Waarom flikkert mijn verlichting?

Heb je last van flikkerende lampen in huis? Je hoeft geen elektricien te zijn om te weten dat er iets mis is wanneer je licht flikkert. Maar wat is er precies aan de hand en wat kan er worden gedaan om ervoor te zorgen dat jouw lamp niet meer flikkert?  Geen zorgen! Dat leggen we je stap voor stap uit in deze blog.


Wat verstaan we onder flikkeren en wat kan ik doen?

Het flikkeren van LED verlichting is een veel voorkomend probleem. Het is een van de meest vervelende problemen wanneer het om licht gaat. Het doet je misschien denken aan een horrorfilm, maar elektriciteit is er om ons veilig en comfortabel te laten leven. Flikkerende lampen doen precies het tegenovergestelde. Een flikkerende lamp is erg vervelend, maar je kunt er ook hoofdpijn of last van je ogen door krijgen. Zaak om er iets aan te doen dus! Maar hoe los je dit op? Dat leggen wij je precies uit!

De gemakkelijkste oplossing voor een flikkerende lichtbron is natuurlijk overstappen op LED verlichting. Door de retrofitting van LED lampen zijn er vele 1-op-1 vervangers op de markt, waardoor je in een mum van tijd overgestapt bent. Vervang een conventionele E27 gloeilamp of halogeenlamp bijvoorbeeld door een E27 LED lamp. We hebben vele soorten en maten in ons assortiment, waardoor je altijd wel een geschikt alternatief vindt. Heb je nog wat meer overtuiging nodig? Lees dan onze blog: Waarom zou je over moeten stappen op LED verlichting?

Let wel op: als je besluit om je conventionele lamp door een LED lamp te vervangen, is het belangrijik dat je eerst de stroom uitschakelt en de lichtbron af laat koelen voordat je deze gaat verwisselen! Heb je je lamp vervangen, maar flikkert het licht nog steeds? Dan is er iets anders aan de hand. Maar geen zorgen! Ook hier hebben we oplossingen voor. Lees gauw verder!


Bekijk de LED-alternatieven voor jouw conventionele lamp hieronder!

LED Lampen

LED Spaarlampen

LED Downlights

LED Inbouwspots


Waardoor flikkert een lamp?

Er zijn verschillende redenen waarom een lamp flikkert. In de meeste gevallen wordt het flikkeren van een lamp veroorzaakt door een verandering in voltage, waardoor het licht opeens gedimd wordt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. 

TL buizen

TL buizen flikkeren altijd even als je deze aanzet. Hoeveel deze flikkert, hangt af van de temperatuur, leeftijd van de verlichting en de opstarttijd van  de buis. Wil je verlichting die niet flikkert? Dan kun je heel gemakkelijk overstappen op LED TL buizen. Deze hebben geen opstarttijd en flikkeren dus niet.

Foutieve connecties

Het flikkeren van een lamp kan ook veroorzaakt worden door foute connecties in je armatuur of bedrading. Wanneer het licht alleen flikkert wanneer je de lamp net aan doet, kan het bijvoorbeeld aan de lichtknop liggen. Wanneer je niet zeker weet wat de oorzaak is van de flikkeringen, raden we je aan om contact op te nemen met een professional om het probleem te onderzoeken en te verhelpen. 

Dimmers

Als je last hebt van verlichting die flikkert, dan kan het probleem bij je dimmer liggen. Bij het dimmen van een lamp kunnen flikkeringen ontstaan. De meeste dimmers zijn gemaakt voor gebruik bij lampen met een hogere elektrische lading. Door conventionele dimmers te gebruiken, wordt deze spanning verlaagd, waardoor gloei- en halogeenlampen minder fel branden. Maar let op: als je een conventionele dimmer gebruikt met een LED lichtbron, dan kan dit problemen veroorzaken. Conventionele dimmers zijn namelijk gemaakt om een hogere spanning aan te kunnen. Sluit je een LED lamp met dus een lager voltage aan, dan kan dit problemen veroorzaken. De lampen kunnen gaan knipperen, zoemen of trillen. De flikkeringen zijn vervelend, maar dit kan ook schade brengen aan je LED lichtbron, waardoor deze kapot gaat. Om dit te voorkomen, zijn er speciale LED dimmers ontwikkeld. Deze zijn er voor lichtbronnen die op 12V werken, maar ook voor lampen die op 230V werken. Deze dimmers zijn zo ontwikkeld dat ze de helderheid van LED lichtbronnen met een laag vermogen aan te passen. Wil je graag meer hierover weten? Lees dan onze blog: Wat is belangrijk bij het dimmen van LED?

Symbol Lampe

Ons elektriciteitsnet heeft een standaardspanning van 230V (hoogspanning). Dit is geen probleem voor lichtbronnen die werken op 230V. Heb je echter lampen die werken op 12V? Deze kun je niet zomaar aansluiten. Daar heb je een transformator voor nodig. De 230V moet dan eerst worden omgezet naar 12V met een dimbare LED transformator. Pas daarna kun je een 230V dimmer aansluiten.

LED verlichting dimmen

Heb je LED lampen die je wilt dimmen? Dat is geen probleem! Let wel op dat je een LED lamp hebt die dimbaar is. Een niet-dimbare lamp, kun je niet dimmen. Gelukkig zijn er van de meeste LED lampen ook een dimbare variant. Bij de specificaties van onze producten kun je heel gemakkelijk vinden of een LED lamp dimbaar is, maar je kunt ook filteren op dimbare LED lampen. Bekijk hier onze dimbare LED lampen.

Heb jij last van conventionele lampen die flikkeren? LED is de toekomst! Steeds meer conventionele lampen worden uitgefaseerd. Wees dit voor en stap nu over naar LED! LED lampen hebben een langere levensduur en verbruiken minder energie, waardoor je dus uiteindelijk veel meer bespaart! Nieuwsgierig geworden? Bekijk ons uitgebreide assortiment aan LED verlichting hieronder.


Neem een kijkje bij ons uitgebreide aanbod aan LED lampen

E27 LED Lampen

LED TL Buizen

LED Panelen

LED Dimmers


Dit vind je misschien ook interessant...

6 veelvoorkomende fouten bij het overstappen naar LED

Welke LED verlichting is dimbaar?

Welke LED verlichting is het beste?


Anne - Laatste update augustus 2023