Wat is kleurtemperatuur (Kelvin) ?

 Wat houdt kleurtemperatuur / lichtkleur in?

Als je op zoek bent naar verlichting voor jouw bedrijf of jouw eigen huis, dan kom je vaak uit op standaard verlichting; oftewel lampen met wit licht. Dit witte licht heeft een Kelvinwaarde (K), wat staat voor de kleurtemperatuur / lichtkleur van de lamp. De kleurtemperatuur is letterlijk de kleur van het licht. Ga je hier specifieker op in, dan vertelt de kleurtemperatuur hoe warm of koud de tint van het witte licht is. Hierbij geldt het volgende. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler het licht. De lichtkleur speelt een cruciale rol in de uitstraling van de lamp en bepaalt waarvoor de lamp gebruikt kan worden.


Kleurtemperatuur kelvin uitgelegd


Welke kleurtemperatuur heb ik nodig?

Het kiezen van een lichtkleur is niet altijd even eenvoudig. Welke kleurtemperatuur je nodig hebt, hangt namelijk af van verschillende factoren. Het is handig om te weten:

  1. Waar de ruimte voor wordt gebruikt. Werk, verzorging of ontspanning?
  2. Of de ruimte multifunctioneel is of niet (bijvoorbeeld een eetkamer die ook een thuiswerkplek is).
  3. Wat voor soort verlichting er wordt geplaatst. Conventionele verlichting of LED?

Tegenwoordig maken dimbare verlichting en DimTone verlichting het eenvoudiger om een ruimte multifunctioneel te maken. Toch blijft het van belang om de juiste kleurtemperatuur te kiezen. Om jou een handje te helpen bij deze keuze, hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende kleurtemperaturen.

 LED Lichtkleuren (Lampen)


 


 

Verlichting Ruimtes voor Ontspanning

1800 - 2700K | zeer warm wit licht

Het gebruik van verlichting met zeer warm wit licht (1800-2700K) is dé manier om een ruimte een warme en sfeervolle uitstraling te geven. Hier kan eenvoudig tussen worden geswitcht met 1800-2700K en 2200-2700K DimTone lampen. Dit licht is uitermate geschikt voor locaties waar mensen voor ontspanning bij elkaar komen (restaurants e.d.) of ruimtes in je eigen huis waar je tot rust kunt komen.

 

Verlichting Keuken

3000K | warm wit licht

Warm wit licht (3000K) is ideaal om te gebruiken in ruimtes of winkels waar een ontspannen sfeer gewenst is, maar waar tegelijkertijd ook gewerkt dient te worden. De lichtkleur zorgt voor gezelligheid, maar geeft tegelijkertijd genoeg licht om huishoudelijke taken (zoals koken) en/of routine werkzaamheden (zoals gasten ontvangen of klanten te helpen bij hun productkeuze) uit te voeren.

 

Verlichting Werkplekken

4000K | koel wit licht

Koel wit licht (4000K) is ideaal om te gebruiken in ruimtes waar geconcentreerd gewerkt dient te worden. Je kunt hierbij denken aan kantoren, thuiswerkplekken en beroepswerkplekken (zoals knipstoelen bij kappers). Het licht heeft een frisse uitstraling en dat stimuleert mensen om actief en alert aan de slag te gaan met hun dagtaken. Dit stimuleert dan ook de productiviteit op de werkvloer.

 

Verlichting Werkplekken

6500K | daglicht

De kleurtemperatuur daglicht (6500K) komt vrijwel exact overeen met natuurlijk daglicht. Dit natuurlijke licht maakt de lichtkleur daarom zeer geschikt voor ruimtes waar gedetailleerde werkzaamheden worden uitgevoerd. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld operatiekamers en laberatoria. Deze lichtkleur verhoogt de concentratie en prestaties in een ruimte.

 

 LED Lichtkleuren (Armaturen)


 

 


 

Speelt kleurweergave een rol bij de lichtkleur?

Het is handig om te weten dat de kleurweergave niets te maken heeft met de kleurtemperatuur. De kleurweergave of Colour Rendering Index (CRI) geeft aan hoe 'kleurecht' een lichtbron de kleuren weergeeft. Een goede kleurweergave (80-100Ra) onthult enkel subtiele variaties in kleuren. Een hoge CRI is dan ook uitermate geschikt voor ruimtes waar kleuren een grote rol spelen. Wil je meer weten over CRI klik dan hier!

 

Hulp nodig met de overstap op LED?

Wil je graag een steentje bijdragen aan het milieu? LED is een eenvoudige manier om energie te besparen. Bovendien bevat LED geen schadelijke stoffen en gaat het jarenlang mee. Wil je meer weten? Ons team van LED specialisten staat voor je klaar. Neem contact met ons op als je vragen hebt of wanneer je een persoonlijke offerte en een advies op maat zou willen ontvangen.