LED Strips
LED strips worden veelvuldig toegepast op plekken waar weinig ruimte voorhanden is of plekken waar je te maken hebben met hoeken. Lichtstrips zijn ideaal voor decoratieve- of sfeertoepassingen, maar kunnen in meervoud ook gebruikt worden als algemene verlichting. Let er in dit geval wel op dat je een LED strip kiest met een hoge lichtopbrengst (aantal Lumen). Bij Lampdirect heb je de keuze uit diverse LED strips, voornamelijk in 5 meter varianten. De lengte van een LED strip staat echter niet vast. Je kunt namelijk meerdere exemplaren aan elkaar koppelen of een strip korten maken bij de kniplijnen. Een ander voordeel van LED strip is het brede bereik in lichtkleur; van zeer warm wit tot daglicht wit, maar ook in RGB kleuren. Je kunt met deze lichtbron dus de perfecte sfeer creëren. Vanwege de LED techniek is het energieverbruik van LED strips erg laag. Een goede investering dus! Dat geldt ook voor smart verlichting, waaronder de smart LED strips van Calex. Deze slimme verlichting kun je zeer eenvoudig bedienen via jouw smartphone of tablet. Ook is er de mogelijkheid om smart verlichting te koppelen aan een Google Home apparaat of zelfs te bedienen met je eigen stem! Klik en lees hieronder meer over lichtstrips ...
LED strips worden veelvuldig toegepast op plekken waar weinig ruimte voorhanden is of plekken waar je te maken hebben met hoeken. Lichtstrips zijn ideaal voor decoratieve- of sfeertoepassingen, maar kunnen in meervoud ook gebruikt worden als algemene verlichting. Let er in dit geval wel op dat je een LED strip kiest met een hoge lichtopbrengst (aantal Lumen). Bij Lampdirect heb je de keuze uit diverse LED strips, voornamelijk in 5 meter varianten. De lengte van een LED strip staat echter niet vast. Je kunt namelijk meerdere exemplaren aan elkaar koppelen of een strip korten maken bij de kniplijnen. Een ander voordeel van LED strip is het brede bereik in lichtkleur; van zeer warm wit tot daglicht wit, maar ook in RGB kleuren. Je kunt met deze lichtbron dus de perfecte sfeer creëren. Vanwege de LED techniek is het energieverbruik van LED strips erg laag. Een goede investering dus! Dat geldt ook voor smart verlichting, waaronder de smart LED strips van Calex. Deze slimme verlichting kun je zeer eenvoudig bedienen via jouw smartphone of tablet. Ook is er de mogelijkheid om smart verlichting te koppelen aan een Google Home apparaat of zelfs te bedienen met je eigen stem!
Wat zijn LED strips?
LED strips zijn flexibele lichtstrips of platte lichtslangen die dienen als ondersteunende verlichting of accentverlichting in diverse ruimtes. Ze hebben een PCB behuizing, wat ook bekend staat als een elektronische printplaat. Op deze printplaat zijn de LED’s bevestigd.
Goed om te weten! Voordat je een LED strip aanzet, dien je deze volledig te hebben uitgerold. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat deze breekt door oververhitting.
Wat zijn de voordelen?
- Met LED bespaar je gemiddeld 70% aan energie ten opzichte van conventionele verlichting.
- Ze hebben een lange levensduur van gemiddeld 50.000 branduren.
- Door het flexibele design zijn ze ook op oppervlaktes met hoeken te plaatsen.
- Ze hebben een hoge lichtopbrengst tot wel 2230 Lumen per meter.
Welke soorten LED strips zijn er?
Er zijn twee soorten LED strips: de SMD strip en de COB strip. Het verschil tussen deze twee heeft te maken met de gebruikte technologie. SMD LED strips kun je herkennen aan de vele LED’s, die met een vastgestelde afstand van elkaar op de strip zijn vastgemaakt. Het verschilt per type LED strip hoeveel LED’s er op de strip geplaatst zijn (bijvoorbeeld 60 LED’s per meter of 120 LED’s per meter). COB strips kun je herkennen aan de individuele LED lijn die op de strip is aangebracht. Dit zorgt ervoor dat er geen onderbrekingen in het licht zijn, waardoor deze LEDstrips een gelijkmatige licht output hebben. SMD strips en COB strips zijn te verkrijgen in niet-dimbare en dimbare varianten. Verder heb je de keuze uit diverse smart LED strips en RGB LED strips. Op deze kenmerken kun je filteren in de webshop van Lampdirect.
Kun je een LEDstrip afknippen of inkorten?
Jazeker! Het inkorten van je LED strip is zelfs erg eenvoudig. Houd er wel rekening mee dat dit alleen kan op de daarvoor aangegeven plekken! LED strips hebben kniplijnen, waarbij vaak ook een schaaricoontje staat afgebeeld. De kniplijnen zijn op de strip neergezet zodat deze na het inkorten nog net zo goed werkt als van tevoren. Knip dus uitsluitend op de aangegeven lijnen om defecten te voorkomen.
Kun je meerdere strips aan elkaar koppelen?
Het is mogelijk om meerdere LED strips aan elkaar te koppelen. Houd er echter rekening mee dat het Wattage van de gekoppelde strips compatibel is met de maximale belasting van de LED driver (voedingsadapter). Ga je over deze belasting heen, dan krijg je met defecten te maken. De Noxion LED drivers in ons assortiment hebben een maximale belasting van 150W. Zolang dit Wattage niet is bereikt, kun je lichtstrips aan elkaar blijven koppelen. Wij raden echter aan om de belasting van de driver op maximaal 90% van de belastingcapaciteit te houden. Zo geniet je zeker van topkwaliteit licht. Het koppelen van de lichtbronnen kan op twee manieren:
- Door een male / female plugs te gebruiken; deze koppeling is duidelijk zichtbaar en kan in sommige situaties als storend worden ervaren.
- Door het gebruik van LED strip verlengstukken; deze zijn vrijwel onzichtbaar en zijn als vaste connector en flexibele connector te verkrijgen.
Hoe kies je de juiste LED strip?
Welke LED strip je het beste kunt kiezen, hangt af van de ruimte waar je deze gaat plaatsen. Dit is belangrijk om de juiste lengte voor de platte lichtslang te weten, maar ook om een lichtkleur te kiezen die bij de omgeving past.
Welke lengtes lichtstrips zijn er?
Het assortiment van Lampdirect bestaat uit diverse lengtes: 1.8 meter, 4.5 meter, 5 meter en 10 meter. Hierbij is vooral de LED stip 5 meter in meerdere varianten verkrijgbaar. De lengte van deze lichtbron kan, zoals eerder toegelicht, worden verlengd door twee exemplaren aan elkaar te koppelen. Hierdoor creëer je bijvoorbeeld eenvoudig een LED strip van 10 meter.
Welke lichtkleuren zijn mogelijk?
LED strips zijn verkrijgbaar in alle gangbare RGB kleuren en/of wit licht. Bij RGB kun je denken aan éénkleurige of smart LED strips, die tussen diverse kleuren kunnen switchen. Wit licht is er in vier kleurtemperaturen:
- Zeer warm wit (2700K); deze kleurtemperatuur zorgt voor sfeervolle verlichting.
- Warm wit (3000K); dit licht geeft een uitnodigend karakter aan een ruimte.
- Koel wit (4000K); heeft een frisse uitstraling die bijdraagt aan de concentratie.
- Daglicht wit (6000K); draagt door het frisse licht bij aan de productiviteit.
Waar worden LED strips toegepast?
LED strips kunnen in diverse omgevingen worden toegepast. Denk aan woningen, retail, horecagelegenheden en andere bedrijfsomgevingen. Ze kunnen daarbij worden gemonteerd aan plafonds, muren en vloeren, maar kunnen ook aan een trap of meubel worden bevestigd. Hierbij kun je denken aan de onderkant van keukenkastjes of aan de binnenkant van een kast. Je kunt er bijvoorbeeld ook een foto mee uitlichten. Zoals je leest, zijn de mogelijkheden eindeloos. De lichtkleuren en diverse lichtopbrengsten maken het mogelijk om de LED strips voor sfeerverlichting en ondersteunende verlichting te gebruiken. Het directe licht is namelijk een goede aanvulling op de indirecte verlichting (algemene verlichting) in een ruimte. Wil je meer weten over het gebruik van LED stips als directe verlichting in combinatie met indirecte verlichting? Lees onze blog over het verschil tussen direct en indirect licht.
Wat heb je nodig voor deze lichtbron?
Om één of meerdere LED strips goed te laten werken, heb je een aantal accessoires nodig: een stroomkabel en een LED driver (voedingsadapter). De stroomkabel zorgt er voor dat de LED strip kan worden voorzien van stroom en de LED driver zet de stroom (230V) om in het Voltage waarop de lichtbron werkt, bijvoorbeeld 12V of 24V. LED drivers en stroomkabels kun je op deze pagina vinden.
Tip! Maak je gebruik van een aluminium behuizing voor onder andere onze Noxion LED strips, dan wordt de verlichting tijdens het branden afgekoeld. Hiermee wordt de levensduur van de LED strip verlengd.
Installatie: Hoe werkt een LED strip?
De LED strip wordt vastgemaakt aan de LED driver met behulp van een male / female plug. Deze driver koppel je aan de stroomkabel. Qua montage heb je twee mogelijkheden:
- Je plakt de LED strip vast aan een oppervlakte of object.
- De LED strip wordt in een behuizing geplaatst.
Onze Noxion aluminium profielen (behuizing) worden geleverd met handige clips. Deze clips schroef je vast op de gewenste plek, waarna je het profiel hierin vastklikt. De LED strip bevestig je in de behuizing zelf.
Hoe vastplakken?
Maak eerst de ondergrond goed schoon, droog en vetvrij. Vervolgens verwijder je de beschermfolie, waarna je de LED strip vast kunt plakken aan de ondergrond. Druk deze goed aan op de ondergrond, zodat deze niet los laat.
Zijn er ook LED strips met afstandsbediening?
Ja, die zijn er! De modellen van Noxion werken met een afstandbediening. Hiervoor heb je wel een connecter nodig, die tussen de driver en de strip wordt gemonteerd. Hiervoor kun je de WAGO verbindingsklemmen aanschaffen en/of gebruiken. De smart LED strips van Calex kunnen ook met een afstandsbediening worden aangestuurd. In dit geval is er sprake van een draadloze verbinding.