbare LED lampen of DimTone lampen ideaal. Natuurlijk kun je ook kiezen voor diverse kleurtemperaturen. In dit geval kun je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen algemene verlichting en warmere sfeerverlichting (bijvoorbeeld met accentverlichting of lampen op het nachtkastje).
Wat is de juiste kleurtemperatuur voor badkamers en toiletten?
Bij sanitaire voorzieningen hangt de lichtkleur af van het gebruik van de ruimte. Toiletten in woningen, maar ook bedrijven en horecagelegenheden, kunnen het best verlicht worden met de kleurtemperatuur zeer warm wit (2700K) of warm wit (3000K). Dit geldt ook voor de algemene verlichting in badkamers. Vooral als je ‘s avonds of ‘s ochtends gebruik maakt van deze ruimtes. Je wilt immers niet verblind worden door te felle verlichting. Voor activiteiten zoals scheren, wenkbrauwen epileren en het opdoen van make-up is het beter om de lichtkleur koel wit (4000K) te gebruiken. Koel witte spiegelverlichting is hiervoor een goede optie. Denk hierbij aan LED GU10 spots of LED GU5.3 spots die eenvoudig in het plafond of in een spiegelkast / spiegelraamwerk kunnen worden geïnstalleerd. Hiermee zorg je dat deze koelere lichtkleur beperkt wordt tot het gebied waar je deze activiteiten uitvoert.
LED Downlights
- 3000 - 4000K.
- Warme of frisse look.
- Algemene verlichting; (zeer) brede gradenbundel.
- Accentverlichting; medium gradenbundel.
- Dimbaar is een optie.
- Inbouwarmaturen.
- Opbouwarmaturen.
LED Panelen
- 3000 - 4000K.
- Warme of frisse look.
- Algemene verlichting.
- UGR<19 voor kantoren.
- UGR<22 voor algemene ruimtes.
- Dimbaar is een optie.
- Inbouw-, opbouw- en suspended armaturen.
Wat is de juiste lichtkleur voor thuiswerkplekken en kantoren?
Kantoren en thuiswerkplekken zijn over het algemeen ruimtes waar geconcentreerd gewerkt dient te worden. De lichtkleur koel wit (4000K) staat bekend om de frisse uitstraling, die mensen actief en alert aan de slag laat gaan met de dagelijkse werkzaamheden. Hoewel er diverse lampen en armaturen zijn met een koel wit licht, is het voor kantoren aan te raden om koel witte LED panelen met UGR<19 te plaatsen. De verblindingsgraad van deze LED panelen is dermate laag, dat mensen geen lichthinder ervaren. Dit verbetert de productiviteit op de werkvloer. Om bij thuiswerkplekken lichthinder te voorkomen, kun je het beste kiezen voor verlichting die naar beneden schijnt. Hiervoor is verlichting met een lichthoek van 90°, zoals koel witte LED downlights, een goede basis. Zowel op het kantoor als op een thuiswerkplek kan er naar eigen wens een aanvulling worden gedaan met accentverlichting.
Opmerking: Er is geen goed of fout antwoord, het is jouw ruimte en persoonlijke keuze. Houd altijd rekening met wat de hoofdactiviteiten zijn en wat de voornaamste functie van een ruimte is.
Wil je meer weten over lichtkleuren en waar je op moet letten?
Lampdirect heeft diverse blogs over kleurtemperaturen die jou meer vertellen over wat de juiste keuze is voor een lichtkleur en welke lampen en/of armaturen hiervoor geschikt zijn:
- Hoe kies ik de juiste kleurtemperatuur (Kelvin)?
- Hoe kies ik de juiste lichtkleur? 3 handige weetjes!