Wat betekent de IP-waarde?

IP staat voor ''Ingress Protection'', wat letterlijk vertaald ''bescherming tegen binnendringing'' betekent. De IP-waarde van een armatuur geeft weer in welke mate deze bestand is tegen stof en vocht. Hieronder leggen we je verder uit hoe je een IP-waarde afleest en wat de diverse waarden zijn.

IP-waarde: waar staan de cijfers voor?

De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen vaste delen weer zoals stof of zand. Het tweede cijfer geeft de bescherming tegen vloeibare stoffen weer. Hoe lager de waarde, hoe slechter de bescherming. Een armatuur met een waarde van IP20 is dus nauwelijks beschermd tegen water en stoffen, waar een armatuur met IP44 beschermd is tegen stof en spatwater. Een IP-classificatie van 65 of hoger is volledig stof- en waterdicht.

Lamp

Een hoge IP-waarde betekent niet dat je het armatuur buiten kunt gebruiken!

Heb je verlichting aangeschaft met een (spat)waterdichte IP waarde? Prima voor binnen! Om als buitenarmatuur te worden bestempeld, dien je aan meer eisen te voldoen. Zo dient het materiaal van de behuizing en de aansluiting geschikt te zijn voor het type omgeving. Bijvoorbeeld corrossiebestendige armaturen in kustgebieden. Of armaturen met waterdichte trafo's, LED drivers of andere (installatie)accessoires. Bekijk hier alle LED buitenverlichting >>

Wat houden de verschillende IP-waardes in?

In onderstaande tabellen staat uitgelegd wat de verschillende IP-waardes zijn, onderverdeeld in de mate van stofdichtheid (eerste getal) en de mate van waterdichtheid (tweede getal). Hiermee hopen we je op weg te helpen bij het maken van de juiste productkeuze.

IP-waarde tabel (1ste getal)

Niveau Beschermd tegen / is: Effectief tegen bijvoorbeeld:
0 Niet beschermd -
1 Voorwerpen groter dan 50mm Het per ongeluk aanraken met handen.
2 Voorwerpen groter dan 12,5mm Aantikken van het armatuur met vingers.
3 Voorwerpen groter dan 2,5mm Contact met draden, kabels en gereedschap.
4 Voorwerpen groter dan 1mm Aanraking met draden, kabels en gereedschap.
5 Beschermd tegen stof Contact met spanningvoerende delen, zoals bedrading, en tegelijk schadelijke ophoping van stof. Er kan stof binnendringen, maar dit beïnvloedt de werking niet.
6 Volledig stofdicht Het binnendringen van stof en contact met spanningvoerende delen, zoals bedrading.

IP-waarde tabel (2de getal)

Niveau Beschermd tegen waterkracht Het armatuur is:
0 Niet beschermd -
1 Druppend water Beschermd tegen verticaal vallende waterdruppels.
2 Druppend water Bestand tegen waterdruppels die onder een maximale hoek van 15° vallen.
3 Sproeiend water Beschermd tegen water dat maximaal onder een hoek van 60° valt.
4 Spattend water Bestand tegen spatwater uit een willekeurige richting.
5 Waterstralen Beschermd tegen waterstralen met lage druk uit willekeurige richting.
6 Krachtige waterstralen Bestand tegen sterke waterstralen uit willekeurige richting.
7 Onderdompeling tot 1m diep Beschermd tegen tijdelijke onderdompeling in water; maximaal 30 minuten.
8 Onderdompeling dieper dan 1m Bestand tegen langdurige onderdompeling in water, onder druk.

De meest populaire waterdichte armaturen!

LED High Bays

LED Breedstralers

LED Montagebalken

LED Wandlampen


Welke stof- en waterdichtheid heb jij nodig?

Dit is afhankelijk van de omgeving waarin je het armatuur wilt plaatsen. Heb je bijvoorbeeld te maken met een binnen- of buitenomgeving? En komt het armatuur in direct contact met water of heb je te maken met vocht via verdamping? Hieronder twee voorbeelden.

IP-waarde badkamer

In badkamers is IP44 een perfecte beschermingsgraad. Verlichting staat niet in direct contact met het water, maar kan wel te maken krijgen met spetters of met damp die zich verspreidt bij het nemen van een douche of bad. Je kunt er altijd voor kiezen om een LED armatuur met een hogere IP-waarde aan te schaffen. Een populair waterdicht armatuur voor badkamers is de LED inbouwspot.

IP-waarde buitenverlichting

Welke IP waarde buiten het beste tot zijn recht komt, heeft te maken met de plaatsing. Armaturen die onder een overkapping of onderdak zijn geplaatst, of beschutte open vlaktes, kunnen prima functioneren met een IP44 behuizing. Staat de verlichting onbeschut, dan kun je beter kiezen voor een IP65, IP66 of IP67 armatuur.


Anouk  - Laatste update juni 2023