De voor- en nadelen van geïntegreerde LED verlichting

Geïntegreerde LED-armaturen worden steeds populairder, maar zijn deze wel de juiste keuze? Bij deze verlichting zit de LED technologie in de armatuur zelf, waardoor er een perfect op elkaar aansluitend en efficient lichtsysteem ontstaat. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van geïntegreerde LED-verlichting op een rij om je te helpen bij je beslissing.

integrated led floodlightintegrated led floodlight

Wat is geïntegreerde LED-verlichting?

Geïntegreerde LED verlichting zijn armaturen met een ingebouwde led module. Met andere woorden: deze armaturen hebben een ingebouwde lichtbron, waardoor deze niet vervangen kan worden. Dit is het grootste verschil met armaturen waarbij je een aparte lichtbron moet aanschaffen (bijvoorbeeld een lamp of een buis). 

Populaire voorbeelden van armaturen met geïntegreerde LED-verlichting zijn downlights en andere plafondlampen, maar tegenwoordig worden allerlei soorten geïntegreerde LED-verlichting verkocht, waarvan sommigen zelfs dimbaar of slim zijn.

Voordelen van geïntegreerde LED verlichting

 • Energie-efficiëntie - LED-armaturen zijn zeer zuinig, waardoor ze veel minder energie verbruiken dan conventionele lichtbronnen. Hierdoor heb jij een lagere energierekening en een kleinere CO2-voetafdruk.
 • Duurzaam - Geïntegreerde LED verlichting is ideaal als buitenverlichting, in de detailhandel, in de industrie en in magazijnen doordat deze armaturen bestand zijn tegen vocht en water, trillingen en schokken.
 • Lange levensduur - LED-armaturen hebben een levensduur van maximaal 50 000 uur. Hiermee gaan ze een stuk langer mee dan conventionele verlichting. Daardoor heb je minder onderhoud en ben je minder geld kwijt aan het vervangen van de verlichting.
 • Licht van hoge kwaliteit - Geïntegreerde LED verlichting heeft een hoge lichtopbrengst en hebben een helder licht in verschillende kleurtemperaturen. Bovendien flikkert het licht niet door de LED technologie. Dit is ideaal in omgevingen waar een hoge kleurechtheid belangrijk is.
 • Kleinere kans dat systemen niet samen kunnen werken - Als je armaturen hebt met geïntegreerde LED-lampen, dan loop je niet het risico dat je een lichtbron koopt met de verkeerde fitting, voorschakelapparaat of driver. Hierdoor heb je een stabiele technische infrastructuur.
 • Creatieve ontwerpen - LED verlichting is door de jaren heen platter en kleiner geworden, waardoor deze geïntegreerd kan worden in moderne armaturen die er goed uitzien.
 • Langere garantie - Geïntegreerde LED-armaturen hebben normaal gesproken een lange garantieduur. De garantie voor Noxion-armaturen is bijvoorbeeld maar liefst 5 jaar.

Onze populairste armaturen met geïntegreerde LED verlichting

led tracklight

LED Railspots

led downlight

LED Downlights

led spot

LED Spots

led bulkhead

LED Bulkheads


Nadelen van geïntegreerde LED verlichting

 • Aanschafkosten - Geïntegreerde LED-verlichting is soms duurder dan conventionele verlichting, maar doordat je energie bespaart en de verlichting langer meegaat, verdien je de kosten uiteindelijk weer terug.
 • Gevoeligheid voor warmte - Deze armaturen zijn soms gevoelig voor warmte en werken daardoor minder goed in een warme omgeving.
 • De LED lampen kunnen niet vervangen worden - Dit betekent dat de armatuur helemaal vervangen moet worden als de verlichting op is.
 • Moeilijk te upgraden - Lichttechnologie ontwikkelt zich voortdurend, maar geïntegreerde LED verlichting moet hoogstwaarschijnlijk helemaal verwijderd worden bij een upgrade. Dit is het geval bij bijvoorbeeld smartverlichting.

Andere armaturen met geïntegreerde LED verlichting

led floodlight

LED breedstralers

led batten

LED montagebalken

led highbay

LED High-Bays

led paned

LED Panelen


Dus, is geïntegreerde LED verlichting de moeite waard?

Tot slot heeft geïntegreerde LED verlichting vele voordelen: het is energie-efficiënt, duurzaam, heeft een lange levensduur en het licht is van hoge kwaliteit. Toch is het belangrijk om ook te kijken naar de nadelen: de aanschafkosten en het is moeilijker om de verlichting te vervangen door betere en modernere verlichting. Als je geïntegreerde LED verlichting overweegt, neem dan contact op met onze lichtspecialisten om te kijken wat de beste oplossing is die past bij jouw behoeften.

Ben je op zoek naar retrofit LED verlichting?

Die vind je in onze webshop! Klik op de onderstaande knop om onze collectie aan retrofitverlichting te bekijken.


Anne - Laatste update mei 2023