Hoe kies ik het juiste LED paneel?
LED paneel

Wat is een LED paneel?

LED panelen kun je het beste zien als vierkante armaturen met ingebouwde LED chips. Deze chips verspreiden het licht gelijkmatig over de oppervlake van het paneel en bieden daardoor hoogwaardige kwaliteit verlichting met een optimale energiebesparing. LED panelen zijn onder meer ideaal voor plaatsing in standaard systeemplafonds ter vervanging van bestaande TL armaturen. Kwalitatief goede LED panelen, zoals van A-merk Noxion, beschikken over een mooie egale lichtopbrengst, een strakke afwerking, een lange levensduur van gemiddeld 50.000 uur en zijn ook onderhouds- en stofvrij.

 

Waar gebruik je een LED paneel?

LED panelen worden op verschillende plaatsen gebruikt. Belangrijk is de UGR waarde, die aangeeft hoe verblindend het uitgestoten licht is. LED panelen met een UGR <19 waarde worden gebruikt in scholen of kantoren. LED panelen met een UGR <22 waarde kunnen gebruikt worden in gangen of kantines. En voor gedetailleerd werk waarbij je veel licht nodg hebt is een LED paneel met een UGR <15 waarde het best geschikt.

 


Energielabel

Waarom zou ik moeten kiezen voor een LED paneel?

Het belangrijkste voordeel van een LED paneel is de hoge energiebesparing. TL armaturen van 60x60cm wekken licht op met TL buizen van 4x18 Watt en een voorschakelapparaat. Het totale verbruik hiervan is dus 79W. Een LED paneel van 60x60cm verbruikt slechts 33W. Je energiebesparing is vanaf het moment van plaatsing dus al ruim 50%! Wist je trouwens dat LED panelen een flinke bijdrage leveren bij het verkrijgen van energielabel C voor bedrijven? Wil je meer hierover weten? Klik dan hier om naar onze energielabel C pagina te gaan.

 

Wat zijn de voordelen van LED panelen ten opzichte van LED TL buizen?

Is het eigenlijk voordeliger om vier losse LED TL buizen te plaatsen in een bestaand TL armatuur? Dat is een goede vraag. Om deze te beantwoorden laten we hieronder enkele voordelen zien waarom het plaatsen van LED panelen een betere keuze is ten opzichte van LED TL buizen:

  • LED panelen hebben een langere levensduur. Wanneer je aparte LED TL buizen plaatst in een TL armatuur is de kans aanwezig dat het voorschakelapparaat tijdens de levensduur van de TL buizen stuk gaat. Wanneer je voor een LED paneel kiest, vernieuw je bovendien het gehele armatuur.
  • De verdeling van het licht wordt door een LED paneel beter geregeld. Bovendien ben je verzekerd van de juiste UGR waarde.
  • Sommige LED panelen zijn DALI dimbaar. DALI is een internationale standaard voor de communicatie tussen lichtregelaars en lichtbronnen, waarmee je de controle hebt over een compleet verlichtingssysteem. Hierdoor kan je extra aan energiekosten besparen!

 


 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een LED Paneel?

  • De afmeting --> De meest gekozen formaten zijn 60x60cm (vierkant) of 30x120cm (rechthoek). Ook voor andere formaten zit je goed bij Lampdirect!
  • De kleurtemperatuur --> 3000 Kelvin wordt vooral gebruikt in algemene ruimtes zoals gangen, hallen en kantines. 4000 Kelvin is het best geschikt voor scholen en kantoren, terwijl 6500 Kelvin het best tot zijn recht komt in ruimtes/situaties waar natuurlijk daglicht nodig is. Denk daarbij aan een operatiekamer, laboratorium of werkplaats.
  • De UGR waarde --> Zorg ervoor dat het LED paneel dat je online wil kopen ook de juiste verblindingswaarde heeft in combinatie met de ruimte waar je het wil gaan plaatsen.

 

Hoe installeer ik een LED paneel?

Bij aanschaf van een LED paneel, vraag je je misschien af hoe je deze moet installeren in een plafond. Dit is eenvoudiger dan je denkt, en staat omschreven in onze blog: Hoe installeer ik een LED paneel? Hier zie je onder meer een handige instructievideo.

 

Grootschalig overstappen op LED?

Wil je een kantoorpand, winkel of school geheel van duurzame en milieuvriendelijke LED verlichting voorzien? Dan ben je bij Lampdirect op het juiste adreds! Ons projectteam begeleidt je in dit proces van begin tot eind, met onder meer calculaties en lichtplannen. Daarnaast krijg je professioneel advies over de juiste producten en wordt indien gewenst de installatie van de nieuwe LED verlichting op locatie verzorgd. Interesse? Neem dan contact op met onze lichtexperts! Ben je benieuwd naar alle zakelijke voordelen die je bij Lampdirect kunt ervaren? Klik dan hier.Hebben al jouw kantoor- of bedrijfspanden al energielabel C?

Sinds 1 januari 2023 dient ieder Nederlands bedrijfsgebouw vanaf 100m2 minimaal energielabel C te hebben. Er zijn meerdere manieren om aan deze verplichting te voldoen. Denk aan grote investeringen als het plaatsen van zonnepanelen, je bedrijfspand beter isoleren of installaties aanpassen. Overstappen op LED verlichting is echter één van de goedkoopste investeringen om te zorgen dat jouw gebouw in gebruik mag blijven! Bij Lampdirect staan voor jou klaar met lichtadvies én LED verlichting waarmee je tot wel 70% op je energieverbruik kan besparen!

Wil je weten of jouw (nieuwe) bedrijfsgebouw(en) vallen onder deze verplichting? Met de infographic Beslisboom van het RvO kun je dit stap voor stap bepalen.