Welke verlichting kies ik in de slaapkamer?

Op het gebied van verlichting lijkt de slaapkamer de minst belangrijke kamer in ons huis. Het doel van de slaapkamer is immers niet om er te werken maar om ervoor te zorgen dat we slapen en uitrusten. Wanneer we er langer over nadenken dan zullen we ons realiseren wat voor verschillende behoeften er zijn voor in de slaapkamer qua verlichting. De slaapkamer wordt immers ook gebruikt om te lezen en het kijken naar de tv. De juiste verlichting zorgt voor een huiselijk karakter en maakt een slaapkamer gezellig. Het kiezen van de juiste kleurtemperatuur speelt hierbij een belangrijke rol.

...een dag begint en eindigt in onze slaapkamer

 


Slaapkamer 1

Welke algemene verlichting is het best geschikt voor een slaapkamer?

De juiste verlichting in een slaapkamer is vanaf het moment dat je 's morgens vroeg wakker wordt al belangrijk. Het type verlichting dat hiervoor wordt gebruikt is afhankelijk van de grootte van je slaapkamer, het aanwezige meubilair en je persoonlijke smaak. Voor een kleine slaapkamer is één plafondlamp meestal al voldoende. Het plaatsen van meerdere kantelbare LED Inbouwspots is ook een goede keus. Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt. Je stuurt een slimme lamp namelijk aan via jouw telefoon, tablet of zelfs via jouw eigen stemgeluid wanneer de lampen zijn aangesloten op een apparaat zoals Google Home. Handig toch? Ook kun je kiezen voor sfeervolle LED filament lampen, bijvoorbeeld als nachtlampje of als verlichting in een plafondarmatuur. LED lampen met de bekende E27 en E14 fitting zijn hier vooral voor geschikt.

 

Populaire algemene verlichting voor slaapkamers
 

Welke verlichting kies ik in mijn slaapkamer voor specifieke doeleinden?

Een spiegel hoort meestal bij de basisuitrusting van elke slaapkamer. Ook hier is een gelijkmatige lichtkwaliteit noodzakelijk. Hierbij kun je denken aan LED spots met een zeer hoge kleurweergave (CRI index) van 90-99Ra. Hierbij is de kleurtemperatuur warm wit (3000 Kelvin) het meest geschikt. Wanneer je 's avonds op bed naar jouw favoriete programma op Neflix of naar een televisieprogramma kijkt, dan is het fijn om dit te doen in een ontspannen setting. Het juiste licht speelt hierbij een cruciale rol. Want het is natuurlijk fijn als je lekker op je gemak televisie kunt kijken, terwijl je ook kunt genieten van sfeervol licht. Gebruik hiervoor LED lampen met een extra warm witte kleurtemperatuur als verlichting in het plafond, of in een armatuur. Hiervoor zijn tal van LED lampen geschikt, zoals E27 LED lampen, E14 LED lampen, GU10 LED spots of LED Inbouwspots. Hierbij kun je ook kiezen voor het 'dim to warm' principe. Met een dim to warm LED lamp kun je namelijk de kleurtemperatuur dimmen, bijvoorbeeld van 2700 naar 2200 Kelvin. LET OP: voor het dimmen van LED verlichting heb je altijd een LED dimmer nodig! 

 


Slaapkamer verlichting

Welke accentverlichting is het meest geschikt voor een slaapkamer?

Over het algemeen is accentverlichting vooral geschikt als decoratie. Accentverlichting kan worden bereikt door eenvoudig de lichtbronnen te dimmen of decoratieve verlichting toe te voegen, bijvoorbeeld met LED Strips. Deze kun je geheel naar eigen smaak en wens in je slaapkamer plaatsen. Eventueel ook met een aluminium profiel eromheen. Verder zijn GU10 LED spots geschikt als accentverlichting, evenals LED inbouwspots. En wat te denken van decoratieve LED wandlampen, waarbij het licht naar boven en naar beneden schijnt! Het uitgangspunt bij accentverlichting is een smalle of medium gradenbundel (4 tot 40 graden). Zodoende kun je bijvoorbeeld een LED Inbouwspot in het plafond een bepaalde kant op laten schijnen, zoals naar een schilderij op de muur of richting een ander object. Zo kun je jouw slaapkamer geheel naar wens een bepaald lichteffect geven! 

 


 

Populaire accentverlichting voor slaapkamers