Welke LED verlichting is dimbaar?

Om LED verlichting te kunnen dimmen, heb je uiteraard een dimmer nodig. Niet alle type dimmers zijn echter geschikt voor het dimmen van LED verlichting. Hoe zit dat dan precies? En waar let je op bij het kopen en gebruiken van dimbare LED verlichting? Dat leggen wij in deze blog graag aan je uit!

 

dimmed bulbs

 

hospital

Hoe werkt het dimmen van LED verlichting?

Het lichtgevende element in een LED lamp noemen we logischerwijs een LED. Deze drie letters staan voor 'Light Emitting Diode'. Des te meer stroom/vermogen er door een LED gaat, des te meer licht deze geeft. Andersom werkt dat precies hetzelfde; hoe minder stroom, hoe minder licht er wordt afgegeven.

 

Hoe kan ik zien of een LED lamp dimbaar is?

In de meeste gevallen is een LED lamp ook verkrijgbaar in een dimbare variant. LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat. Zo ben je er zeker van dat de betreffende LED lamp daadwerkelijk dimbaar is. Hieronder hebben we een aantal populaire dimbare LED lampen voor je op een rij gezet.








Hoe kan ik mijn LED lampen dimmen?

Voor het dimmen van LED verlichting heb je een LED dimmer nodig. Elke dimmer heeft een minimaal vermogen, dat rond de 40-80 Watt zit. Wanneer je oude (conventionele) verlichting wordt vervangen door LED verlichting, dan zit het totaal aangesloten vermogen nog steeds onder het minimale vermogen van de dimmer. Hierdoor kan het zijn dat de LED lampen niet of slecht dimmen, waardoor ze gaan knipperen. Mochten je LED lampen niet werken op je huidige dimmer. Kies dan voor een fase afsnijdende LED dimmers met een vermogen van 0-300 Watt, zoals de diverse Noxion LED dimmers. Hier kun je vrijwel alle LED lampen op aansluiten.