Welke verlichting kies ik voor mijn aquarium?

Het verlichten van een aquarium is niet alleen een kwestie van uitstraling. Het is ontzettend belangrijk om voor het juiste biologische evenwicht te zorgen. Vissen en planten in een aquarium hebben namelijk speciale verlichting nodig om goed te kunnen leven en zich te ontwikkelen. In deze blog leggen we alles uit over aquariumverlichting.


Aquarium

 

Waarom is verlichting zo belangrijk voor een aquarium?

Verlichting die in een aquarium is geïnstalleerd, stelt je in staat om de dag / nacht-cyclus kunstmatig te reproduceren. Dit is essentieel voor de juiste waterbalans in een aquarium. Het wordt sterk afgeraden om je aquarium met zonlicht te verlichten door de bak bijvoorbeeld bij een raam te plaatsen. Zonlicht beïnvloedt namelijk de verspreiding van algen en bacteriën. Bovendien groeien planten niet goed als deze worden blootgesteld aan teveel of te weinig licht. Ook dat kan de groei van algen beïnvloeden.

 

Welk type aquarium verlichting moet ik kiezen?

Er zijn diverse lampen die je kunt gebruiken voor het verlichten van een aquarium: conventionele TL buizen, LED TL buizen, compacte fluorescentielampen en meer. Tegenwoordig worden conventionele TL buizen en LED TL buizen het meest gekozen. Qua LED TL verlichting zijn er twee formaten: T8 en T5. De T8 LED TL buizen hebben een diameter van 26 mm. Je ziet deze lampen vooral in de wat oudere aquariums. T5 LED TL buizen zijn tegenwoordig steeds vaker te zien in aquariums. Ze zijn met een diameter van 16 mm wat kleiner qua formaat en hebben bovendien een betere lichtkwaliteit. Ten opzichte van een conventionele TL buis is LED verlichting stukken zuiniger en heeft een hogere lichtkwaliteit. Ook wordt LED verlichting niet warm en heeft het een langere levensduur dan TL buizen. Sommige LED TL buizen gaan tot liefst 50.000 branduren (= maximaal 17 jaar) mee! LET OP: de TL verlichting mag nooit in aanraking mag komen met het water zelf.


 


Wat moet de lichtopbrengst van mijn aquarium zijn?

Het aantal planten in een aquarium bepaalt voor een groot deel de helderheid van de verlichting. Sterker nog, hoe meer planten een aquarium heeft, hoe krachtiger de verlichting dient te zijn.

Om te beginnen is het belangrijk om te verwijzen naar het aantal lumen en niet naar de hoeveelheid Watt. Voor het berekenen van de lichtintensiteit van een lamp kijk je immers naar het aantal lumen. Wij raden je aan om 30 lumen per liter water te hanteren voor een aquarium met een gemiddeld aantal planten. Zitten er veel planten in je aquarium? Kies dan voor een hoger aantal lumen. Wanneer je aquarium minder decoraties en planten heeft, zou het aantal lumen per liter water lager moeten zijn. We raden je aan om de lichtintensiteit tussen 20 en 40 lumen per liter water te houden. Let op: wanneer de lichtintensiteit van de verlichting in je aquarium veel te sterk is voor het aantal planten, dan bevordert dit de groei van algen. Wanneer de verlichting juist te weinig lichtintensiteit heeft, dan groeien je waterplanten minder snel en kunnen ze zelfs dood gaan.

 


 

Welke lichtkleur kies ik voor mijn aquarium?

De lichtkleur van verlichting drukken we uit in Kelvin. Hoe lager het aantal Kelvin, des te warmer de lichtkleur. Omgekeerd geldt; hoe hoger het aantal Kelvin, hoe ‘kouder’ de lichtkleur zal zijn. Voor klassieke aquariums met zoet water raden wij verlichting aan met een lichtkleur van 6500 Kelvin. Dit komt in de praktijk overeen met natuurlijk daglicht. De meeste verlichting is uitgerust met een zogeheten CRI waarde, wat voor de kleurweergave-index staat. Deze ligt tussen de 0 en 100 Ra. De kleurweergave-index geeft aan hoe nauwkeurig een lamp originele kleuren reproduceert van alle objecten die worden verlicht. Hoe dichter het getal bij 100 Ra ligt, hoe nauwkeuriger de kleuren worden weergegeven. Zo komen bijvoorbeeld alle felle kleuren van je vissen extra tot leven. Ons advies is dus ook om verlichting te kiezen met een hoge CRI waarde (90-99Ra).

 

 

Hoe lang moet het licht in mijn aquarium aan blijven staan?

De ideale duur voor het verlichten van een aquarium is 10 uur. Dit komt overeen met de gemiddelde duur van een dag zonlicht. Wij raden aan om je aquarium regelmatig te verlichten om zo de fotosynthese van planten te bevorderen. Het is niet nodig om je aquarium langer dan 12 uur per dag te verlichten.

 

Waarom is het water in mijn aquarium troebel?

Het groen en/of troebel worden van het water in je aquarium gebeurt soms zonder dat je het doorhebt. In minder dan één dag kunnen algen en kleine deeltjes verschijnen die het water in je aquarium aantasten. Dit is niet gevaarlijk voor de gezondheid van planten en vissen, maar troebel water is uiteraard geen mooi aanzicht. Een van de redenen die dit fenomeen verklaart is - je raadt het al - verkeerde verlichting. Troebel water kun je voorkomen door het gebruik van UV-C lampen. Het Ultraviolet licht van deze TL lampen doden zweefalgen, schimmels en ziektekiemen in het aquariumwater. Deze UV-C lampen sluit je aan in de filter/pomp van je aquarium. Let erop dat je het juiste formaat en een lamp met het juiste vermogen (hoeveelheid Watt) kiest.

 


 

Populaire verlichting voor aquariums: