Hoe kies ik de juiste LED TL buis?

Het kiezen van de juiste LED TL buis lijkt misschien lastig, maar dat is absoluut niet zo. Doormiddel van een aantal handige stappen helpen we je graag en voorzien we je van alle informatie die je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je altijd bij de juiste LED TL verlichting uit komt via Lampdirect. Om te beginnen laten we in onderstaande video alvast zien waar je zoal op dient te letten.

 
 

Wat is belangrijk bij het kiezen van de juiste LED TL buis?

Hierbij zijn een aantal zaken van belang, die we hieronder in vier simpele stappen hebben uitgewerkt. Ook goed om te weten is dat je met de overstap op LED TL verlichting altijd een goede keuze maakt. Je belangrijkste voordeel is dat je energiekosten tot wel 70% lager zullen uitvallen. Daarnaast gaat een professionele LED TL buis ruim 3x zo lang mee als conventionele TL verlichting en draag je een steentje bij aan een schoner klimaat. LED bevat immers geen schadelijke stoffen en wordt niet warm. Daarnaast gaat een LED TL buis veel beter om met zijn lichtcapaciteit. Het licht schijnt namelijk in de meest logische richtingen; naar beneden en naar de zijkanten. Een LED TL buis is een duurzame 1 op 1 vervanger en kun je heel simpel installeren in je huidige armatuur. 

 

Stap 1 : Check de lampvoet / fitting

Stap 2 : Check het voorschakelapparaat (VSA)

Stap 3 : Check de lengte en het wattage

Stap 4 : Kies de juiste kleurtemperatuur

 

Wanneer je deze stappen uitvoert, zul je altijd de juiste keuze maken. Zo voorkom je onder andere dat je een LED TL buis van de verkeerde lengte koopt, met een verkeerde fitting of met een kleurtemperatuur die in de praktijk niet in een bepaalde ruimte past.

 

1. Welke lampvoet heeft mijn huidige TL verlichting?

Het meest voorkomende formaat bij de LED TL buis is het T8 formaat. Deze LED TL verlichting heeft een G13 lampvoet. Dat wil zeggen dat er 13mm tussen de twee pinnetjes aan het uiteinde van de buis zit. Ook is er LED TL verlichting in T5 formaat. In dit geval staan bij de G5 fitting de twee pinnetjes 5mm uit elkaar. Deze LED TL buizen zijn tevens wat dunner qua formaat. Ook is er de ronde T9 LED TL buis, met een G10q lampvoet. Deze worden vooral gebruikt in plafondarmaturen, zonder dat je een aanpassing hoeft te doen aan je armatuur. 

 
 

 


 

2. Welk type voorschakelapparaaat heeft mijn huidige TL verlichting?

Er bestaan 2 soorten voorschakelapparaten. Zo is er het traditionele conventionele voorschakelapparaat (EM). Dit VSA maakt gebruik van een starter. Je kunt dit tevens herkennen wanneer de TL buis even knippert en/of flikkert bij het opstarten. Daarnaast his er het modernere elektronische voorschakelapparaat (HF). Deze maakt niet gebruik van een starter. Ook is er in dit geval geen opstarttijd nodig wanneer het wordt aangezet. TL buizen in T5 formaat maken altijd gebruik van een elektronisch voorschakelapparaat.

 

3. Welke lengte en welk wattage heeft mijn huidige TL verlichting?

Bij conventionele TL buizen staat de lengte van de buis in verhouding met het wattage. Dat is erg handig, want bij alle professionele LED TL buizen op onze website wordt aangegeven welk ‘oude wattage’ er wordt vervangen. Dit staat zowel in de titel van het product als bij de productspecificaties. Hou er rekening mee dat bij T5 verlichting het wattage niet altijd in verhouding is tot de lengte van de buis. Kijk daarom altijd even bij de conventionele TL buis welk wattage het heeft. Hieronder kun je per LED TL buis precies zien welk wattage er bij welke lengte hoort. Klik hieronder op de gewenste afmeting om alle producten te bekijken.

T8 LED TL Buizen

Philips t8 t5 ledtubes

T5 LED TL Buizen

 

4. Welke kleurtemperatuur heb ik nodig?

Tenslotte kijken we naar de toepassing van de lamp. In welke ruimte komt de LED TL verlichting te hangen? Wat voor activiteiten vinden er plaats in de ruimte en wat voor sfeer wil je eventueel bereiken met het licht? Je kunt tegenwoordig kiezen uit vier verschillende soorten kleurtemperaturen, die elk hun eigen toepassingsgebied hebben. Hou er altijd rekening mee dat de lichtsterkte (aantal lumen) van een LED TL buis doorgaans wat feller is dan bij een conventionele TL buis. Het kan dus voorkomen dat je wat feller licht ervaart dan je voorheen gewend was.

  • Extra warm wit licht (2700 Kelvin). Onder andere geschikt voor: woningen en de retail.
  • Warm wit licht (3000 Kelvin). Onder andere geschikt voor: hallen, trappen, balies, foyers, ontvangstruimtes, kleedkamers en wachtkamers.
  • Koel wit licht (4000 Kelvin). Onder andere geschikt voor: kantoren, vergaderruimtes, scholen, magazijnen, kapsalons, schoonheidssalons, sporthallen, stallen, supermarkten en bouwmarkten.
  • Daglicht (6500 Kelvin). Onder andere geschikt voor: werkplaatsen, laboratoria, operatiekamers, behandelkamers, drukkerijen en opslagplaatsen (waar kleur van belang is).