Menu
088 - 31 00 000

TL buizen: worden ze uitgefaseerd?

Op 13 mei 2019 stelde de Tweede Kamerfractie van GroenLinks kamervragen over de uitfasering van fluorescentiebuizen (TL buizen). De uitfasering van TL buizen stond eigenlijk jaren geleden al op de planning, maar door een tekort aan goede en betaalbare LED vervangers, werd deze uitfasering opgeschoven. Nu is het duidelijk: TL verlichting wordt per 1 september 2021 uitgefaseerd.

 

TL verlichting uitgefaseerd

 

Ecodesign maatregel!

Op 5 december 2019 is een herziene Ecodesign maatregel voor lampen gepubliceerd waarin de minimale efficiëntie-eisen zijn opgenomen.

 

Waarom worden TL buizen uitgefaseerd?

TL buizen voldoen niet aan de voorwaarden van de Ecodesign maatregel en worden daarom uitgefaseerd. Hiervoor zijn drie reden: het hoge energieverbruik, het gebruik van het gas kwik en het lage recyclepercentage. TL buizen worden vaak niet goed weggegooid, waardoor de kwikinhoud in ons milieu terechtkomt. Ongeveer 40% van alle verlichtingsbronnen bestaat uit TL buizen. Uitfasering van TL buizen zorgt voor grootschalige energiebesparingen en vermindering van kwikuitstoot.

 

Zijn er (nieuwe) vervangers op de markt?

Vanaf het moment dat de uitfasering van TL buizen op de agenda stond, zijn er grote ontwikkelingen geweest in het aanbod van TL alternatieven. Zo hebben vele merken LED buizen gemaakt, die TL buizen eenvoudig 1-op-1 kunnen vervangen. Deze LED buizen zijn duurder in aanschaf dan de klassieke TL buis, maar hebben ook een langere levensduur en een lager energieverbruik. De gemaakte investering verdien je dus gemakkelijk terug. Bovendien bevatten LED buizen geen schadelijke stoffen zoals kwik.

 

Energiebesparingsplicht!

De Nederlandse overheid verplicht bedrijven om energiebesparende investeringen te doen wanneer deze zich binnen 5 jaar terugverdienen. Dit noemen we de energiebesparingsplicht. Overstappen naar LED verlichting is hier een goed voorbeeld van.

 

Wil je de uitfasering voor zijn en voldoen aan de energiebesparingsplicht? Je leest hier hoe je eenvoudig de juiste LED TL buis kiest. Natuurlijk kun je ook ons aanbod aan LED TL verlichting bekijken:

T8 buis

T8 LED TL BuizenT5 buis

T5 LED TL BuizenT9 buis

T9 Ronde LED TL BuizenLED starter

LED TL Starters


 

Wat kun je doen als jouw afmeting TL buis geen LED vervanger heeft?

Het kan voorkomen dat jouw oude TL buis een afmeting heeft die niet in LED te verkrijgen is. Toch kun je jouw TL verlichting vervangen door een energiezuinige LED lichtbron (tot wel 70% energiebesparing). Hierbij heb je drie mogelijkheden:LED Paneel

LED Panelen

LED panelen zijn ideaal om te plaatsen in systeemplafonds, maar zijn ook te plaatsen in standaard plafonds, als opbouwarmatuur of als ophangarmatuur. De verschillende UGR-waarden (verblindingsgraad) maken een LED paneel zeer divers toepasbaar.


LED Montagebalk

LED (Waterdichte) Montagebalken

LED (waterdichte) montagebalken zijn zeer geschikt als vervanger voor opbouw TL armaturen; zowel binnen- als buitengebruik. Deze armaturen zijn verkrijgbaar in LED geïntegreerde varianten en als behuizing waarin een LED buis geplaatst kan worden.


LED Downlight

Overige LED Armaturen

Overige LED armaturen betreffen zowel inbouw- als opbouwarmaturen. Deze zijn te verkrijgen in diverse kleurtemperaturen en gradenbundels, en kunnen worden gebruikt als accentverlichting of algemene verlichting. Kijk per armatuur voor de specificaties.