Waarom zou ik DALI armaturen kiezen?

De afgelopen jaren hebben verlichtingssystemen enorme vooruitgang geboekt. Het tijdperk waarin je verlichting alleen met een schakelaar in- en uit kunt schakelen is voorbij. Tegenwoordig zijn er geavanceerde systemen die verschillende voordelen bieden, waaronder DALI. Met dit innovatieve en digitale systeem kun je onder andere zeer simpel en snel verlichting dimmen. Hoe werkt DALI precies en wat zijn alle voordelen? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Wat is DALI?

De naam DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface. Het is een internationale standaard voor de communicatie tussen lichtregelaars en lichtbronnen, waarmee je de controle hebt over een compleet verlichtingssysteem. DALI is ontwikkeld door enkele grote namen in de verlichtingsindustrie, zoals Noxion, Osram, Ledvance en Philips. Daarbij is DALI ook compatibel met lampen van andere merken.

Hoe werkt het DALI systeem precies?

Het DALI systeem zorgt ervoor dat je de volledige controle hebt over de verlichting in je pand. Hierdoor wordt het mogelijk om een aantal armaturen te groeperen of af te zonderen, waarbij het systeem de betreffende instellingen onthoudt. Deze slimme interface beheert ook alle informatie over de status van de verlichting. Daaronder valt de automatische aan- en uitschakelaar, de intensiteit van het licht en operationele omstandigheden. Bovendien kunnen fouten in het systeem worden gedetecteerd door middel van een regelmatige verzameling van berichten. Deze zeggen iets over de status van elk armatuur. Deze instellingen kunnen tevens op elk moment worden gewijzigd, zonder dat elk armatuur handmatig moet worden aangepast.

Naast de technische voordelen van geïntegreerde armaturen van DALI zijn er ook andere voordelen, zoals hoge besparingen op energie- en onderhoudskosten. Met een optionele bewegingssensor en dimmer kun je de energie-efficiëntie optimaliseren en elke energierekening aanzienlijk verminderen. Ook is het onderhoud van DALI voordeliger in vergelijking met andere lichtsystemen. Dankzij het gebruiksgemak en het beperkte aantal opdrachten wordt het hele verlichtingssysteem automatisch ingesteld. Handig toch?

Alle voordelen van DALI op een rij

  • Helderheid van het licht aanpassen
  • Automatische dimregeling met instelbare lichtmeter
  • Minder energieverbruik bij voldoende daglicht
  • Dimstand bij afwezigheid van personeel/werknemers (20-100%)
  • Armaturen zijn 0-100% dimbaar
  • Standaard internationaal netwerk
  • Meerdere LED armaturen aansturen via de DALI-interface
  • Snelle opsporing en verhelping van storingen
  • Creëren van verschillende lichtscenario's
  • Gemakkelijke en snelle configuratie

Kun je DALI gebruiken met alle soorten armaturen?

Het DALI systeem is niet gepatenteerd. Dit houdt in dat het ook veilig kan worden gebruikt met andere armaturen die niet zijn geproduceerd door de makers van DALI. Bovendien voldoet deze internationale interface aan de IEC 60929 en IEC 62386 normen. Deze garanderen de conformiteit van DALI met lichtbronnen van andere producenten. Met het gebruik van het DALI systeem profiteer je overigens niet alleen als het gaat om innovatie. Ook gaan je energiekosten aanzienlijk omlaag! Door het dimmen via DALI kan je besparing oplopen tot ruim 90%. Zo ben je als bedrijf voor een behoorlijk aantal jaar verzekerd van een duurzame toekomst. Investeer in LED verlichting met DALI!

Armaturen die dimbaar zijn met DALI

LED panelen

LED lichtlijnen

LED montagebalken

LED panelen opbouw

DALI en DALI 2, wat zijn de verschillen? 

Vandaag de dag heb je ook de mogelijkheid om voor DALI 2 te kiezen. Met dit nieuwe en tevens verbeterde lichtmanagementsysteem ervaar je als installateur of eindgebruiker meer opties en gebruiksgemak als het gaat om de inrichting en bediening van alle aangesloten LED verlichting. 

Ook handig om te weten is dat DALI backwards compatible is. Hierdoor heb je de mogelijkheid om DALI 2 armaturen en accessoires zonder problemen te gebruiken in een DALI systeem en andersom. Over het gehele DALI 2 protocol en alles wat daarbij komt kijken (ten opzichte van DALI), hebben we een blog gemaakt. Klik op onderstaande button om deze te lezen.

Waar kan ik DALI armaturen gebruiken?

Armaturen met geïntegreerde DALI kunnen worden geïnstalleerd in onder andere kantoren, showrooms, musea, conferentiezalen, magazijnen, fabrieken, winkelcentra, scholen en woningen. Hiermee is het mogelijk om de perfecte sfeer te creëren voor het uitvoeren van verschillende activiteiten in dezelfde ruimte.

Op zoek naar andere dimbare armaturen?

LED downlights

LED inbouwspots

LED high-bays

LED opbouwspots

Heb je hulp nodig bij het realiseren van een perfecte DALI lichtoplossing voor je bedrijfspand?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij samen onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...

DALI Lichtoplossing KantoorDALI Lichtoplossing Kantoor

Dit vind je misschien ook interessant...

Wat is het verschil tussen tunable white en CCT LED?

Wat is Human Centric Lighting?

6 veelvoorkomende fouten bij het overstappen naar LED


Anne - Laatste update januari 2024