• Gratis verzending vanaf €100 excl. btw€121 incl. btw
  • Tot 7 jaar garantie
  • Zakelijk? Offerte op maat
  • Bestel meer, betaal minder
  • Winkel veilig met Thuiswinkel Zakelijk Waarborg

Wat is kleurtemperatuur bij LED verlichting?


Kleurtemperatuur bij LED verlichting is hetzelfde als bij andere verlichting. De kleurtemperatuur van een lichtbron verwijst naar de kleur van het licht dat uitgestoten wordt. Dit wordt gemeten in graden kelvin (K) op een schaal van 1.000 tot 12.000. Hoe hoger de hoeveelheid kelvin, hoe witter het licht er uit zal zien.


Wat is het verschil tussen warm en koud licht?


Temperaturen van 2000 k tot 3000 k zijn “warme kleuren”, ze stoten een aangename gele of oranje gloed uit. “Koude kleuren” zijn kleuren met een temperatuur van 3300 k tot 5300 k en hebben een verfrissende tint die focus vasthoudt. Temperaturen van 5300 k of hoger noemen we “daglicht”, deze hebben een blauwe tint. Deze kleuren worden gebruikt op plaatsen waar geen enkel detail mag ontbreken.


Waarom is kleurtemperatuur belangrijk?


Bij het maken van een lichtontwerp, of bij het kiezen van nieuwe verlichting, is het belangrijk om rekening te houden met de kleurtemperatuur. Welke lichtkleur je kiest, zal de sfeer van de gehele ruimte beïnvloeden. Warme kleurtemperaturen worden gekozen om een knusse, intieme en ontspannen sfeer te creëren in huizen, restaurants, bars of hotels. Koude kleuren worden gebruikt om een energieboost te geven. Ze verhogen concentratie en worden daarom gebruikt in kantoren, scholen of magazijnen.


Kan je kleurtemperatuur dimmen?


Vandaag de dag zien we steeds meer producten op de markt die bredere opties bieden aan de gebruiker. Een van de laatste ontwikkelingen zijn LED lampen die geleidelijk zakken in hoeveelheid kelvin wanneer ze gedimd worden. Dit beterkent dat er een warmer en zachter licht ontstaat. Door te wisselen tussen een koelere en een warmere kleuren kan je de sfeer van de omgeving aanpassen met een kleine handeling. Je hoeft dus niet voor een lichtkleur te kiezen, maar kan je genieten van de vrijheid die deze lampen bieden. Bekijk hiervoor de Osram Glowdim en Philips WarmGlow lampen.


Welke kleurtemperatuur kan je het beste kiezen?