Wat is het beste licht voor in een appartementencomplex?

Regelmatig wordt het belang van licht in appartementencomplexen onderschat. Sommige ruimten hebben geen constante verlichting nodig, maar zorgen wel voor een hoge energierekening. Soms is het moeilijk om tot een overeenstemming te komen als het gaat om lichtmanagement. Een van de beste manieren om er achter te komen of verlichting vernieuwd moet worden, is door een kosten/opbrengsten analyse. We geven je wat tips om mee te nemen in zo’n analyse.

apartment complexstairs

Welke verlichting is het best geschikt voor een appartementencomplex?

Appartementencomplexen bestaan uit meerdere onderdelen: het trappenhuis, ingangen, overlopen, de tuin, garage, ga zo maar door. Daarom is het niet alleen belangrijk om te kijken wat voor licht er nodig is, maar ook de plaatsing van licht speelt een grote rol. Voor de ingang en trap raden we LED Plafondlampen aan. Deze hebben een hoge IP waarde, wat betekent dat ze goed bestand zijn tegen stof en vochtigheid. Inderdaad, in deze ruimten kan veel stof hangen en dat heeft een effect op de lamp. Voor een verzonken installatie, waarbij je alleen de lamp ziet, raden we je LED Inbouwspots aan. Deze geven een warmer, huiselijker gevoel en moderne uitstraling. Daarnaast zijn ze betrouwbaar, stralen een gelijkmatig licht uit en gebruiken ze weinig energie. Het is belangrijk om zeker te zijn dat de hoeveelheid licht dat de lamp uitstraalt, genoeg is voor de ruimte. 

 

Wat is lux?

 

Lux is de eenheid van verlichting, opgemeten op het oppervlakte waar het op uitgestraald wordt. Het is gelijk aan de lumen per vierkante meter. lift

Welke LED verlichting is geschikt voor een lift?

Voor goed zicht in de lift kan je kiezen tussen verschillende mogelijkheden: LED Panelen, LED Inbouwpots of LED TL buizen. Al deze armaturen moeten genoeg licht uitstralen voor zowel gebruikers, als voor reguliere onderhoudswerkzaamheden. Om deze reden raden we minstens 100 lux aan. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het licht aan is wanneer het gebruikt wordt. LED Lampen zijn hiervoor de beste keuze, omdat deze veel branduren hebben en dus weinig onderhoudskosten produceren. Ook heeft LED verlichting geen opstarttijd nodig en is het verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen.

 

 
Wat is de IP?

 

De IP waarde van een lamp is een internationale standaard die aangeeft hoe goed een lamp tegen stof en water kan. Daar kan je hier meer over lezen.

 

Waarom zou je voor sensorverlichting moeten kiezen?

Er zijn verschillende soorten sensoren: bewegingssensoren, hoge frequentie sensoren, sensoren die op licht reageren, en nog een hoop meer. Welke sensor je ook kiest, je zult er veel profijt van hebben. Voor binnen kan je veel besparen met beweginssensoren die beweging op een paar meter kunnen detecteren. Een hoge frequentie sensor, die met een wijde hoek van 360°meet, is hiervoor ook een goede optie. Bij beide sensoren hoef je niet meer bang te zijn dat de verlichting de hele nacht blijft branden. Deze lampen gaan automatisch aan wanneer jij ze nodig hebt. really needed.

 

emergency light

Wat zijn de voordelen van LED armaturen met noodverlichting?

Stroomuitval klinkt misschien als iets uit het verleden, maar komt helaas nog veel voor. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het altijd handig om noodverlichting te hebben. Dit bewaakt de veiligheid in het gebouw. Het is bijvoorbeeld fijn om veiligheidsverlichting te hebben wanneer iemand de trap oploopt. Daarnaast is het volgens de Europese wet EN 12464-1 verplicht veiligheidsverlichting te hebben wanneer mensen werken in het gebouw. 


Waarom is het beter om voor LED verlichting te kiezen in een appartementencomplex?

Tegenwoordig is LED verlichting niet alleen aanbevolen wegens de kwaliteit van het licht, maar ook wegens de energiebesparing vergeleken met welke lichtbron dan ook. Het is waar dat LED verlichting duurder is in aanschaf, maar wanneer je de levensduur en het lage energiegebruik ook meetelt, is het de prijs zeker waard. Sterker nog, het is een winstgevende investering. LED verlichting biedt de mogelijkheid om tot 90% te bezuinigen op de energierekening van een appartementencomplex. In vergelijking met gloei- halogeen- of TL verlichting, verbruikt LED verlichtingen geen energie aan het produceren van warmte. Dit betekent een dubbel voordeel voorsprong omdat je de kans krijgt het energieverbruik de energieconsumptie te optimaliseren en omdat er geen risico is op schade aan het armatuur omdat LED verlichting niet warm wordt.

 

Projectverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte lichtoplossing voor binnen en/of buiten?

Ja perfect, Lampdirect! Onze lichtexperts helpen jou graag verder bij het realiseren en implementeren van een lichtplan op maat. Bovendien kunnen wij met behulp van onze installatiepartners een totaalpakket bieden van concept tot installatie, waardoor het gehele traject van A tot Z geregeld is. Wil jij gebruik maken van onze service? Via deze link verkrijg je meer info. Of ...