Wat is het verschil tussen direct en indirect licht?

Twee terugkerende begrippen in de wereld van verlichting zijn direct en indirect licht. Wat precies het verschil is tussen beide begrippen kan onduidelijk zijn. Wat is bijvoorbeeld het effect van direct licht of juist van indirect licht? En hoe weet je eigenlijk of je het best kan kiezen voor direct of indirect licht? In deze blog geven we antwoord op al deze vragen en leggen we je zo duidelijk mogelijk het verschil tussen beide lichttermen uit. Zo weet je zeker dat je altijd bij het juiste type verlichting uit zult komen voor de betreffende ruimte en/of situatie. 

Direct - indirect licht

 

Wat is direct licht?

Met direct licht bedoelen we het licht dat vanuit een lichtbron rechtstreeks op een gebied of object schijnt. Dit licht wordt gecreeërd door een lichtbron met een schijnrichting die een bepaalde focus (stralingshoek) bezit. In de praktijk wordt er een scherp contrast tussen licht en schaduw gecreëerd. Onder andere LED Downlights zijn een goed voorbeeld van een lichtbron waarbij er direct licht naar beneden schijnt. Een ander populair product met direct licht is de flexibele LED Inbouwspot. Deze verlichting is iets compacter qua formaat en heeft een wat smalle gradenbundel. Dit maakt LED Inbouwspots met name geschikt als accentverlichting.


desk light

Wanneer kies ik voor direct licht?

Direct licht is belangrijk bij het uitvoeren van verschillende taken op locaties, zoals kantoren of thuiswerkplekken. Dit type licht verlicht objecten die we nodig hebben om werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren; bijvoorbeeld een boek of toetsenbord. In woningen is direct licht vooral belangrijk op plekken zoals de keuken of badkamer. LED verlichting in de kleurtemperatuur 3000 Kelvin (warm wit licht) is geschikt boven het keukenblad. Qua producten kun je denken aan LED lampen en/of LED spots. In de badkamer heeft verlichting een goede kleurweergave en een hogere lichtintensiteit nodig, zoals tijdens het tanden poetsen, aanbrengen van make-up of scheren. In een badkamer komen LED Wandlampen en LED Plafonnières goed tot hun recht


kitchen light

Plekken waar direct licht ook regelmatig wordt toegepast, zijn musea, galerijen of retail winkels. Binnen deze ruimtes is het van belang om bepaalde schilderijen, kunstwerken of producten te accentueren. LED Railspots zijn hier een geschikte keuze, aangezien je de exacte plaats van de verlichting op de rail na de installatie nog kunt aanpassen. Vanwege de zeer hoge kleurweergave (90-99 Ra) wordt de kleur van een object ook zo natuurlijk mogelijk weergegeven. Voor winkeliers is dit zeer aantrekkelijk, want zo vallen producten met felle kleuren extra op. En zo beleven bezoekers van een galerij of museum een extra geslaagde dag, omdat ze alle kunst goed kunnen zien. Bovendien levert het gebruik van LED verlichting een mooie energiebesparing op, die kan oplopen tot ruim 90%

 

 

 


 

Wat is indirect licht?

Indirect licht wordt gebruikt voor het verlichten van een grotere oppervlakte. Een lichtbron met een evenredige lichtdistributie in verschillende richtingen noemen we een indirecte lichtbron. Indirect licht zorgt voor algemene verlichting met weinig contrast tussen licht en schaduw. We kunnen de zon bijvoorbeeld zien als een indirecte lichtbron, omdat deze door ramen naar binnen schijnt en verlicht met een evenredige lichtuitstoot dat niets accentueert.

 

Wanneer kies ik voor indirect licht?

Indirect licht wordt gebruikt om een totale sfeer in een ruimte neer te zetten. Het is de tegenhanger van strakke lijnen van directe lichtbronnen. In plaats van meerdere directe lichtbronnen, kies je een indirecte lichtbron om meer lumen (lichtintensiteit) in een bepaalde ruimte te hebben, zonder nog meer strakke lijnen en contrasten toe te voegen. Ook wordt er gebruik gemaakt van de omgeving om een ruimte te verlichten. Hierdoor creeër je een prettige en zachte uitstraling. In omgevingen als scholen, kantoren, magazijnen of ziekenhuizen is indirect licht van uiterst belang. Hierdoor kunnen werknemers en leerlingen immers hun focus en concentratie de gehele dag vast houden. Indirect licht wordt op meerdere manieren gecreëerd. Denk hierbij aan sfeervolle LED filament lampen, maar ook aan verlichting met een sterkere lichtbron, zoals LED spots.

 

Een hanglamp gemaakt van papier, stof of glas kan licht gedeeltelijk door laten schijnen of juist niet. Door er een lichtbron in te plaatsen die alle richtingen op schijnt, worden muren of het plafond verlicht. Dit helpt bij de oriëntatie, visuele communicatie en het algemene comfort van een ruimte. De populairste lichtbronnen, voor onder andere staande lampen en hanglampen, waarbij het licht naar boven schijnt, zijn nog steeds de E27 LED lamp en de E14 LED lamp. Je draait deze schroeffittingen immers binnen enkele seconden in het armatuur.

 

Kun je direct en indirect licht tegelijk gebruiken?

Het kan verleidelijk zijn om een ruimte enkel te verlichten met direct licht, omdat dit een zachte en intieme sfeer geeft. Maar dit zorgt tegelijkertijd voor een erg scherp contrast tussen licht en schaduw. Aan de andere kant is het gebruik van alleen indirect licht gemakkelijk, omdat het een functionele helderheid oplevert, maar geen knus effect oplevert. Om een ruimte functioneel, maar ook comfortabel en gezellig te maken, zijn beide soorten licht nodig. Een combinatie van direct en indirect licht zorgt er namelijk voor dat een ruimte helemaal tot leven komt. Onthoud ook dat de bestemming van het licht laat zien met wat voor soort lichtbron je te maken hebt. Pas wanneer een lichtbron rechtstreeks op een object of plaats schijnt, is er sprake van een directe lichtbron.