Kan je het licht van TL buizen dimmen?

Of het licht van een TL buis kan worden gedimd? Dat is een interessante vraag. Het is algemeen bekend dat een dimmer de verlichtingssterkte van een lichtbron kan aanpassen. Bij TL buizen is hier zelden sprake van. Toch krijgen we regelmatig de vraag of TL buizen überhaupt gedimd kunnen worden. En als dat zo is, hoe doe je dat dan? En als dit niet kan, zijn er dan vergelijkbare lichtbronnen die wel gedimd kunnen worden? In deze blog geven we je tekst en uitleg.

 

LED TL verlichting

 

TL buizen en dimmen. Hoe zit het precies?

Of TL buizen te dimmen zijn, is een lastige vraag. Het is namelijk wel mogelijk om TL buizen te dimmen, maar over het algemeen raden we dit niet aan. Het dimmen van een TL buis is namelijk niet bevorderlijk voor je portemonnee en het resultaat voldoet vaak niet aan de verwachtingen. De meeste TL verlichting is immers niet dimbaar. Vaak treedt flikkering op wanneer een TL buis echt gedimd wordt, waardoor er een onprettige sfeer ontstaat. Het flikkeren van het licht kan onder meer pijn aan je ogen of in het ergste geval migraine veroorzaken. In sommige gevallen lukt het met een TL buis wel om mooi gedimd licht te produceren, maar deze systemen zijn niet betrouwbaar en raken relatief snel defect.

 


TL buis

Wat heb ik nodig om een TL buis te kunnen dimmen?

Om een TL buis te dimmen heb je aan aantal dingen nodig. Om te beginnen, is enige kennis van elektrische installaties een vereiste. Daarnaast heb je een dimbaar voorschakelapparaat (vsa), een drie aderige grondkabel en de juiste dimmerknop nodig. De meeste dimmerknoppen zijn gemaakt voor het dimmen van conventionele verlichting of LED verlichting, waardoor ze niet goed toepasbaar zijn voor het dimmen van TL buizen. Zelfs met de juiste onderdelen is het niet zeker dat het licht goed wordt gedimd. Daarom raden we je af om een TL buis te dimmen, zelfs niet met uitgebreide technische kennis. 

 

Bestaan er dimbare LED TL buizen?

Ben je op zoek naar een dimbare LED TL buis? Dan hebben we een aantal opties beschikbaar, waaronder de Philips LEDtube Sensor serie. Deze speciaal ontworpen LED TL buizen beschikken over een ingebouwde sensor, die tot een bereik van vijf meter continue activiteit meet. Wanneer er binnen de straal van deze vijf meter iets beweegt, gaat het licht automatisch op volle sterkte schijnen. Wanneer er een periode geen beweging meer wordt waargenomen, dimt de lamp vanzelf weer. Door dit handige en zuinige systeem bespaar je tot wel 80% aan energiekosten. Benieuwd naar deze dimbare Philips LED TL verlichting? Ook zijn er Osram SubstiTUBE Connected LED buizen verkrijgbaar. Deze LED verlichting sluit je aan op een Osram Connected Sensor. Daarmee kun je aangeven wanneer de lampen moeten dimmen of juist op volle sterkte moeten branden. Ook kun je deze Osram LED TL verlichting snel en eenvoudig dimmen via een smartphone op tablet.

 


 

Kan ik een dimbare LED TL buis vervangen voor een conventionele TL buis?

Ja, dat kan! Je kunt je huidige TL buis gemakkelijk 1-op-1 vervangen voor een dimbare LED TL buis. Je hoeft hiervoor in vrijwel alle gevallen geen nieuw armatuur aan te schaffen of iets aan te passen in je huidige armatuur. Er zijn LED buizen voor armaturen verkrijgbaar die werken op een conventioneel voorschakelapparaat (EM/AC). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een LED starter, die je van ons automatisch krijgt meegeleverd. Het enige wat je hoeft te doen is je huidige TL buizen te vervangen voor LED buizen. Hierdoor bespaar je aanzienlijk als het gaat om kosten voor energie, vervanging en onderhoud. Ons assortiment bestaat uit vele LED TL buizen in diverse formaten, zoals in T8 formaat, T5 formaat en/of het ronde T9 formaat. Kies uit topkwaliteit LED TL buizen van A-merken als Noxion, Osram en Philips.

 

Conclusie

Een TL buis dimmen is geen gemakkelijk opgave en resulteert vrijwel altijd in een flikkerend gedimd licht dat niet bruikbaar is. Daarom raden we je af om zelf te proberen een TL buis te dimmen. Een betere optie is het dimmen van LED TL verlichting.