Wat is de beste LED verlichting voor mijn werkplaats?

Of het nu gaat om een doe-het-zelf-project, een fietsreparatie of een timmerklus. Goede verlichting is essentieel voor het werken in een werkplaats! Daarbij is het van belang dat zowel de helderheid van het licht goed is, alsmede de zuinigheid van de lamp(en). Moderne LED verlichting combineert deze eigenschappen en is ook nog eens goed voor de portemonnee. In deze blog geven we je graag enkele handige adviezen voor het gebruik van LED verlichting in de werkplaats.


Illuminated bycicle wheel in workshopDe belangrijkste informatie in één oogopslag:

 • Gebruik LED verlichting! Daarmee bespaar je tot wel 90% aan energiekosten. Ook profiteer je van een lange levensduur en geeft LED een hoge mate van bescherming.
 • Zorg voor heldere basisverlichting (minimaal 500 lux).
 • Verlicht werkoppervlakken afzonderlijk van elkaar en met heldere verlichting.
 • Kies voor LED verlichting met een koele kleurtemperatuur van 4000K of 6500K, weinig verblinding en een hoge kleurweergave.
 • Perfect geschikt voor kelders, zolders of garages: waterdichte LED armaturen of LED's met een IP65 beschermingsgraad (bestand tegen stof en waterdicht).LED verlichting

Waarom LED verlichting?

De huidige LED technologie biedt vele voordelen in vergelijking met conventionele lampen zoals een TL buis of halogeenlamp. Je verbruikt tot 70% minder energie en bespaart daarmee fors op kosten voor elektriciteit. Bovendien zijn onderhouds- en vervangingskosten verleden tijd dankzij de langere levensduur van LED. In tegenstelling tot halogeenverlichting, waarvan de reflector erg warm wordt, kun je jezelf niet verbranden aan LED verlichting. Zo verwond je jezelf tijdens de werkzaamheden in de werkplaats niet door pijnlijk contact met een hete lamp. Daarnaast is LED verlichting flikkervrij. Dit maakt het gebruiksvriendelijker dan bijvoorbeeld een TL buis, die altijd enkele seconden flikkert bij het opstarten. En dat kan oogirritatie of migraine veroorzaken. Voor het welzijn en de gezondheid worden LED lampen absoluut aanbevolen. Vervang je oude lampen vandaag nog voor LED en start meteen met besparen!

 

Basisverlichting voor de werkplaats

In welke ruimte een werkplaats zich ook bevindt, er dient altijd goede basisverlichting aanwezig te zijn met voldoende lichtopbrengst. Met name voor een werkplaats in de kelder of garage met weinig natuurlijk daglicht is heldere verlichting essentieel. Voor het garanderen van zowel visuele prestaties als visueel comfort, moet het verlichtingsniveau qua sterkte minimaal 500 lux zijn volgens de Europese normering EN 12464-1. Voor basisverlichting kun je LED Downlights, LED Panelen of 1 à 2 LED TL Buizen in het midden van de betreffende ruimte plaatsen.

 

Welke lampen voor welke ruimte?

Werkoppervlakken kunnen het beste afzonderlijk worden verlicht en met een heldere lichtopbrengst (een hoog aantal lumen). Zodoende kun je gemakkelijk gedetailleerd werk doen dat specifieke aandacht vereist. LED wandlampen zijn in dat geval ideaal, omdat ze geen ruimte in beslag nemen op de werkbank. Als alternatief kun je eventueel een tafel- of vloerlamp op de werkbank zetten, bijvoorbeeld met een E27 of E14 LED lamp. Armaturen met een 'clip' bieden ook flexibele verlichting, die je indien nodig aan een wandplank of tafelrand kunt bevestigen.

Als er muurkasten in een ruimte aanwezig zijn, is het raadzaam om LED verlichting aan de onderkant van de kast te bevestigen. Dit zorgt ervoor dat je genoeg licht hebt wanneer je aan de werkbank werkt. Je kunt ook indirect licht gebruiken doormiddel van LED strips. Deze energiezuinige LED verlichting kun je naar eigen smaak en behoefte inkorten en deze kun je plaatsen waar je ze nodig hebt. Bovendien kun je mobiele zaklampen gebruiken om moeilijk bereikbare plaatsen te verlichten, zoals bij autoreparaties. Heldere, kantelbare LED spots zijn ook populair voor werkplaatsverlichting. Hierdoor zal het licht altijd naar de gewenste richting schijnen.kabinetverlichting

Kastverlichting


LED Strips

LED Strips


 LED inbouwspots

LED Inbouwspots

Mate van verblinding, kleurtemperatuur en kleurweergave

Om visuele prestaties in de werkplaats niet te schaden, mogen er geen reflecties op werkstukken of gereedschappen ontstaan. Armaturen of lampen dienen daarom te zijn uitgerust met een zogeheten UGR <19 waarde. Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in onze blog over de UGR-waarde.

De kleurtemperatuur koel wit (4000 Kelvin) is uitermate geschikt als werkplaatsverlichting. Het ondersteunt de concentratie en de productiviteit van het werk. Als er weinig of geen natuurlijk daglicht in een ruimte aanwezig is, zoals in een kelder, dan kun je ook kiezen voor LED verlichting met daglicht wit licht (6500 Kelvin) . Deze heldere kleurtemperatuur stimuleert eveneens de concentratie en houdt je alert.

Als het gaat om gedetailleerd werk, bijvoorbeeld bij meten van een component of het markeren van gaten, is een hoge kleurweergave van 90-99 Ra van belang. Alle kleuren van verlichte objecten worden zo zo natuurlijk mogelijk en intens weergegeven. En dat maakt het werk veel gemakkelijker.

LED Panelen


 • UGR<19 waarde
 • 4000K en 6500 Kelvin
 • Energiebesparing tot 70%

LED-TL buizen

LED TL Buizen


 • 4000K en 6500 Kelvin
 • Verschillende lengtes
 • Vervangt tot 80 Watt

LED GU10 spots

LED spots


 • Hoogste kleurweergave
 • 4000 Kelvin - Koel Wit
 • Energiebesparing tot 90%


Veiligheid

Bescherming en veiligheid

Verlichting in een werkplaats wordt soms blootgesteld aan sterke invloeden van buitenaf en moet voorzien zijn van een goede bescherming. Dit is vooral handig voor het gebruik in de kelder, garage, op zolder of in een tuinhuisje. Voor de kelder of zolder raden wij het gebruik van LED verlichting aan met een IP65 beschermingsgraad. Dit beschermt de lichtbron tegen waterstralen vanuit elke hoek en tegen binnendringend stof.

 

Waterdichte LED armaturen, die je aan het plafond van een werkplaats kunt bevestigen, bieden ook goede bescherming tegen vocht. Als het vanwege sloopwerkzaamheden of boren/zagen wat gaat trillen of schudden in de werkplaats, dan is er niets aan de hand: LED verlichting is namelijk ongevoelig voor trillingen. Voor werkplaatsen met hoge plafonds (bijvoorbeeld een zolder of loods), is LED TL verlichting met splinterbescherming of een afdekking van polycarbonaat ideaal. Polycarbonaat is een bijzonder onbreekbare kunststof die je lamp voorziet van extra stabiliteit.

 

Bulb

Tip:

Zorg ervoor dat er geen lampkabels over de vloer zijn verspreid. Hier kun je over struikelen en zo de veiligheid tijdens een klus in gevaar brengen!

 

Aanbevolen LED verlichting voor werkplaatsen