Wat zijn de verschillen tussen een gloeilamp en een LED lamp?

Banner gloeilamp

Hoe werkt een gloeilamp?

Een gloeilamp wordt ook wel kooldraadlamp genoemd. Deze verlichting produceert licht doormiddel van het verwarmen van een gloeidraad in een zuurstofarme glazen bol. Zodra de gloeilamp op een spanningsbron wordt aangesloten, wordt de gloeidraad zo sterk dat deze licht genereert.


Wat zijn de voordelen van een gloeilamp?

Gloeilampen zijn relatief goedkoop in aanschaf en meestal al voor 1 euro te koop. Daarnaast hebben gloeilampen altijd een zeer hoge kleurweergave (CRI) van 90-99 en staan ze dus garant voor levendige kleuren. Verder zijn gloeilampen te verkrijgen in diverse vormen. We kennen uiteraard allemaal de traditionele peervorm. Ook kun je kiezen uit de kaarsvorm, kogelvorm of globe.


Wat zijn de nadelen van een gloeilamp?

Gloeilamp gloeidraad
  • Gloeilampen hebben een zeer lage energie-efficiëntie. Dit komt omdat +/- 90% van de energie verloren gaat aan het opwekken van de warmte om de gloeidraad te verhitten en dus niet aan het produceren van licht.
  • De levensduur van een gloeilamp is gemiddeld maar 1000 uur. Dit betekent dat je regelmatig een nieuwe gloeilamp moet aanschaffen en veel onnodige tijd kwijt bent aan het vervangen van gloeilampen. Dit maakt goedkoop uiteindelijk dus duurkoop.
  • Een gloeilamp heeft een lichtbundel van 360º. Het nadeel van deze 360º bundel is dat een groot deel van de belichting niet naar de gewenste plek straalt, maar bijvoorbeeld naar het plafond. En dat is zonde.

Waar worden gloeilampen voornamelijk gebruikt?

Gebruikelijke toepassingen voor gloeilampen zijn residentiële ruimtes en binnenverlichting door de warme lichtkleur van 2700 Kelvin. Gloeilampen worden meestal niet gebruikt in kantoor- of productieomgevingen, vanwege de korte levensduur en slechte energie-efficiëntie.

Hoe werkt een LED lamp?

Hoe werkt een LED lamp ?

LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektrische component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Door de constante bewegingen van de elektronen in het halfgeleidermateriaal ontstaat er licht. Bij Lampdirect kun je kiezen uit een zeer divers assortiment aan zuinige LED lampen, in dezelfde fitting als de traditionele gloeilamp. Denk hierbij aan LED lampen met de welbekende E27 schroeffitting, de wat kleinere E14 schroeffitting of de B22 Bajonet fitting. Ook beschikt Lampdirect over een breed aanbod aan dimbare LED lampen.


Wat zijn de voordelen van een LED lamp?

  • Het grootste voordeel van een LED lamp is de hoge energie-efficiëntie. Omdat er geen energie verloren gaat aan het verhitten van een gloeidraad is een LED lamp tot wel 90% efficiënter.
  • De levensduur van een LED lamp is zo'n 15.000 tot 25.000 branduren. Een LED lamp gaat dus 15 - 25 keer langer mee dan een normale gloeilamp. Dat resulteert in lage onderhoudskosten en een snelle terugverdientijd, die meestal korter dan een jaar is. Daarnaast is LED goed voor het milieu en draag je dus bij aan een schoner klimaat! 
  • LED lampen zijn beschikbaar in een grote scala aan kleuren en kleurtemperaturen. Van 1800 Kelvin (zeer warm wit licht) tot 6500 Kelvin (daglicht). Je kunt LED lampen dus veel breder toepassen dan gloeilampen die alleen maar in 2700 Kelvin (warm wit) beschikbaar zijn.
  • De lichtbundel van een LED lamp ligt meestal tussen de 8º en 360º. Dit heeft als voordeel dat er voor elke mogelijke toepassing een geschikte LED lamp is. Je kunt dus heel specifiek accenten verlichten, maar ook de look-and-feel van een gloeilamp nabootsen.

Retro LED lampen

Tegenwoordig zijn er steeds meer Retro LED lampen verkrijgbaar. Deze worden ook wel LED Filament lampen genoemd. Deze verlichting ziet eruit als een gewone gloeilamp maar maakt eigenlijk gebruik van een LED filament. Hierdoor hebben ze een laag energieverbruik en lange levensduur. Het zijn de perfecte lampen om een ruimte op een stijlvolle manier mee aan te kleden. LED Filament lampen zijn ook verkrijgbaar in allerlei groottes.


Wat zijn de nadelen van een LED lamp?

De initiële investering is hoger dan bij gloeilampen. De prijs van LED daalt echter scherp en je kunt bij Lampdirect voor een paar euro al een LED lamp van hoge kwaliteit aanschaffen. Door de lange levensduur en hoge energie-efficiëntie heb je deze investering al snel terugverdiend.