Spiegelverlichting voor jouw badkamer

Spiegelverlichting van hoge kwaliteit zorgt ervoor dat je iedere dag goed kunt beginnen in de badkamer! Bij activiteiten zoals scheren, het aanbrengen van make-up en het epileren van wenkbrauwen is goede spiegelverlichting erg belangrijk. De helderheid van het licht speelt daarbij een grote rol, evenals de positie van het armatuur op de spiegel. Verder is de lichtkleur bepalend voor de verlichting van een badkamerspiegel of spiegelkast. In deze blog vertellen we je alles over het gebruik van spiegelverlichting.


spiegellampen

De belangrijkste informatie in één oogopslag:


  • Voor voldoende lichtkwaliteit heb je een CRI waarde van minimaal 80-89 RA nodig.
  • Plaats een spiegelarmatuur in de badkamer boven de spiegel of aan beide zijden van de spiegel. Zo voorkom je schaduwen.
  • De lichtkleur koel wit (3300K tot 5300K) is ideaal voor tijdens het scheren of het aanbrengen van make-up.
  • Qua lichtsterkte is 300-400 lux ideaal voor een spiegelarmatuur.
  • Het spiegelarmatuur dient spatwaterdicht (IP44) te zijn.
  • Let er bij het vervangen van lampen voor spiegelarmaturen op dat deze een identieke lampvoet en een geschikte IP- en lumenclassificatie hebben.

 

In de badkamer zijn plafonnières geschikt als goede basisverlichting. Hou er wel rekening mee dat deze armaturen niet voldoende licht geven voor activiteiten zoals scheren of het aanbrengen van make-up. Dit komt omdat je in het licht van de plafonnière staat, waardoor er schaduwen op jouw gezicht vallen. Een goed spiegelarmatuur in de badkamer is daarom voornamelijk belangrijk voor de dagelijkse ochtendroutines. Zorg dat het armatuur op de spiegel verblindingsvrij is en een minimale kleurweergave heeft van 80RA.

 

Waar maak ik de lamp op de spiegel vast?spiegelverlichting

Een verblindingsvrije lamp dat het licht gelijkmatig verspreidt, speelt een belangrijke rol bij het verlichten van een badkamerspiegel of spiegelkast. Plaats daarom het armatuur boven de spiegel of plaats twee lampen aan de zijkanten van de spiegel. Hierbij is het raadzaam om de lampen op de breedte of hoogte van de spiegel af te stemmen. Het beste resultaat bereik je door de positie van de spiegellamp af te stellen op jouw lengte. Een lamp boven de spiegel hangt het best op 10 cm boven jouw haarlijn. Kies je ervoor om twee lampen aan de zijkant te gebruiken, dan raden wij aan om het middenpunt van de lampen op ooghoogte te plaatsen.

 

Welke lichtkleur is geschikt voor mijn spiegelverlichting in de badkamer?

Een lichtkleur tussen 3300 en 5300 Kelvin, oftewel de kleurtemperatuur koel wit, is het meest geschikt voor tijdens het scheren, het aanbrengen van make-up en het epileren van wenkbrauwen in de ochtend. Wil je genieten van een ontspannen licht bij het poetsen van je tanden in de avond? Dan is de lichtkleur warm wit (3000 Kelvin) aan te bevelen. Dimbare lampen zijn daarom uitermate geschikt voor het combineren van alle activiteiten.

 

Hoe helder dient de spiegelverlichting in mijn badkamer te zijn?

De helderheid van een lamp wordt gemeten in de eenheid voor lichtstroom: lumen (lm), terwijl de hoeveelheid Watt iets zegt over het vermogen van een lamp. Hoeveel lumen jouw badkamer spiegelarmatuur nodig heeft, hangt helemaal af van jouw badkamer. Heb je een badkamer met veel natuurlijk daglicht en lichtgekleurde tegels? Dan hoeft de lamp niet zo helder te zijn. Heeft je badkamer geen ramen en donkere tegels? In dit geval absorbeert de kamer zelf meer licht, waardoor de badkamer sterker verlicht dient te worden. Individuele verlichting wordt gemeten in lux en geeft weer hoe helder het licht is in een specifieke ruimte. Bij het aanbrengen van make-up voor een spiegelarmatuur in de badkamer is 300-400 lux een goed uitgangspunt.

 

man die zijn gezicht wast

Welke IP beschermingsklasse is geschikt voor mijn spiegelverlichting in de badkamer?

Aangezien de luchtvochtigheid in een badkamer hoog is, bevelen wij een bepaalde beschermingsklasse (IP) aan. Wat betreft de verlichting in de badkamer zijn de IP waarden verschillend. Spiegelarmaturen en -kasten worden over het algemeen geplaatst boven de wasbak, waardoor een beschermingsklasse van IP44 nodig is. Dit betekent dat de verlichting spatwaterdicht is.

 

Hoe installeer ik spiegelverlichting in mijn badkamer?

De diverse soorten spiegelarmaturen kun je niet allemaal op dezelfde manier installeren. Verlichting die je op een badkamerspiegel worden klikt of wordt vastgemaakt met zuignappen kun je eenvoudig zelf installeren. Andere spiegellampen dienen te worden vastgemaakt met schroeven. Doordat badkamers als vochtige ruimtes worden beschouwd, dienen bij de montage van spiegelarmaturen speciale voorschriften in acht te worden genomen. In dat geval is het aan te raden om de installatie over te laten aan een vakbekwaam persoon.

 

Hoe vervang ik de lampen in mijn spiegelverlichting voor LED?

Wil je overstappen op LED verlichting voor je badkamer? Dan dien je er rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Ten eerste heb je een LED lamp met een identieke lampvoet als je huidige verlichting nodig. Daarnaast dient de LED lamp het wattage van je oude lamp te vervangen. Deze informatie kun je vinden in de producteigenschappen van de LED verlichting die je wil plaatsen. Hou er rekening mee dat het wattage alleen wat zegt over de energieconsumptie van een lichtbron en niet over de helderheid. Hierbij is het aantal lumen belangrijk. En natuurlijk geldt de al eerder genoemde IP44 beschermingsklasse ook bij LED.

Heb je twijfels over de keuze van de lichtbron voor jouw spiegelverlichting of spiegelkast in de badkamer? Onze klantenservice helpt je graag verder!

 

 


 

Populaire LED verlichting voor de badkamer