Waarom zou je over moeten stappen naar LED verlichting?

We kunnen met zekerheid zeggen dat LED verlichting dé nummer 1 gamechanger in de verlichtingssector is. LED verlichting is de ontwikkeling van de dag wanneer het om verlichting gaat en dat is niet vreemd. Voor iedereen die nog niet is overgestapt: 5 redenen om zo snel mogelijk over te stappen naar LED verlichting!
Energiebesparing

Het bekendste aspect van LED verlichting is de energiebesparing. Hoe veel je precies bespaart, hangt af van de energiebron die je vervangt met LED verlichting. Gemiddeld bespaar je 50% op energieverbruik en -kosten wanneer je overstapt naar LED verlichting. Bij bepaalde producten, zoals high-bays, kan je zelfs 60% tot 70% energie besparen.

 

Natuurvriendelijk

Wanneer je halogeen- of gloeilamp kapot gaat, is het vaak de vraag wat je er mee moet doen. Bij het afval? Of terug in de lade? De stoffen in deze verlichtinsvormen kunnen gevaarlijk zijn voor mens en natuur, dus zorg in ieder geval dat de lamp breekt. Een LED lamp gebruiken maakt dit proces veel gemakklijker. Wanneer de lange levensduur van kwalitatieve LED lampen voorbij is, kunnen ze gerecycled worden. Ze zijn veilig en gemakkelijk te recycelen. Daardoor zijn een een natuurvriendelijke vervanger voor je conventionele verlichting.

 

Korte terugverdientijd

Ondanks dat LED verlichting op het eerste oog duur lijkt te zijn, is het een slimme lange termijn investering. LED verlichting is nog volop in ontwikkeling, maar de prijzen ervan worden steeds lager. Overstappen naar LED verlichting wordt daardoor laagdrempeliger. Daarnaast kan je de gemaakte investering in LED lampen gemakkelijk terugverdienen. Laten we een voorbeeld nemen.

 

Een klassieke halogeenspot heeft een levensduur van ongeveer 2.000 uur. Deze moeten ieder jaar vervangen worden omdat ze stuk gaan. Wanneer je 30 spots hebt hangen, die ongeveer €2,- kosten, kosten nieuwe lampen €60,- per jaar. Het LED alternatief voor deze halogeenspot kost €4 in aanschaf, €120 voor 30 spots. Toch ga je er financieel op vooruit. LED spots hebben namelijk een levensduur van 5 tot 10 jaar. Na twee jaar sta je qua investeringskosten gelijk met halogeenspots.
Vanaf dan bespaar je ieder jaar €60,- bovenop je energiebesparing.

 

Onderhoudsvrije lampen

LED producten verspillen geen licht. In veel LED verlichting is de lichtbron beter gericht dan bij conventionele verlichting. Denk aan TL buizen, deze schijnen licht 360º rond. Ze schijnen dus ook naar het plafond, waar je dit helemaal niet nodig hebt. LED tubes schijnen licht alleen naar beneden, vaak met een gradenbundel van 160º. Je verspilt dus geen licht of energie aan een richting waar je deze niet gebruikt. Ook heeft LED verlichting geen verlies van lichtintensiteit, terwijl conventionele verlichting lichtsterkte verliest gedurende levensduur.
De lange levensduur, slimmere richting van licht en niet afnemende lichtsterkte zorgen er voor dat je deze lampen minder vaak hoeft te (laten) vervangen. Dit scheelt je een hoop onderhoudstijd en -kosten. Ook maakt LED verlichting minder gebruik van losse onderdelen, die dus ook minder vaak vervangen hoeven te worden.

 

Alternatieven voor alle lichtbronnen

banner

Door het retrofit design van LED lampen, zijn ondertussen bijna alle conventionele lichtbronnen gemakkelijk te vervangen voor LED verlichting. Je hoeft namelijk niets aan het armatuur aan te passen. Verdere onwikkelingen in LED verlichting maakt dit alleen maar gemakkelijker. LED verlichting heeft nog een hoop andere voordelen. Zo stoot het geen hitte uit, werkt het in zowel warme als koude omgevingen, is het beschikbaar in verschillende stijen, vormen en in een brede variatie kleuren, flikkert LED verlichting niet en is het veel beter voor het milieu.Onze beste LED alternatieven