Wordt LED verlichting warm?
LED lampen zijn duurzaam, milieuvriendelijk en leveren een zeer hoge energiebesparing op. Bovendien heeft LED verlichting een lange levensduur. Desondanks zijn er een aantal vermoedens die suggereren dat LED verlichting warm kan worden. Wordt een LED lamp dan net zo warm als een gloeilamp of een halogeenlamp? Je vindt het antwoord in deze blog.
Worden gloeilampen warm?

Van gloeilampen is bekend dat ze erg heet worden wanneer er licht wordt geproduceerd. Je moet ook even wachten voordat je een gloeilamp kan aanraken die een tijd heeft gebrand. Dat komt door het wolfraamdraad. Deze wordt warm zolang er elektriciteit door de gloeidraad stroomt. Er wordt dus een bepaalde hoeveelheid warmte geproduceerd tijdens het verlichtingsproces. Bij het licht van een gloeilamp wordt 90% van de elektriciteit gebruikt om warmte te produceren en slechts 10% wordt gebruikt voor het uitstralen van licht. Dit heeft als effect dat de levensduur van een gloeilamp minder wordt (800-1200 uur). Ook verliezen de verwarmde draden in de lamp hun elektrische weerstand als ze warmer worden. Verder zorgt het ervoor dat je een gloeilamp snel weer moet vervangen.
Worden LED lampen Warm?

Nee! LED lampen en LED armaturen worden niet warm. LED onderdelen genereren uiteraard wel warmte, zoals elk vergelijkbaar apparaat dat elektriciteit verbruikt. LED lampen creëren echter geen warmte op dezelfde manier als gloeilampen. Je kunt een LED lamp die al dagen aan heeft gestaan zonder problemen uit een armatuur draaien. Wanneer de elektriciteit door de halfgeleider gaat wordt er nauwelijks warmte geproduceerd. Het is zelfs moeilijk om deze minimale ‘warmte’ te voelen. Dit komt door de LED technologie. Deze is uiteraard anders dan bij een gloeilamp het geval is. LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een ‘koele’ en duurzame manier. Kies voor LED en je maakt een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze! Klik hier voor een overzicht van alle LED lampen.