Wat is RGB LED verlichting?

De term RGB komen we tegenwoordig steeds vaker tegen bij verlichtingsproducten. Bij lampen en armaturen zijn de mogelijkheden steeds diverser, vooral sinds de opkomst van slimme verlichting. Maar wat betekenen de letters RGB eigenlijk? En hoe werkt het gehele RGB principe precies? In deze blog vertellen we je alles over het gebruik van RGB LED verlichting en hetgeen daar verder bij komt kijken. Bovendien maak je op deze pagina kennis met de verschillende RGB LED lampen en RGB LED armaturen die bij Lampdirect verkrijgbaar zijn.

 

Banner RGB blog


RGB model

Waar staat de afkorting RGB voor?

De naam RGB betekent letterlijk ‘Rood, Groen, Blauw’. We kunnen dit principe het best omschrijven als een kleurmodel, waarbij de kleur zwart als basis wordt gebruikt. Dat klinkt misschien gek, omdat deze kleur immers niet in de letters van RGB voorkomt. De functie van de zwarte basiskleur wordt echter sneller duidelijk als we verder ingaan op de werking van het RGB model, wat in de volgende paragraaf aan bod komt. Kortgezegd, zit er in de kleur zwart feitelijk gezien geen licht. En vanaf dat beginpunt wordt er pas licht in combinatie met kleuren toegevoegd.
LED RGB pixels

Hoe werkt het RGB systeem precies?

Binnen het RGB principe worden er telkens verschillende kleuren met elkaar gecombineerd, waardoor je een ruime keuze hebt in kleurtinten die je aan het licht in een ruimte kunt geven. Als je bijvoorbeeld twee primaire kleuren (rood, groen en/of blauw) met elkaar ‘mengt’, dan ontstaat er een lichtere kleur. En wanneer je alle drie de primaire kleuren binnen het RGB principe samenvoegt, zul je zien dat er wit licht ontstaat. Dit wordt ook wel additieve kleurmenging genoemd. Dit systeem wordt onder andere bij beeldschermen gebruikt. Daarbij wordt elke van de drie lichtbronnen (kleuren) door één zogeheten pixel gevormd. In de praktijk komen deze drie pixels samen en vormen ze dus een bepaalde kleur, die wij met onze ogen waarnemen.RGB LED Strip

Hoe werkt RGB LED verlichting?

Bij RGB LED lampen en RGB LED armaturen zijn er LED elementen met een rode, groene en blauwe kleur binnen de behuizing van het product aanwezig. Wanneer al deze kleuren tegelijk volledig branden, ontstaat er wit gekleurd licht. Dat verandert echter op het moment dat de betreffende kleuren elkaar voor een deel overlappen. En dat kun je helemaal zelf bepalen! Door een specifieke kleur van RGB LED verlichting feller of juist minder fel te laten branden, ontstaat er een bepaalde andere kleur. Dit kun je via een bedieningspaneel of afstandsbediening regelen. Bij RGB Slimme verlichting kan dat ook heel eenvoudig via een bijbehorende app.


Bulb

Wat is het verschil tussen RGB en RGBW?

Het verschil betreft de toevoeging van de letter 'W', wat staat voor 'wit'. Deze extra kleur maakt het mogelijk om warm witte lichtkleuren te creëren en om RGB kleurtinten een warmere en extra sfeervolle uitstraling te geven. Bij Lampdirect kun je ook kiezen uit een gevarieerd aanbod aan RGBW LED lampen en armaturen, zoals LED strips, LED spots en diverse accessoires voor binnen- en buitengebruik.

 

Waar kan RGB LED verlichting worden toegepast?

Het toepassingsgebied van RGB LED lampen en armaturen is erg breed. Dat komt omdat je sommige producten zowel binnen als buiten kunt plaatsen. Het mooiste voorbeeld daarvan zijn RGB LED strips. Met het gekleurde licht van deze strips kun je bijvoorbeeld op prachtige wijze accenten aanbrengen op gevels van gebouwen. Wij raden aan om hierbij altijd waterdichte accessoires te gebruiken, zoals aluminium strips, die de LED strip beschermen tegen water en stof. Andere omgevingen waar het gebruik van RGB LED verlichting eindeloos zijn, betreffen onder meer woningen, kantoorpanden, de horeca, locaties voor evenementen en hotels. Mooie voorbeelden zijn het verlichten van traptreden, keukens, gangen of een bar, waarbij niet alleen RGB LED strips, maar ook het gebruik van RGB LED lampen in een passend (design)armatuur, een aangename sfeer creëren.

Met RGB LED buitenverlichting en met RGB LED slimme verlichting kun je iedere ruimte ook op creatieve en originele wijze verlichten. Zo bezorg je gasten en bezoekers een onvergetelijke ervaring, dankzij de diverse kleuren licht. Dat alles kun je dus helemaal zelf naar eigen wens en smaak invullen en instellen. Uiteraard kan Lampdirect je hier altijd mee helpen. Wil je een locatie voorzien van bepaalde kleuren licht en heb je hulp nodig bij het uitvoeren van jouw plannen? Laat het ons dan weten!Trap RGB LED

Gebouw RGB LED

RGB Keuken LED

 

Is RGB LED verlichting energiezuinig?

Jazeker! Door het online kopen van RGB LED haal je niet alleen moderne en veelzijdige verlichting binnen, maar ook ben je verzekerd van zeer duurzame en zuinige LED producten. RGB en RGBW LED verlichting gaat erg lang mee en is ruim 85% zuiniger dan vergelijkbare conventionele lampen en armaturen. Je zult dus niet alleen genieten van een fraai kleurenpalet, maar ook van LED’s met een milieuvriendelijk karakter en een zeer hoge efficiëntie.

 

Projectverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte lichtoplossing voor binnen en/of buiten?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij met behulp van onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...