DALI vs DALI 2: Wat zijn de verschillen in functies en installatie?

DALI is een professioneel en digitaal lichtmanagementsysteem, dat LED verlichting in jouw bedrijfspand(en) efficiënt kan inrichten en bedienen (opgenomen in norm: IEC 62386). Dit komt doordat het DALI systeem voorschakelapparaten, controllers, (relais)schakelaars en sensoren in staat stelt om te communiceren met verlichtingsarmaturen en andere compatibele apparaten. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om het effectief verlichten van een gehele ruimte of om het toepassen van efficiënte zoneverlichting. Je regelt dit eenvoudig en snel door het maken en beheren van diverse lichtgroepen in jouw lichtsysteem. Tegenwoordig kom je zowel DALI als DALI 2 tegen bij de aanschaf van LED verlichting. Wat is het verschil tussen beide? Dit leggen we graag aan jou uit in deze blog.

Gang voorzien van DALIGang voorzien van DALI

Wat zijn de verschillen tussen DALI en DALI 2?

DALI en DALI 2 verschillen op twee vlakken van elkaar. Hierbij gaat het om de certificering en de functionaliteiten. De wijziging in certificering kan als volgt worden uitgelegd: DALI 2 wordt gecertificeerd door de DiiA (Digital Illumination Interface Alliance), in plaats van door de fabrikanten zelf, waardoor er sprake is van een hogere kwaliteit en een significant verbeterde interoperabiliteit (tussen leveranciers).

Ter verduidelijking: Aan DALI 2 gaat een uitgebreid proces van vereiste testen vooraf, met Probit Lab 2 testapparatuur, die bepalen of het DALI 2 logo aan een product wordt toegekend. Het protocol wordt dus zeer nauwkeurig nageleefd, waardoor er geen problemen betreffende compatibiliteit kunnen ontstaan tussen componenten ongeacht de fabrikant. De testprocedure bij DALI producten is in vergelijking minder tijdrovend alvorens een DALI logo wordt toegekend.

Logo DALILogo DALI
DALI verlichtingsproducten zijn voorzien van dit logo.
DALI 2 LogoDALI 2 Logo
DALI 2 verlichtingsproducten verkrijgen dit logo van de DiiA.

DALI Accessoires

LED drivers, sensoren, trafo's en meer.

DALI LED Panelen

Voor inbouw-, pendel- of opbouwmontage.

DALI LED Downlights

Verkrijgbaar in een rond of vierkant design.

DALI LED Montagebalken

Verkrijgbaar in 60cm, 120cm en 150cm.


Het verschil in functionaliteiten tussen DALI en DALI 2 is breder van aard. Dit lichten we hieronder verder aan je toe:

1. Verhoogde capaciteit binnen een DALI lijn!

Een DALI systeem biedt mogelijkheden voor een zeer uitgebreid (en merkonafhankelijk bij DALI 2) lichtplan, waarbij slechts één restrictie geldt. Per subnet (DALI-lijn) is er namelijk een maximaal aantal componenten dat kan worden aangesloten. Hierbij is sprake van individueel geadresseerde componenten, die in één of meerdere lichtgroepen kunnen worden ingedeeld. DALI biedt ruimte voor 64 adressen, wat armaturen en accessoires (sensoren, DALI LED drivers, VSA’s etc.) kunnen zijn. Bij DALI 2 loopt dit aantal op tot 128 adressen, waarvan 64 armaturen / DALI controls (voorschakelapparatuur) en 64 DALI 2 controls (bedieningsapparaten). Deze tweede groep integreert regelapparatuur in het lichtmanagementsysteem. Hieronder vallen twee typen apparaten:

  • Controllers (optie: ingebouwde busvoeding), die informatie gebruiken, beslissingen nemen en commando’s sturen naar de regelapparatuur.
  • Invoerapparaten, zoals bijvoorbeeld bedieningspanelen, lichtschakelaars en DALI 2 sensoren.
Installatie van DALIInstallatie van DALI
Installatie van DALI; twee aparte lijnen.
Installatie DALI 2Installatie DALI 2
Installatie DALI 2; één lijn voor alle componenten.

Lamp

Goed om te weten!

DALI is backwards compatible, wat inhoudt dat DALI 2 armaturen en accessoires zonder problemen in een DALI systeem kunnen worden opgenomen. Vice versa geldt hetzelfde, enkel worden de DALI apparaten in het DALI 2 systeem gelimiteerd tot de DALI functies.

2. Uitbreiding van de groeperingsmogelijkheden

Binnen het DALI systeem heb je de mogelijkheid om armaturen, accessoires, controllers en invoerapparaten aan groepen toe te kennen. Ieder adres kan hierbij aan meerdere groepen worden toegekend, om hiermee op ieder moment van de dag het juiste licht te bieden in een ruimte en/of zone. Naast deze groepen kun je ook gebruik maken van scènes. Dit betreffen vastgestelde lichtoplossingen, die bijvoorbeeld met één klik op een bedieningspaneel, worden toegepast. In onderstaande tabel vind je het verschil tussen DALI en DALI 2.

  DALI DALI 2
Scènes 16 16
Groepen armaturen en accessoires 16 16
Groepen bedieningapparaten 16 32
Groepen invoerapparaten N/A 32

3. Eenvoudige bedrading

Bij DALI 2 worden alle armaturen en regelapparatuur op dezelfde DALI lijn aangesloten, wat zorgt voor een eenvoudige en betrouwbare structuur in de communicatie. Bij DALI wordt een aparte bedrading voor regelapparatuur gebruikt. Wat betreft de afstand die een DALI kabel kan afleggen, geldt het volgende:

  • Een kabel van 0,8mm2 kan tot maximaal 100 meter worden gebruikt.
  • Een kabel van 1,5mm2 kan tot maximaal 300 meter worden gebruikt.

Je kunt gebruikmaken van een eenvoudige 2-aderige kabel, of je kunt de bekabeling combineren met de 230V voeding (5-aderige kabel). Je bent vrij in het maken van aftakkingen in de bekabeling, zolang er geen lus ontstaat. Houd er rekening mee dat er maximaal 250mA (milli ampère stroomsterkte) per DALI lijn mogelijk is.

DALI lichtplan bestaande uit meerdere DALI lijnenDALI lichtplan bestaande uit meerdere DALI lijnen
Een voorbeeld van een DALI lichtplan bestaande uit meerdere DALI lijnen.

4. Verhoogd inzicht in de verlichting

De gecertificeerde DALI 2 controllers zijn als het ware het brein van het systeem en halen informatie uit aangesloten voorschakelapparatuur, invoerapparaten en andere controllers om de verlichting naar behoren te laten functioneren. Hierbij kun je onder andere denken aan het lokaliseren van apparaten, het herkennen van het type apparaten en het onthouden van het laatst actieve lichtscenario. Maar ook nieuwe commando’s, zoals een verlengde vervagingstijd (0,1 seconden tot 16 minuten). Daarbij is DALI 2 is bi-directioneel, waardoor ook de adressen / componenten informatie doorgeven om een juiste lichtvoorziening te garanderen. Bovendien is het DALI 2 systeem minder vatbaar voor storingen en verkeerde interpretaties vanwege de nauwkeurige specificaties betreffende elektrische toleranties en de specifieke systeembeschrijving.

Heb je hulp nodig bij het realiseren van een perfecte DALI lichtoplossing voor je bedrijfspand?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij samen onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...

DALI Lichtoplossing KantoorDALI Lichtoplossing Kantoor