TL buizen: worden ze uitgefaseerd?

Op 13 mei 2019 stelde de Tweede Kamerfractie van GroenLinks kamervragen over de uitfasering van fluorescentiebuizen (TL buizen). De uitfasering van TL buizen stond eigenlijk eerder al op de planning, maar door een tekort aan goede en betaalbare LED vervangers werd deze uitfasering opgeschoven. Vanaf 1 september 2021 was het echter zover: op deze datum werden de eerste TL-buizen uitgefaseerd: de T12 en T2 buizen. Nu is de volgende lichting aan de beurt. Vanaf 25 augustus 2023 wordt het verboden om T5 en T8 buizen te produceren. Je kunt ze wel nog kopen zolang de huidige voorraad strekt.

Superdeals op Philips LED buizen, LED panelen en LED montagebalken

Omdat vanaf 25 augustus conventionele TL buizen (T5 en T8) uitgefaseerd worden, is dit het ideale moment om over te stappen. Philips heeft daar de oplossing voor! Shop nu de beste Philips alternatieven voor TL buizen tegen megascherpe prijzen. Met LED bespaar jij flink op je energiekosten en draag jij je steentje bij aan het milieu. Bovendien heeft LED verlichting een langere levensduur, waardoor jij langer van je lampen kunt genieten. Dat zorgt voor een lach op je gezicht! Wil je overstappen op LED verlichting van Philips? Klik dan op de onderstaande button en doe er je voordeel mee!

Waarom worden TL buizen uitgefaseerd?

TL buizen voldoen niet aan de voorwaarden van de Ecodesign maatregel en worden daarom uitgefaseerd. Hiervoor zijn drie reden: het hoge energieverbruik, het gebruik van het gas kwik en het lage recyclepercentage. TL buizen worden vaak niet goed weggegooid, waardoor de kwikinhoud in ons milieu terechtkomt. Ongeveer 40% van alle verlichtingsbronnen bestaat uit TL buizen. Uitfasering van TL buizen zorgt voor grootschalige energiebesparingen en vermindering van kwikuitstoot.

Ecodesign maatregel!

Op 5 december 2019 werd een herziene Ecodesign maatregel voor lampen gepubliceerd waarin de minimale efficiëntie-eisen zijn opgenomen.

Zijn er (nieuwe) vervangers op de markt?

Vanaf het moment dat de uitfasering van TL buizen op de agenda stond, zijn er grote ontwikkelingen geweest in het aanbod van TL alternatieven. Zo hebben vele merken LED buizen gemaakt, die TL buizen eenvoudig 1-op-1 kunnen vervangen. Deze LED buizen zijn duurder in aanschaf dan de klassieke TL buis, maar hebben ook een langere levensduur en een lager energieverbruik. De gemaakte investering verdien je dus gemakkelijk terug. Bovendien bevatten LED buizen geen schadelijke stoffen zoals kwik.

Energiebesparingsplicht!

De Nederlandse overheid verplicht bedrijven om energiebesparende investeringen te doen wanneer deze zich binnen 5 jaar terugverdienen. Dit noemen we de energiebesparingsplicht. Overstappen naar LED verlichting is hier een goed voorbeeld van.

Maak jij nog gebruik van conventionele TL buizen? Tijd om over te stappen! Hiermee haal je alle voordelen van LED verlichting in huis. Ben je er nog niet helemaal uit op welk alternatief je over wil stappen? Bekijk ons aanbed aan LED TL verlichting hieronder:

T8 LED TL Buizen

T5 LED TL Buizen

T9 LED TL Buizen

LED TL Starters

Wat kun je doen als jouw afmeting TL buis geen LED vervanger heeft?

Het kan voorkomen dat jouw oude TL buis een afmeting heeft die niet in LED te verkrijgen is. Toch kun je jouw TL verlichting vervangen door een energiezuinige LED lichtbron (tot wel 70% energiebesparing). Hierbij heb je drie mogelijkheden:


LED Panelen

LED panelen zijn ideaal om te plaatsen in systeemplafonds, maar zijn ook te plaatsen in standaard plafonds, als opbouwarmatuur of als ophangarmatuur. De verschillende UGR-waarden (verblindingsgraad) maken een LED paneel zeer divers toepasbaar.

LED Montagebalken

LED (waterdichte) montagebalken zijn zeer geschikt als vervanger voor opbouw TL armaturen; zowel binnen- als buitengebruik. Deze armaturen zijn verkrijgbaar in LED geïntegreerde varianten en als behuizing waarin een LED buis geplaatst kan worden.

Overige LED Armaturen

Overige LED armaturen betreffen zowel inbouw- als opbouwarmaturen. Deze zijn te verkrijgen in diverse kleurtemperaturen en gradenbundels, en kunnen worden gebruikt als accentverlichting of algemene verlichting. Kijk per armatuur voor de specificaties.

Anne - Laatste update augustus 2023